Олександрійщина отримала кошти на програму «Доступні ліки»

 Про це газету «Сільський вісник» поінформував голова районної державної адміністрації Богдан Куруп. За його словами, район отримав 457 тис. 200 гривень державної субвенції на програму «Доступні ліки». Діятиме вона протягом року.

За програмою реімбурсації (відшкодування вартості ліків – авт.) в Олександрійському районі працюватимуть дві аптеки – «Ліки Кіровоградщини» та «Здоров’я». Вони стали учасниками урядової програми, підписавши з центральною районною лікарнею відповідні угоди про співпрацю. Тож тепер держава відшкодовуватиме їм кошти за ті ліки, що будуть відпущені пацієнтам згідно з лікарськими рецептами. 

Саме лікарський рецепт - головна умова, за якою хворий може отримати ліки за діючою програмою. Отримати його можна у свого лікаря, говорить головний лікар КЗ «Центр первинної медико – санітарної допомоги Олександрійського району» О. Гірник. За його словами, маючи такий рецепт, українські пацієнти зможуть безкоштовно або з незначною доплатою отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. «Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення», - пояснюючи позицію урядовців, говорить О. Гірник. За його словами в Олександрійському районі такі захворювання мають близько 22 тисяч жителів. Тож практично усі вони можуть скористатися можливостями цієї програми. Головне, звернутися до лікаря, який може виписати рецепт на безкоштовні ліки. Це можуть зробити сімейні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги, дільничні терапевти та профільні лікарі, у тому числі – й пацієнтам дитячого віку. 

Важливо знати й те, говорить він, що держава компенсуватиме вартість найдешевшого лікарського засобу із програми 

«Доступні ліки». Дорожчий препарат можна буде отримати, доплативши різницю. Скільки саме доведеться доплачувати, пацієнт довідається лише під час отримання ліків в аптечній установі, де йому можуть запропонувати на вибір кілька найменувань лікарських засобів. Але у будь - якому разі доплата буде несуттєвою, переконаний О.Гірник. Бо держава на визначений перелік ліків встановила референтну (середню) ціну. З якою метою? У Міністерстві охорони здоров’я актуальність програми пояснюють так: «Ціни на ліки в Україні не відповідають рівню доходів українців і часто навіть перевищують ціни в сусідніх європейських країнах. Встановлення референтної ціни - справедливий і вимушений крок».

Отже, програма «Доступні ліки» запрацювала і є всі підстави говорити, що для більшості наших земляків вона буде корисною. Ми ж, у свою чергу, будемо вдячні кожному, хто поділиться з нами своїм досвідом отримання медичних препаратів за лікарськими рецептами з червоними печатками. Якщо, приміром, ви скористаєтеся можливостями програми у найближчий час, зателефонуйте в редакцію і розкажіть про свої враження від того, як на практиці діє урядова програма «Доступні ліки». Переконані, ваша історія буде цікава й іншим. 

А поки що інформація до відома: у кожному аптечному закладі, що бере участь в урядовій програмі «Доступні ліки», обов’язково має бути наявний найдешевший препарат та перелік цін відшкодування. Аптека звітуватиме про продаж лікарських засобів, котрі підлягають відшкодуванню, та отримуватиме повернення коштів з місцевих бюджетів протягом п’яти робочих днів після подачі звітності.

На 2017 рік уряд виділив на програму «Доступні ліки» 500 млн гривень.

І.БАЛАШОВА.