Сергій Кузьменко: «Ми повинні створювати європейську систему місцевого самоврядування»




Таку думку керівник області висловив під час відкриття регіонального офісу відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» (ЦРМС), який було створено за підтримки програми «U-LEAD з Європою». Відбулася подія у Кропивницькому 5 квітня, повідомляє сайт Кіровоградської ОДА.
Символічну стрічку під час церемонії відкриття перерізав голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко разом із головою облради Олександром Чорноіваненком, Олегом Яременком, директором обласного відокремленого підрозділу ЦРМС та європейськими партнерами – ​керівниками програм співробітництва Берендом де Гроотом і Бастіаном Файгелем.

Вітаючи присутніх з початком реалізації програми «U-LEAD з Європою» на Кіровоградщині, Сергій Кузьменко зауважив:

– І Президент України, й Уряд мають тверду позицію, що ми маємо розвиватися європейським шляхом і створювати європейську систему місцевого самоврядування. Облдержадміністрація і депутати обласної ради доклали чимало зусиль, щоб пояснити людям і керівникам органів місцевого самоврядування необхідність проведення децентралізаційної реформи. І надзвичайно важливо, що ми мали підтримку наших європейських партнерів.

Голова облдержадміністрації зауважив, що новостворений регіональний підрозділ є сьогодні дуже необхідним, оскільки його фахівці та консультанти проводитимуть роз’яснювальну роботу серед жителів області стосовно переваг створення об’єднаних територіальних громад та надаватимуть практичну допомогу керівникам уже об’єднаних громад у роботі.

Після офіційної частини відкриття регіонального офісу відбувся «круглий стіл» на тему «Перебіг процесу децентралізації у Кіровоградській області» за участі керівництва області, європейських партнерів та керівників об’єднаних територіальних громад. Під час засідання було обговорено здобутки та проблеми, з якими зіштовхуються новостворені об’єднані громади.

По закінченню «круглого столу», голова програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Беренд де Гроот, керівник програми «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель та директор обласного відокремленого підрозділу ЦРМС Олег Яременко відбули до міста Мала Виска, щоб ознайомитись із діяльністю місцевої ОТГ, яка була створена однією з перших на Кіровоградщині.

Варто зазначити, що Кіровоградський регіональний офіс відокремленого підрозділу ЦРМС, як решта інших в обласних центрах, є некомерційною організацією, створеною з метою зміцнення спроможності органів місцевого самоврядування. Його відкриття є умовою угоди, яку Україна і ЄС підписали торік, 22 квітня. У відповідності з нею передбачається фінансування по програмі «U-Lead з Європою» реформи децентралізації та зміцнення самоврядування в Україні. Загальний бюджет програми, яка діятиме чотири роки, – 97 млн. євро. Ініціатива співфінансуватиметься Євросоюзом (90 млн. євро), Німеччиною (6 млн. євро) та Польщею (1 млн. євро); її мета – ​зміцнити управління та відповідальність на локальному, регіональному та центральному рівнях задля кращого задоволення потреб населення. Угоду підписали Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України та Пітер Ваґнер, Директор, Голова Групи підтримки України Європейської Комісії.

Коментуючи підписання угоди, Йоганнес Ган, Європейський Комісар з Європейської політики сусідства і перемовин про розширення, тоді наголосив:

«Реформи стосуються не лише ухвалення законів. Їхнє впровадження так само важливе і часто саме імплементація законодавства є слабкою ланкою урядування на всіх рівнях. U-Lead є конкретним прикладом чинної та рішучої підтримки реформ в Україні з боку Євросоюзу. Програма надасть практичну допомогу українським спільнотам задля того, аби ті мали змогу впоратися з проблемами самоврядування у часи, коли в Україні просувається реформа децентралізації. Спільноти по всій Україні отримають користь від ефективнішого управління та кращих за якістю послуг, які надаватимуться громадянам».

Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України зазначив:

«Ця інвестиція в знання та можливість громади змінюватися, рости та отримувати нову якість життя. Ми сподіваємося, під час чотирьох років дії програми ми зможемо виховати нову еліту, сильних і освічених людей, які будуть готові брати на себе відповідальність та стануть справжніми лідерами».

Насамкінець зазначу, що загальна мета програми «U-LEAD з Європою»: делегування повноважень, підзвітність та розвиток місцевої влади в Україні» (така її повна назва – ​авт.) – ​зробити внесок у створення багаторівневого управління, що є прозорим, підзвітним і адаптивним до потреб населення. Як зазначив голова ОДА Сергій Кузьменко під час відкриття регіонального офісу у Кропивницькому, програма «U-LEAD з Європою» допоможе фінансово підтримувати розвиток місцевого бізнесу та поліпшувати надання адміністративних послуг у створених територіальних громадах.

Тобто, з почином усіх нас…

І. Балашова.