Всеукраїнська олімпіада з математики: хто хоче – той може

169 юних знавців математики з’їхалися цього року у Чернігів на Всеукраїнську учнівську олімпіаду з математики. Кіровоградщину на ній представляли чотири учні – з Кропивницького, Долинської, два з Олександрії. Один з них - десятикласник Олександр Балашов, учень НВК «Олександрійський колегіум – спеціалізована школа». Свій шлях до ІV (заключного) етапу олімпіади юнак розпочав як більшість його однолітків - з перемоги у своєму місті. Потім посів перше місце в ІІІ (обласному) етапі і згодом вирушив на змагання до Чернігова. 
Там за результатами виконаних завдань з - поміж майже сорока учасників своєї вікової групи випередив однолітків з Тернопільської, Рівненської, Волинської, Івано – Франківської, Закарпатської, Донецької, Луганської, Миколаївської областей. Крім того, здобув найбільшу кількість балів серед своїх земляків - юних математиків, що представляли Кіровоградщину.
Як розповідає куратор кіровоградської делегації Ольга Валеріївна Долінко, вчитель математики Кіровоградського обласного навчально-виховного комплексу гімназії-інтернату — школи мистецтв, юнак дуже ерудований, здібний і вихований. Безумовно, участь в інтелектуальних змаганнях з математики додали йому більшої впевненості у своїх знаннях та підсилили любов до цієї науки. Проте, йому є ще над чим працювати. Як говорить сам Сашко, це лише перший маленький крок до успіху. Попереду довгий і непростий шлях, робота над собою, щоб наступного року досягти ще більш високих результатів.
Цікаво, що не тільки любов до математики вирізняє його серед інших. У шість років хлопець опанував гру в шахи. Має чимало захоплень. Він активний учасник Малої Академії наук, призер міського й обласного етапів Всеукраїнського конкурсу - захисту науково - дослідницьких робіт - членів МАН України у секції «Технологічні процеси та перспективні технології». Цікавиться історією, політикою. Комунікабельний, гарний співрозмовник. 
Минулого року Олександр закінчив Олександрійську музичну школу з Похвальним листом. З цього приводу він говорить: «Можливо, заняття у школі забирали у мене багато часу, і саме тому я зумів реалізувати свій математичний хист лише в цьому році. Звісно, попереду ще багато роботи, але вже сьогодні я бачу успіх від своїх математичних зусиль».
За свої досягнення в олімпіаді Олександр дякує передусім своєму вчителю з математики - Заслуженому вчителю України Олегу Петровичу Зеленяку. Людині, яка має чимало здобутків на педагогічній ниві. Він автор кількох книжок- практикумів з математики та інформатики, кандидат педагогічних наук, лауреат обласної премії ім. О. Сухомлинського, якого у 2015 році ще й відзначено грамотою Верховної Ради «За заслуги перед Українським народом». Також вдячний групі педагогів, які протягом тижня готували хлопців до Всеукраїнської олімпіади за індивідуальною програмою. Це викладачі Кіровоградського педуніверситету ім. Винниченка, кандидати фізико-математичних наук – Олег Петрович Макарчук, Людмила Володимирівна Ізюмченко та Заслужений працівник освіти України, відмінник освіти України Олексій Миколайович Вороний.
Своє майбутнє юнак планує пов’язати з програмуванням і переконаний, що його знання і набута професія допоможуть Україні розвиватися швидше і ставати сильнішою. 
До сказаного слід додати, що цей юнак - син редактора районної газети Ірини Балашової. Що, погодьтеся, вдвічі приємно.
 В.Куруп.