На Олександрійщині вшанували героїв Другої світової війни


9 – го Травня, у День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні,  голова Олександрійської РДА Богдан Куруп   побував у селищі Нова Прага, де разом з громадою пройшовся урочистою ходою та взяв участь у церемонії  вшанування пам’яті загиблих воїнів – визволителів.  Свято  Перемоги над нацизмом розділив із земляками і народний депутат України Анатолій Кузьменко.    На чолі з ними жителі Нової Праги – дорослі і малі,  цивільні і військові, з прапорами, оркестром  та святково одягнені  пройшлися велелюдною   колоною центральною вулицею селища і традиційно зупинилися біля Вічного вогню, що у Сквері Пам’яті.   Тут під звуки мелодій воєнних літ згадали про  лихоліття минулої війни і як  здобували Перемогу у кровопролитних  боях її  солдати.


Говорили про те, що свято Перемоги було, є і залишиться для нашого народу – ​святом особливим. У цей день змішуються воєдино сльози радості і скорботи, біль і гордість. Це день Пам’яті, свято торжества Життя! У короткому і ємному слові «перемога» – ​мужність і героїзм мільйонів наших співгромадян, наших земляків, які пішли на фронт. У цьому слові – ​важка праця тих, хто самовіддано працював в ім’я Перемоги в тилу. Саме тому з року в рік це свято збирає найбільшу кількість людей. У ці дні ми вшановуємо світлу пам’ять тих, хто не повернувся з фронтів, бойових завдань, військових госпіталів і концентраційних таборів, а також тих, хто повернувшись, не дожив, на жаль, до сьогоднішнього дня.
Звертаючись до присутніх з нагоди 72 – ​ї річниці незабутнього травня 1945 року, Богдан Куруп відзначив велич подвигу воїнів – ​переможців, що й досі залишається для молодих поколінь українців прикладом мужності, патріотизму, відданості своєму народові.


Цей день наповнює наші серця гордістю за свою країну, за самовідданість наших співвітчизників, за їхню силу духу і безмежну любов до Вітчизни. У цей день ми згадуємо всіх, хто наближав довгоочікуваний і світлий День Перемоги. Тож цінуймо всіх, хто на своїх плечах виніс тягар війни, а у повоєнні роки підняв країну практично з руїн. Пам’ятаймо, що ми у вічному боргу перед нашими дідами, прадідами, які ціною власного життя і здоров’я звільнили світ від нацизму, – ​підкреслив Богдан Куруп.
До своїх земляків зі словами привітань та вдячності ветеранам за врятований від фашизму світ звернувся також депутат Верховної Ради Анатолій Кузьменко. Він висловив переконання, що незабутній подвиг ветеранів війни вічно житиме у серцях прийдешніх поколінь. «Ми цінуємо і шануємо подвиг наших героїв, які воювали в роки Другої світової війни і фактично дали гідний приклад народу України, який нині захищає незалежність України під час проведення АТО на Сході країни», – ​сказав народний депутат. У зв’язку з цим він адресував окремі слова вдячності присутнім на заході учасникам антитерористичної операції, а усім землякам побажав міцного здоров’я, благополуччя, миру і злагоди!
Перед учасниками заходу виступили також голова Новопразької селищної ради Ольга Горбенко, ветерани Другої світової війни, що нині проживають на території Нової Праги – ​Олександр Мірошніченко та Іван Бут, представник районної організації воїнів-інтернаціоналістів Олексій Банул, ветеран АТО Андрій Шумило. Звертаючись до присутніх, усі вони закликали земляків, братів – ​українців цінувати мир, злагоду і не забувати про страшні уроки Другої світової війни.


У той же час Ольга Горбенко повідомила сумну звістку, що неочікувано прилетіла в цей день. Після важкої хвороби пішов з життя ветеран Другої світової війни, активний житель селища і громадський діяч Олександр Тихонович Чумак. Чимало зворушливих слів Ольга Григорівна сказала на його адресу. Після чого присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам’ять ветерана і всіх тих, хто загинув у боях, звільняючи від ворога українську землю.
По закінченні жалобної частини заходу, у центрі селища відбувся святковий концерт і частування всіх охочих солдатською кашею.
Цього дня 72 – ​у річницю Великої Перемоги відзначили в усіх населених пунктах Олександрійського району. Зокрема, на урочистостях у селищі Приютівка побувала голова Олександрійської районної ради Ольга Коріненко. Головківську громаду вітав зі Святом Перемоги керівник апарату РДА Олександр Лисенко, а заступник голови РДА Олександр Безкровний приєднався до урочистостей у селі Новоселівка.
І. Балашова.

****

9 Травня в нашому рідному селищі Приютівка, як і по всій Україні святкували День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 
Вже о  9 год. ранку на Обеліску Слави біля могили Невідомого солдата була встановлена почесна варта. Учні шкіл вишикуваними колонами з прапорами та транспарантами прибули до місця проведення заходу. 
Свято розпочалося з символічної пісні «День Победы». Привітання зі святом лунали з вуст голови Олександрійської районної ради Ольги Коріненко та Приютівського селищного голови Вікторії Лисенко, учнів Користівської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Цукрозаводського НВК «ЦХЕТУМ», та ветеранів Бабенка Івана Петровича і Шевченка Дмитра Сергійовича. 
Настоятелем Свято-Георгіївського храму прот. Євгенієм Камінським було проведено заупокійний молебень в пам’ять про загиблих визволителів України. 
Впродовж усього заходу лунали пісні військових років у виконанні та при музичному супроводі Церкви «Девора». Цукрозаводська їдальня пригощала учасників мітингу смачною випічкою та узваром.
Свято закінчилося піснею «Молитва за Україну», під час виконання якої в небо здіймалися жовто-блакитні гелеві кульки, а всі присутні вітали ветеранів війни квітами та здійснили покладання вінків та квітів до Обеліска.
Розповідь про святкування Дня Перемоги в нашому селищі хочеться закінчити словами, які пролунали з вуст 6-річного громадянина України Лисенка В’ячеслава, як розповідь про минуле та віру у майбутнє.
В. Лисенко, Приютівський селищний голова.