Співочі таланти нашого краю



Понад п’ятнадцять років народний аматорський музичний гурт «Петриківські козаки» з Нової Праги популяризує на Олександрійщині народну музику. Успішно представляє своє мистецтво на музичних форумах і фестивалях, за що має відповідні відзнаки й нагороди. Усі ці роки колектив успішно очолює умілий керівник Олександр Калашник.

Колектив автентичного характеру, і репертуаром, і виконавською майстерністю яскраво вирізняється від інших народних колективів. У розмаїтому плетиві пісень, музик і танців учасники гурту створюють образ справжнього українського козака, демонструючи високий професіоналізм, вишуканий естетичний смак та чистий струмінь народного мистецтва. Програма виступів «Петриківських козаків» завжди художньо цілісна й образна. Високий рівень виконавської майстерності колектив демонструє і у чудово підібраному репертуарі. За два роки з моменту заснування колективу присвоєно звання «народного».

За успіхи в розвитку музичного мистецтва краю «Петриківські козаки» неодноразово нагороджувалися дипломами та грамотами Новопразької селищної ради, відділу культури і туризму Олександрійської райдержадміністрації, Кіровоградського обласного управління культури і туризму, департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської облдержадміністрації. Колектив є постійним учасником районних, обласних, регіональних та Всеукраїнських свят, конкурсів, фестивалів. І, як розповідає начальник відділу культури і туризму РДА, Антоніна Пилипенко, «Петриківські козаки» – ​дипломант Всеукраїнських фестивалів козацької пісні «Байда» (м. Тернопіль) та «Калиновий спів», Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти». А також учасник програми «Фольк-music» на Першому Національному телеканалі та Міжнародного інвестиційного форуму «Центрально-Український інвестиційний форум – ​2016» і Міжнародної агропромислової виставки «АГРОЕКСПО‑2016».

За значний внесок у розвиток народної творчості, плідну творчу діяльність, активну участь у суспільному і культурному житті Олександрійського району, вперше минулоріч колектив було занесено на районну Дошку пошани.
Н. ЛУЦЕНКО.