Новопразька школярка перемогла в олімпіаді з географії



Дар’я Гейко, учениця 8-го класу Новопразького НВК, нещодавно здобула заслужену перемогу в обласному етапі Всеукраїнської олімпіади з географії, посівши III місце. Як розповідає її наставник – вчитель географії й класний керівник Світлана Петренко, дівчинка дуже ерудована, здібна і різностороння. До навчання з більшості предметів ставиться досить скрупульозно, вимоглива до себе, тож має комплексні знання з більшості предметів. Вона також активістка екологічної агітбригади, учасниця та ведуча багатьох загальношкільних творчих заходів і конкурсів. Зокрема, мовних, літературних та художніх.

З-поміж майже сорока учасників олімпіади Дар’я показала себе лише з найкращого боку. Мала високий рівень теоретичних знань та знань з картографії. Також школярка відзначилася на Всеукраїнському турнірі юних географів, що відбувся наприкінці минулого тижня і об’єднав довкола себе 9 команд: Войнівську, Ізмайлівську, Користівську, Косівську, Попельнастівську, Протопопівську, Улянівську, Червонокам’янську та Новопразьку школи. Дівчину визнали, як одного з найкращих гравців. Хоча, в цілому, разом з командою вона продемонструвала найкращий рівень підготовки, вміння розв’язувати складні географічні проблеми, формувати твердження та захищати власну думку в ході дебатів. За підсумками турніру команда «Новопразькі геознавці» виборола першість та стала переможцем змагання, і тепер поїде на обласний турнір.

Здається, що подвійна перемога Дар’ї не стала б можливою, якби не заслуга її наставника - вчителя географії Світлани Петренко. Це та людина, яка щоденно і самовіддано формує науковий світогляд та критичне мислення школярів, виховує екологічну культуру, виробляє вміння застосовувати набуті знання в буденному житті. Без перебільшення, Світлана Григорівна має високий рівень професіоналізму, досконало володіє і впроваджує інтерактивні методи навчання, її уроки стимулюють учнівську ініціативу, вчать самостійно працювати з різноманітними інформаційними джерелами. Любов до географії Світлана Григорівна прищеплює дітям також і під час позакласних навчань у секції «Географія» шкільного методичного об’єднання «Сузір’я». Її вихованці успішно захищають свої роботи при Малій Академії наук, демонструють високий рівень компетенції з географії та економіки, стають переможцями і призерами районних та обласних олімпіад. Це вчитель, який користується авторитетом та повагою серед колег і однодумців, і сам з повагою ставиться до своїх творчих наставників. А таким для Світлани Григорівни вже багато років є методист районного відділу освіти Ніна Ляшко.

Н.ЛУЦЕНКО