«Барокові закапелки Олександрії» перевидано за обласні кошти



Восени 2016 року ця книжка під авторством вчителя зарубіжної літератури із Попельнастого, краєзнавця Валерія Жванка була включена до переліку видань, що фінансуються за кошти обласної програми книговидання і книгорозповсюдження. Ця програма, особлива увага якої надається виданню історично-краєзнавчої та дитячої літератури, була внесена на розгляд головою Кіровоградської ОДА Сергієм Кузьменком і затверджена рішенням обласної ради у серпні минулого року. І ось 15 березня цього року кропивницьке видавництво «ІМЕКС LTD» завершило друк другого видання книжки «Барокові закапелки Олександрії». А через тиждень, 22 березня, у районному будинку культури пройшла презентація видання, яка зібрала повен зал шанувальників творчого доробку Валерія Жванка.

З перших хвилин заходу присутні через презентований відеоролик змогли побачити процес виготовлення «Барокових закапелків Олександрії» у видавництві. Слід додати, що тут віддрукували тисячний тираж книги нашого земляка. Триста з них - у рамках обласної програми, решта – за власний кошт, видавництва і друзів автора.


Тож свою промову Валерій Жванко і розпочав зі слів вдячності всім, хто був причетний до видання, усім, хто завітав на презентацію. А серед гостей були і дорослі, і студенти, і малеча, люди різних професій та роду занять, але всім їм було тут цікаво. Тиша давала змогу спілкуватися без мікрофона, ніби в домашній атмосфері. Кожен із виступаючих тепло, по-дружньому дякував автору за таке багатогранне видання. Найбільше про обласну програму, у рамках якої надрукована книга, говорив депутат обласної ради Павло Фесюк. Зокрема, він зазначив, що нелегко було віднайти і виділити із бюджету мільйон гривень і спрямувати його на книговидання і книгорозповсюдження, але це справді благородна справа. «Бо книга має певну енергетику і вона не зникне з появою все нових і нових гаджетів. А книга Валерія Івановича, до всього, гідна стати книгою року – чудово написана, гарно оздоблена. ЇЇ хочеться читати й читати…». Думку Павла Дмитровича продовжили й інші виступаючі: Зінаїда Жванко, Олександр Безкровний, Любов Мороз, Віктор Голобородько, Віктор Недобиткін. Більшість із них певною мірою також причетні до виходу в світ цього видання. А сама презентація книги пройшла за підтримки райдержадміністрації, товариства «УкрАгроКом» та творчого колективу районного будинку культури.


Чудовою окрасою цього заходу стали номери: у виконанні театру танцю «Уличный балет» під керівництвом Ліни Касєєвої, які подарували два таночки – один із них доволі проникливий, а інший веселий; до глибини душі вразив спів вокалістів студії «Аколада» ПП «Олександрійський УВП УТОС» Ігоря Лук’янця та Миколи Барбуци; справжню надію на щасливе майбуття подарувала із піснею «Надія» студентка вищого училища культури Ангеліна Іліка, мужність, силу і витривалість показали у своїх виступах юні учасники військово – патріотично – спортивного клубу «Захист».

На завершення презентації на сцену запросили дітлахів, які стали героями авторських світлин Валерія Івановича, і він під оплески глядачів вручив їм книгу. На цій приємній ноті завершилася презентація, але спілкування з автором ще продовжилося у дружньому колі.

Для тих, хто ще не мав змоги переглянути видання, додам, що книга складається з україномовної та російськомовної частин. Окремі тексти, вміщені у ній, друкувалася з 2000 року в нашому часописі та в «Городском курьере», інші написані спеціально у 2013- 2016 роках.

Книга розповідає про маловідомі факти, події і людей Олександрії, так, як їх запам’ятав автор, коли був дитиною і так, як він їх дослідив, коли став дорослим. Героями книги є люди різних національностей, що створили особливе ментальне середовище, про яке автор розповідає з любов’ю та іронією. Серед них: заборонений у СРСР вчений-славіст Дмитро Чижевський, байкер 1913 року Леонід Чернов-Малошийченко і олександрійські байкери XXI століття, старообрядці, два вчителі - в’язні сталінських концтаборів, шахтар, дитячий лікар, чоботар, рідні, сусіди та міські божевільні.

Яскраву палітру доповнюють й інші незвичні герої - скіфські кургани, козацькі колодязі і водорозбірні колонки, вежі Старого Міста, його мости і місточки, приміщення земства і старої гімназії, зруйновані храми, Велика синагога, будинки-кораблі і зореподібні перехрестя міста, трагічні події Голокосту, цензурні заборони, театр, міські турбази та етнографічні подробиці дитинства 60-80 х років XX століття.

Книга містить і 16 авторських світлин. Дивні образи, мрії та почуття, що населяли дитинство автора, старанно і креативно відтворили (спеціально для цього проекту і книжки) діти-актори з села Попельнастого, міста Олександрії, Світловодська і Одеси.

І наостанок додам: хоча б на годинку вимкніть телевізор, візьміть до рук книгу нашого земляка (завдяки обласній програмі вона з’явиться у бібліотечних фондах та в навчальних закладах, а видана за кошти видавництва і спонсорські - у книжковому магазині) і ви не пожалкуєте.
О. СТОРЧОВА.