Чергові наради-зустрічі з активами сільських громад: звіти, плани, перспективи


25 січня голова Олександрійської райдержадміністрації Богдан Куруп провів робочі наради-зустрічі з активами Червонокам’янської, Бандурівської та Лікарівської громад. Усі три наради традиційно проводились у формі активного діалогу. Першочергово керівники громад підсумували роботу за минулий рік, ділилися проблемами й розповідали про шляхи їхнього вирішення, а паралельно обговорювали Програми соціально-економічного і культурного розвитку на поточний рік і найближчий час.

Розпочавши нараду з активом Червонокам’янської громади, Богдан Анатолійович запросив до слова сільського голову Тетяну Бессараб, яка ознайомила присутніх з минулорічним життям громади, здобутками, проблемами, а потім проаналізувала цьогорічні можливості. А такими буде надання субвенцій на заклади соцсфери, продовження робіт по вуличному освітленню, встановлення автобусних зупинок, розробка генплану села, придбання житла сімейному лікарю та інші нагальні питання.

Багато схожого на наступній зустрічі розповіла і Наталія Волинець, Бандурівський сільський голова. За її словами, населені пункти на вищезазначеній території дуже розкидані і найбільшою проблемою для них залишається ремонт сільських доріг. Окрім того, місцева амбулаторія досі залишається без сімейного лікаря. У цьогорічних планах – підтримка Ясинуватської школи, благоустрій сіл, розчистка полезахисних смуг та інше.

Не надто багато планів у зв’язку з обмеженим фінансуванням має і Лікарівська сільрада. До такого висновку можна дійти, заслухавши її очільника Олександра Терещенка. У минулому році сільрада виділяла фінансування на школу та дитсадок, а також на вирішення проблеми з підтопленням села, займалась вуличним освітленням. У планах – продовження встановлення нових світлоточок, допомога ФАПу, школі, дитячому садку.

Підсумовуючи наради, можна зазначити, що для кожної території першочерговим залишається благоустрій і поліпшення інфраструктури, а також відновлення місцевих доріг.

З усіх питань, що розглядалися на нарадах, прийнято відповідні рішення, а з окремих питань голова райдержадміністрації дав доручення керівникам відділів і структурних підрозділів РДА.

26 січня Богдан Куруп та керівники структурних підрозділів РДА поспілкувалися з активом Щасливської, Недогарської та Шарівської сільських громад. Як і зазвичай, обговорювалися актуальні та найбільш болючі для сільчан теми. Особлива увага приділялася проблемам соцсфери та охорони здоров’я.

Про розвиток Щасливської громади присутніх ознайомила її керівник Тетяна Кіцелюк. Вона, зокрема, зазначила, що сьогодні громада – це команда однодумців, які зацікавлені в тому, щоб життя територіальної громади змінювалося на краще. Багато чого вже зроблено на підтримку соціальної інфраструктури села і його благоустрою. А ключовим завданням на поточний рік буде реконструкція вуличного освітлення по двох КТП вартістю у понад 600 тис. грн., значна увага також приділятиметься й ремонту сільських доріг. І надалі сільська адміністрація матеріально підтримуватиме школу та дитсадок і сприятиме у вирішенні інших питань.

Окремі акценти у роботі Недогарської сільради розставив її голова Віктор Демидчик. Зі слів керівника, торік багато чого зроблено у плані підтримки інфраструктури. Не збавлятимуть темпи і цього року. Планують, зокрема, виділити кошти на ремонт другого поверху сільського будинку культури, на забезпечення вуличного освітлення, перекриття покрівлі школи, тощо. Як і раніше, надаватимуть субвенції освіті, медицині, культурі, а також на перевезення пільговиків та матеріальну допомогу малозабезпеченим верствам населення.

Можна говорити, що схожі проблеми має і Шарівська громада. Про її здобутки і плани присутніх ознайомила Людмила Банул. Свою доповідь вона розпочала з того, що минулий рік велика увага адміністрації приділялася соціальним питанням. А це і допомога Шарівській лікарській амбулаторії і підтримка Шарівського НВК. У 2017-му вона буде продовжена. У лікарні планують здійснити внутрішній косметичний ремонт, а в школі – сприяти зміцненню матеріально-технічної бази. Збираються поліпшити умови праці фахівців культури та особливу увагу приділити питанням благоустрою населених пунктів. А це і вивіз сміття, підсипання та ремонт сільських доріг та інше. Сподіваються, що програма соціально-економічного та культурного розвитку безперечно поліпшить матеріальне становище жителів підвідомчої території.

