Вшанували воїнів - інтернаціоналістів

Урочистості з нагоди 28-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан відбулися 10 лютого в районному будинку культури. Серед запрошених –  ветерани війни в Афганістані, ветерани-учасники бойових дій на території інших держав та українські воїни, які повернулися із зони проведення антитерористичної операції на Донбасі.

- Для них, колишніх солдатів та офіцерів, що воювали на тій війні,  власні спогади й досі залишаються живим болем, а крейдяний пил і пісок афганської землі, здається, навіки осіли в їхніх тоді ще молодих чубах, - промовляли до запрошених ведучі заходу. І ці слова проникали в саме серце, торкалися потаємних струн душі, бо за кожним воїном-афганцем – своя доля, свій життєвий подвиг, свій крок у безсмертя. Чимало лiт минуло вiдтодi, як вивели з Афганiстану радянські війська, але рани цiєї війни кровоточать i досi.
Після  кількох музичних композицій у виконанні  молодих артистів до сивочолих  ветеранів афганської війни звернулися голова Олександрійської РДА Богдан Куруп і голова райради Ольга Коріненко.  У своїх промовах вони говорили про те, що, виконуючи чесно свій інтернаціональний обов’язок, воїни – афганці залишилися вірними присязі та солдатському обов’язку. І навіть зараз, коли на сході України розпочався збройний конфлікт, наші земляки першими мобілізувалися до лав Збройних Сил України. Сьогодні більшість з них  боронять суверенітет України, підтримують волонтерський рух та дбають про гуманітарну допомогу постраждалим регіонам, підкреслив Богдан Куруп. 
- "“Афганський” досвід сивочолого воїна неабияк допомагає його побратимам у повсякденних військових буднях, -  зазначила Ольга Коріненко. - Своєю дисципліною, витримкою і наполегливістю  вони згуртовують військовий колектив, до їхніх  порад прислуховуються бійці. На передовій вони вчать молодих побратимів бойовій справі, бо ще з Афганістану знають, що військовий вишкіл у бою рятує життя і добре навчений воїн стає менш вразливим для ворога"
Богдан Куруп і Ольга Коріненко побажали усім добра, здоров’я, сімейного благополуччя та мирного неба над головою. До своїх побратимів звернувся також голова громадської організації «Олександрійська районна спілка ветеранів війни в Афганістані» Валентин Кондрескул. Він згадав історію афганської війни і «наслідки, про які ми й досі розповідаємо  з болем у серці».  Згадав про  всіх тих, хто не повернувся з афганської війни живим. Світлу пам’ять загиблих  в Афганістані  та полеглих за Україну  присутні вшанували хвилиною мовчання. 
Потому знову звучали пісні на афганську тематику. Чимало зворушливих слів лунало від гостей та ведучих свята під час нагородження. Цю почесну місію виконали Богдан Куруп і Ольга Коріненко. Вони вручили учасникам  бойових дій на території інших держав Подяки та Грамоти  Олександрійської райдержадміністрації  та районної ради.  За вагомий особистий внесок у розвиток патріотичного виховання молоді, активну громадянську позицію воїни – афганці отримали також ювілейні медалі «За заслуги» та «За звитягу».
Закінчилися урочистості зворушливою концертною програмою, яку подарували присутнім вокалісти, вони ж музиканти та автори пісень народного музичного гурту патріотичної пісні «ВОСТОК» (керівник Вадим Січний) з м. Новомосковськ Дніпропетровської області. У їхньому виконанні прозвучало 13 музичних композицій, що стали незабутнім  хвилюючим подарунком у цей особливий для воїнів – інтернаціоналістів день. 
І. БАЛАШОВА.