Названо причини поширення АЧС в Україні

Основними причинами поширення африканської чуми свиней (АЧС) в Україні є відсутність дієвого контролю при переміщенні живих тварин і сировини з них.
Про це в ході брифінгу при Міністерстві аграрної політики та продовольства заявив голова Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів Володимир Лапа.

«Ми вже напрацювали відповідні нормативні акти, що передбачають посилення контролю і збільшення штрафів за порушення законодавства в сфері біобезпеки, створення спільних з Національною поліцією мобільних груп, вдосконалення Інструкції по боротьбі та ліквідації АЧС», — розповів він. За його словами, зазначені проекти знаходяться на узгодженні в центральних органах виконавчої влади.
До «слабких ланок» в поширенні АЧС глава Держпродспоживслужби відніс стихійну торгівлю живими тваринами та сировиною, подвірний забій і реалізацію свиней, нехтування елементарними заходами біобезпеки та питання ідентифікації поголів’я. При цьому він додав, що потрібно забезпечити оперативне надання компенсацій населенню за ліквідоване поголів’я.
Разом з тим, Володимир Лапа підкреслив необхідність посилення відповідальності суб’єктів господарювання за дії або бездіяльність, які викликають виникнення особливо небезпечних хвороб тварин або поширення збудників цих хвороб.
Він також зазначив, що за результатами засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії сформовані рекомендації, що передбачають посилення контролю за утилізацією відходів тваринного походження, в першу чергу, в неблагополучних щодо АЧС регіонах, а також проведення обліку і визначення переробних підприємств на рівні районів, які в разі спалаху АЧС можуть забезпечити забій та промислову переробку свиней. Також повинні бути визначені забійні підприємства і місця зберігання сировини або продукції невідомого походження.
Щодо Кіровоградщини нагадаємо, що у селі Рівне (ТОВ «Чапаєва») Новоукраїнського району через африканську чуму умертвили 1926 свиней. Про це під час наради повідомив наприкінці січня начальник ГУ Держпродспоживслужби в області Ігор Бойчук. За його словами, завершився процес вилучення тварин у приватних домогосподарствах, почався відлік 40-денних карантинних заходів, проведено дезінфекцію. 
А вже на початку лютого через спалах вірусу АЧС запровадили карантин у селі Грузькому Кіровоградського району. Як повідомили офіційні джерела, у приватних домоволодіннях мешканців села загинуло кілька свиней. У результаті лабораторних досліджень фрагментів тіл тварин виявлено вірус АЧС.
З метою недопущення поширення цієї хвороби за межі села, рішенням протиепізоотичної комісії територію Грузького оголошено неблагополучною щодо АЧС та запроваджено там карантин.
До речі, коментуючи ситуацію щодо АЧС в області на останній нараді з сільськими та селищними головами в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Олександрійському районі Станіслав Лум’яник підкреслив, що за увесь минулий рік було зафіксовано чотири випадки цієї хвороби, а лише за півтора місяці поточного року – вже три. Тому у районі посилено контроль за дотриманням вимог щодо утримання свинопоголів’я.
Також додамо, що Європа серйозно занепокоєна неблагополучною ситуацією в Україні щодо поширення вірусу АЧС. Що, у свою чергу, вже призводить до значних економічних наслідків через відмову купувати українську свинину. За інформацією експертів, торік експорт української свинини скоротився у 20 разів.