Поблизу Олександрії з`явиться гігантський горіховий сад

Найбільший на Кіровоградщині горіховий сад невдовзі може з’явитися в селі Войнівка Олександрійського району. Його посадку навесні хоче здійснити місцеве товариство «ЛКВ-ГРУП».
Як розповідає керівник підприємства Костянтин Лазаренко, наразі вони знайшли інвесторів, які готові профінансувати дану агроініціативу. Поки ж займаються виготовленням необхідної документації. Очікують друге рішення сесії Войнівської сільради.
А після підписання договору оренди на землю мають намір викорчувати старі дерева на площі в 42 га і одразу в два етапи засадити там горіхи. З розрахунку 200 молоденьких саджанців на один гектар.
Більше того, є домовленість зі спеціалізованою компанією «Алькор С» про закупівлю саджанців горіха сорту «Костюженський» та «Великан», які найбільше підходять для наших погодно-кліматичних умов.
У якості експерименту навесні 2015-го на території ТОВ «ЛКВ ГРУП» у Войнівці висаджено 850 горіхів на площі 5 га. Свій внесок у розвиток садівництва зробила і вся родина Лазаренків (на фото, зокрема, сам Костянтин). За цей час деревця вже добре підросли, а за 2-3 роки почнуть плодоносити.
Додам, що, по суті, горіх є чи не найідеальнішим деревом. Росте не вище 3-4 метрів, невибагливий до клімату і швидко плодоносить. Тож робити ставки на його вирощування - дуже слушна справа. Хоча в Україні на даний продукт мало хто звертає увагу. Тим не менш, у Європі він за якістю та вживаністю доволі популярний і навіть делікатесний. Можливо, враховуючи попит, найбільшу плантацію горіхів торік заклали на Рівненщині, а тепер така ж з’явиться і в нас.
Н. Луценко.