РЕЗОНАНСНІ ДЕПУТАТСЬКІ ЗАПИТИ, ЧЕРГОВИЙ РОЗПОДІЛ БЮДЖЕТУ ТА ПРОДОВЖЕННЯ ДЕКОМУНІЗАЦІЇ

10 березня відбулася чергова 10 сесія обласної ради. Депутатський корпус вкотре лихоманило від Перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області та додаткового розподілу бюджету. Також сесія відзначилася як підтримкою, так й ігноруванням депутатських запитів, які хвилюють і жителів Олександрійщини, і України в цілому.
Однією з приємних цікавинок чергової сесії обласної ради було прийняття програми забезпечення сучасними інформаційно-комунікативними системами територіальних громад Кіровоградської області. Програма спрямована на впровадження Інтернет-зв’язку для сільського населення області шляхом створення “гілки” радіовеж, що дасть можливість забезпечити кінцевих користувачів якісним доступом до мережі Інтернет.

Питання розподілу бюджету завжди викликає бурхливе обговорення, тим більше, що цього разу розподілялася сума 91,46 млн. грн. Найбільше фінансування отримали: Кіровоградська дитяча обласна лікарня, Новомиргородська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів інтенсивної педагогічної корекції, обласні лікувальні заклади на реконструкцію мереж електропостачання, комунальний заклад «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву - 2» та спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву «Надія».


Олександрійський шкірвендиспансер отримає 50 тис. грн. на придбання мікроскопу для досліджень.

Отже, в результаті бюджет було затверджено з деякими змінами.

Питання внесення змін до Перспективного плану вкотре розглядалося на сесії. В один проєкт рішення було включено декілька територій, які планували внести зміни. Проте депутати не підтримали дані пропозиції. Очевидно, на майбутнє не логічно в один документ «запаковувати» всі пропозиції, а кожна повинна йти окремо. Тоді й депутатам буде зрозуміло, за що вони голосують, а не тягнути «кота в мішку».

У контексті декомунізації чергова сесія ухвалила кілька рішень стосовно перейменування населених пунктів нашого району. Так, Пролетарська сільська рада тепер матиме назву – Травневська, а Комінтернівська стане Новоселівською сільською радою. Сусідня Петрівська сільська рада стане Козацькою.

Беземоційно і холодно сприйняли обранці депутатські запити від Артема Погребнюка (фракція «Об’єднання Самопоміч») та Олексія Мірошніченка (фракція ПП «УКРОП») про підтримку торговельної блокади з тимчасово окупованими територіями та визнання Російської Федерації окупантом. У результаті обидва запити не були підтримані (набрали відповідно лише по 23 і 22 голоси).

Зате жваво та емоційно кожною політичною силою обговорювалося питання не підвищення тарифу на воду. Тому і запит Валерія Кальченка (фракція «Батьківщина») до НКРЕ щодо надання відповідної субвенції КВП «Дніпро-Кіровоград» для відшкодування різниці в тарифах підтримали більшістю голосів.

Також народні обранці підтримали депутатський запит Людмили Сосни (фракція «Опозиційний блок») про розгляд звіту голови Кіровоградської обласної державної адміністрації щодо виконання повноважень, делегованих рішенням обласної ради «Про обласний бюджет на 2016 рік». У запиті, зокрема, йдеться про те, чи за цільовим призначенням були розподілені торік кошти обласного бюджету?

Більшістю голосів депутати підтримали запити, що стосуються грошового забезпечення окремих категорій населення, а саме: Ірини Чемерис (фракція «Об’єднання Самопоміч») щодо збільшення обсягу медичної субвенції з державного бюджету на підвищення заробітної плати медичним працівникам та Романа Тімуша (фракція «Радикальна Партія Олега Ляшка») щодо збільшення мінімального розміру пенсії до рівня прожиткового мінімуму.

Хочу зауважити, що підтримка депутатських запитів облрадою ще не означає, що їх задовольнить адресат.

І. ЧЕМЕРИС, депутат Кіровоградської обласної ради.