Єдине підприємство в районі, що вирощує курей


Поблизу Олександрії – ​у селі Войнівка – ​вже практично два роки працює єдина в регіоні міні-птахофабрика, де утримується близько 10 тисяч курей і щодоби виробляється майже 8 тисяч яєць. Спеціалізуються вона на німецькій коричневій породі курей Ломан Браун.

Ідея зробити акцент саме на птиці яєчної породи у керівництва агропідприємства ТОВ «ЛКВ-Групп» виникла не випадково, підкреслює її директор Олександр Бойко.

«Кури не надто вибагливі у догляді і швидко ростуть. Готова продукція так само швидко потрапляє до свого споживача. Та й реалізується виключно на Олександрійщині. Це особливо актуально, враховуючи попит на яйце і його ціну, що на початку року злетіла до вартості «золотого», – ​підкреслює Олександр Володимирович.

Розвиток птахівництва сьогодні, безсумнівно, перспективний напрямок агросектору. Це добре розуміють на Олександрійщині, де наразі виробляють високоякісний продукт. До всього ж, створюється сприятливий економічний імідж краю. 
Яйце місцевого гатунку першочергово потрапляє до спеціалізованої торгівельної точки на центральному ринку в Олександрії. А також є у мережі місцевих магазинів. До торгівельної мережі щодня їх доставляє спеціальний транспорт підприємства.
Свіжа продукція реалізується як у роздріб, так і в спеціальних упаковках, на яких є дата випуску та інформація про виробника.
Втім, незважаючи на відсутність конкуренції і високий попит, пробитися і зміцнити свої позиції, наприклад, у сусідніх регіонах, на переконання Олександра Бойка, не так просто. Та й кошти у виробництво треба вкладати чималі, а прибутки отримаєш не одразу. Багато зусиль треба докласти, щоб завоювати довіру покупця.
Але натуральність і якість продукту переконує, що перевагу краще віддати місцевому виробнику. Пересвідчитись у тому можна, побувавши на самому підприємстві.
Процес виробництва яєць тут відбувається природно, без будь-якої стимуляції. Поголів’я отримує лише органічні зернові, вирощені у самому господарстві (щоб мати власну кормову базу, підприємство обробляє землю).
Корми для птиці виготовляють при птахофабриці за спеціальною технологією. До їхнього складу, наприклад, входить кукурудза, соя, макуха, а також вітаміни і мінерали. За таких умов курка утримується 12–14 місяців та приносить господарству 320–350 яєць (за рік курка стає нерентабельною, її продуктивність падає майже удвічі).
«Відпрацьована» птиця потім йде на м’ясокомбінат, або реалізується місцевому населенню. Войнівчани, наприклад, залюбки купують річних курей в ТОВ «ЛКВ-Групп» і ще кілька років використовують їх у своїх господарствах.
Н. Луценко.