Вислухавши сільських голів, керівник райдержадміністрації Богдан Куруп дав їм деякі доручення та пообіцяв, що сприятиме у вирішенні нагальних соціально значимих питань.

27 січня чергова нарада відбулася з активом Протопопівської сільської громади. Під час її проведення спершу йшлося про виконану роботу, а далі про наявні ресурси і можливості, котрі дозволять поліпшувати розвиток сільської території.

Стан справ у громаді проаналізувала її керівник Оксана Клочко. Увагу присутніх вона зосередила перш за все на допомозі закладам соцсфери сіл Протопопівки та Березівки. Так, основними завданнями на цей рік буде ремонт сільських доріг, ремонт обелісків, продовження робіт по вуличному освітленню, встановлення дитячого майданчика в Протопопівці, виготовлення генплану населених пунктів сільради, паспортизація сміттєзвалища, благоустрій сільських кладовищ та інші. Оксана Клочко сподівається, що, заручившись підтримкою місцевих сільгоспвиробників та районної влади, у поточному році їм вдасться розв’язати усі ці питання.

Окрім того, в планах сільської адміністрації і поліпшення матеріально-технічної бази Протопопівського ДНЗ «Колобок» та обох будинків культури. За наявності коштів будуть вирішуватися й інші нагальні питання.

Вислухавши сільського голову, Богдан Куруп дав їй окремі доручення й рекомендації та пообіцяв, що сприятиме у вирішенні озвучених проблем.

30 січня голова РДА Богдан Куруп провів нараду з активом села Добронадіївка, керівниками структурних підрозділів та відділів РДА, головою сільської ради Володимиром Коваленком, керівниками соціальної сфери села. На заході підбили підсумки роботи громади за минулий рік та розглянули плани соціально-економічного розвитку на рік, що триває.

Розпочинаючи нараду, Богдан Анатолійович наголосив, щоб більший акцент керівник громади зробив на цьогорічних завданнях. А такими, зі слів Володимира Коваленка, є поліпшення матеріально-технічних умов у Добронадіївського дитячому садку, клубі та школі. За наявності коштів цьогоріч можливо вдасться провести поточний внутрішній ремонт дитсадка та будинку культури. Також в планах громади допомога школі, встановлення в селі спортивно-ігрового майданчика, продовження ремонту сільських доріг та вирішення інших нагальних питань. Їх розв’язання багато в чому буде залежати від наявності коштів у сільському бюджеті.

Окрім того, обговорюючи нагальні для громади питання, її очільник торкнувся й сфери соціальних послуг, надання допомоги найбільш вразливим категоріям населення та учасникам АТО, обслуговування літніх людей, виплати субсидій і таке інше.

Заслухавши звіт сільського голови, керівник району дав йому рекомендації та пообіцяв, що обов’язково підтримуватиме соціально значимі для громади питання. 

1 лютого голова райдержадміністрації Богдан Куруп провів низку нарад з активом Ізмайлівської, Куколівської та Улянівської громад. Як і під час попередніх зустрічей, сільські голови звітували про виконану роботу та плани на поточний період.

Очільник Ізмайлівської громади Микола Сироватка розповів, що торік велика увага приділялася закладам соцсфери, благоустрою територій і соціальному захисту населення. 2017-й не стане виключенням. Акцент цьогоріч буде зроблено на ремонт доріг, облаштування територій, підтримку місцевої школи, надання допомоги вразливим категоріям населення і таке інше. 

Схожу ситуацію озвучила і очільниця Куколівської громади Галина Горбань. Минулого року сільська влада виділяла кошти на ремонт доріг, відновлення водогону, матеріальну допомогу учасникам АТО, субвенції закладам освіти й медицини, пільгові перевезення й таке інше. У цьому році планують так само проводити ямковий ремонт доріг, виділити кошти на підтримку комунального підприємства “Куколівське”, субвенції на школу, ФАП, пільгові перевезення. Особливо грандіозних планів громада не має, адже бюджет обмежений.

Фінансів на все не вистачає і в Улянівській громаді. Про це, зокрема, розповів її керівник Вадим Соломка. У минулому році допомогу направляли на дитячий садок, допомогу учасникам АТО, придбання зупинок, субвенцію медикам і т.і. У цьому році планують поточний ремонт окремих кімнат дитсадка, відкриття бібліотеки в приміщенні сільського клубу, ремонт доріг, розробку генплану, тощо. Бюджет громади недостатній, тож вирішити всі нагальні питання сільчан – не так вже й просто. 

Наш кор.