Патронатні сім’ї невдовзі з’являться на Олександрійщині

Цього року держава уперше виділила гроші на створення 154 патронатних родин і оголосила набір батьків-вихователів.  У якості експерименту дві-три патронатні сім’ї буде створено і на Олександрійщині. Про їх особливості читачам «Сільського вісника» розповідає директор районного Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Ірина Чемерис. 
Зі слів фахівця, патронатні сім’ї приймають дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Кожна історія - це трагедія. Патронатні сім’ї стають своєрідною домашньою альтернативою Центрам соціально-психологічної реабілітації та інтернатам. Експериментально така форма виховання дітей в Україні існувала вже вісім років. Її запровадив і фінансував благодійний фонд, потім долучилися місцеві бюджети. Результати помітили в Мінсоцполітики і відтак з держбюджету виділили перші кошти на створення таких родин.

Між іншим, основними формами сімейного виховання дітей в Україні є опікунські сім’ї, яких в районі близько сотні. Також налічується 7 прийомних родин, один ДБСТ та 18 сімей, де виховуються усиновлені діти. Втім, у нашій державі хочуть запровадити ще й таку форму виховання дітей, як патронатні родини. У них діти перебуватимуть до півроку. Батькам-вихователям платитимуть 8 120 грн.  Ще  до 3554 грн. виділятимуть на  кожну дитину. 
«Відбираються батьки-вихователі, які вже мають позитивний досвід виховання дітей, - говорить Ірина Чемерис.- Нині триває пошук таких кандидатів. Та поки охочих небагато. На патронатне батьківство в районі наважились лише дві родини, які  подали пакет документів на розгляд до Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді. Якщо пройдуть попередній відбір, то поїдуть на навчання до Кропивницького, де мають пройти спеціальні тренінги».
Додам також, що патронатний вихователь - це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі  здійснює догляд та виховання дітей  і несе відповідальність за їхнє життя та стан здоров’я під час перебування в патронатній родині. Помічником патронатного вихователя може бути або інший член подружжя, або повнолітній член родини.
Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; пройшли курси спеціальної підготовки; та відповідають іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві.  (Кандидати  в патронатні вихователі подають пакет документів. Зокрема заяву, копії паспорта та ідентифікаційного коду,  довідку про стан здоров’я та про несудимість, копію документа, що підтверджує право власності чи користування житловим приміщенням (договір оренди житла), письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата в патронатні вихователі).
Між іншим, у патронатних родинах, загалом не вживаються терміни «мама» й «тато», адже ці діти лише тимчасово виховуються в даній родині. І люди, які наважуються взяти цих діток на виховання – стають офіційно працевлаштованими,  тоді як дітлахи  можуть просто уникнути інтернату. 
Можливість взяти участь у цій програмі мають наразі й мешканці Олександрійського району ( до речі, дві родини вже виявили таке бажання). Центр для сім’ї, дітей та молоді шукає саме таких кандидатів. Бо відтак дітей із родин, які опинилися в складних сімейних обставинах,  доправлятимуть не в інтернати, а в патронатні сім’ї. Більш детальну інформацію ви можете отримати в директора Центру для сім’ї, дітей та молоді Ірини Чемерис за адресою: м. Олександрія, вул. 6-го Грудня, 25 (2 поверх, каб. 4), тел. для довідок: 7-00-56.
Додам, що патронатна родина – це програма розширення соціальних послуг, вона досить поширена в багатьох європейських країнах. Україна, приміром,  цей досвід перейняла у Великобританії та Швеції, де взагалі не існує інтернатів. І як тільки є відмова від дитини, то вона одразу потрапляє виключно в патронатну родину. У Британії, наприклад, патронатні сім’ї стоять в чергах за дітьми.  Як це згодом буде у нас, поки прогнозувати складно, а проте перспектива створення таких родин є досить актуальною.
Н. Луценко.