Відпрацювали механізм пільгових перевезень

На останній сесії Олександрійської районної ради Недогарський сільський голова Віктор Демидчик озвучив одну з найбільш нагальних для його громади проблем. Стосувалася вона пільгового проїзду в приміських автобусах, скористатися яким не всім вдавалося, особливо з Олександрійського автовокзалу. Навіть попри те, що вартість проїзду сільські ради відшкодовують перевізникам. Отож очільник громади звернувся до  посадовців з проханням відпрацювати механізм взаємодії між перевізниками та керівництвом автовокзалу.
І що сказати, дуже оперативно, не зволікаючи, голова Олександрійської РДА Богдан Куруп вирішив дану проблему. Відтак близько двохсот пільговиків Недогарської сільради зможуть скористатися своєю законною пільгою, та здійснювати посадку з автовокзалу. Їм не треба буде оплачувати станційний збір, але доведеться платити 3,5 грн за проїзд по місту, а решту шляху покривають пільгові талони. Загалом проїзд на маршруті «Олександрія-Вільний Посад» коштує 12,90 грн; «Олександрія-Недогарки» – 16,50 грн; «Олександрія – Новоульянівка» - 20 грн. Якщо мешканці зазначеної сільради сідають в приміський транспорт на міських зупинках (окрім автовокзалу), то 3,5 грн. не сплачують.
Коментуючи дану тему і те, чи виникають проблеми з посадкою пасажирів з інших територій району на автовокзалі, його начальник Вадим Остапов підкреслює, що масово таких питань не виникає, хіба поодинокі випадки, та й ті усуваються одразу. 
Питаннями пільгових перевезень у приміському транспорті постійно переймаються і громадські активісти. Зокрема, в листі до редакції вони зазначають про неспроможність громадян оплачувати проїзд за новими цінами. - Перевізники тільки повідомляють пасажирам про зміну вартості проїзду, але жодного разу не обговорюють ці питання на зборах громад, на сесіях районної ради, - зазначають автори листа. – Нам пояснюють, що зросли ціни на пальне, запчастини, збільшився розмір заробітної плати, відповідно зросла і ціна. Але чомусь ніколи не враховують соціальну складову – платоспроможність населення. Тож, хотілося б, щоб при укладанні угод з перевізниками, перед ними також висували вимоги: публічно інформувати про відстань і вартість проїзду, забезпечувати проїзд пільгових категорій населення на всіх автобусних маршрутах, встановити системи електронного обліку пасажиропотоку на всіх автобусах. Бажано було б проводити незалежні ревізійні перевірки їхньої діяльності за участі відповідних служб, представників громадськості, незалежних експертів.
Разом з тим, існує інша точка зору. Добре, що автобуси взагалі курсують між Олександрією і селами району. І за це місцевим перевізникам слід сказати лише спасибі. 
Наш кор.