Лідер команди справжніх професіоналів

Бібліотечній справі Надія Чуянова присвятила більше трьох десятиліть. Вже не один рік вона - умілий і дієвий керівник Олександрійської районної централізованої бібліотечної системи. Завдяки її наполегливій праці сьогодні загальний бібліотечний фонд ЦРБ налічує майже півмільйона різноманітних документів. А в системі загалом діє 34 бібліотеки-філії, які давно стали справжніми осередками культурно-просвітницького життя району.

Сьогодні у підпорядкуванні Надії Миколаївни близько 60 підлеглих, і переважно – жінки – фахівці, закохані в бібліотечну справу. Так, власне, як і сама Надія. Свій трудовий шлях вона розпочинала в Куколівській сільській бібліотеці. За кілька років перейшла у місто і поступово «виросла» до керівника. Має тепер в своєму оточенні команду справжніх професіоналів-однодумців. Всі разом працюють над поліпшенням надання бібліотечних послуг та впровадженням у них інноваційних технологій. Тому на даний час ЦРБ під керівництвом Н. Чуянової займає провідні позиції в рейтингу бібліотек області. 
Багато зусиль керівник бібліотечної системи приділяє  поповненню та актуалізації бібліотечного фонду. Частина незатребуваної літератури вилучається з бібліотек-філій, хоча це не стосується художніх видань. А загалом, як відзначає Надія Миколаївна, за останні роки бібліотечні фонди поповнюються все більшою кількістю видань сучасних українських письменників (зокрема мова йде про В. Шкляра, С. Жадана, О. Забужко, І. Роздобудько та інших). Тож саме зараз і відмічається ренесанс української літератури. Окрім того, щороку підбірку цікавої і актуальної літератури нашій бібліотечній системі із обмінних фондів передає Головна бібліотека країни – Національна бібліотека ім. Я. Мудрого. Додатково книги надходять і у рамках загальнодержавної програми «Українська книга». До всього ж, й самі читачі нерідко передають ЦРБС книги в дарунок, а деякі навіть власні бібліотеки. Не залишається осторонь і районна влада, яка підтримує просвітній заклад передплатою періодичних видань. Інколи до доброчинної справи долучаються й спонсори. 
Також важливо сказати, що окремим напрямком роботи пані Надії є громадська діяльність. Не один рік вона успішно очолює ГО «Олександрійський гендерно-інформаційний центр». За її ініціативи реалізовано чимало цікавих та суспільно корисних проектів. З останніх, наприклад, отриманий грант на реалізацію проекту «Сільському населенню – належний рівень правової освіти». Стартував він у лютому і розрахований по червень. Разом з тим, до громадських ініціатив успішно долучилися і фахівці дитячого відділення ЦРБ, які зараз працюють над реалізацією проекту на підтримку дітей з особливими потребами. Займаються, зокрема, облаштуванням у бібліотеці сенсорної кімнати. 
Дуже приємно, що під керівництвом високоерудованого, цілеспрямованого та ініціативного фахівця, яким і є Надія Миколаївна, бібліотека залишається важливим осередком культурного та духовного життя Олександрійщини. Довкола неї згуртовується чимало небайдужих людей. Тож поправу за вагомий внесок у розвиток своєї професійної діяльності цьогоріч Надія Чуянова вперше занесена на районну дошку пошани.
Н. ЛУЦЕНКО.