З районною владою звірили свої годинники усі сільські території

Останніми днями голова райдержадміністрації Богдан Куруп провів одинадцять нарад-зустрічей з активами місцевих громад. У тому числі Новопразької, Долинської, Травневської, Войнівської, Костянтинівської, Дівочепільської, Олександрівської, Новоселівської, Михайлівської, Косівської та Головківської.
Про особливості соціально-економічного розвитку території Нової Праги звітувала селищний голова Ольга Горбенко. Вона розповіла, що минулий рік селищна влада намагалася вирішити чимало нагальних питань. Робота продовжувалася у багатьох напрямках життєдіяльності. Стосувалась вона закладів освіти, охорони здоров’я, культури, благоустрою, соціальної допомоги й таке інше.
Не збавлятимуть темпів і в поточний період. Планують надання підтримки закладам соціальної сфери, продовження ремонту каналізаційної системи, вуличного освітлення, ремонту доріг та інше. Вислухавши доповідача, керівник району прокоментував найбільш проблемні теми. А з-поміж усього такою є робота комунального підприємства, яке на даний час має борги з виплати зарплати і не приділяє достатньої уваги питанням благоустрою. Також, на думку керівника району, недопустима жодна спекуляція з приводу закриття місцевих шкіл, адже понижати їхній ступінь ніхто не збирається. У планах, зі слів Богдана Анатолійовича, ремонт школи №2, що згодом стане НВК, й забезпечення населеного пункту ще одним шкільним автобусом. А що стосується медичної сфери, то з часом, можливо,селищна рада візьме на свій баланс терапевтичне відділення Новопразької амбулаторії. Це питання поки що потребує вивчення. Також громада має активніше працювати з одноосібниками. 
По Долинській сільській раді прозвітувала її голова Віта Боцман. Вона розповіла, що на даний час найменша за чисельністю сільрада налічує 240 осіб. На її території сьогодні функціонує НВК, сільський клуб, бібліотека, ФАП і кілька підприємств, магазин та поштове відділення. Як і зазвичай, кошти громади, у першу чергу, спрямовуватимуть на розвиток її інфраструктури. Проте оскільки сільський бюджет обмежений, то очільниця громади звернулася за підтримкою до району. Особливо, що стосується ремонту сільських доріг й транспортного сполучення. 
Наступною звітувала голова Травневської сільради Надія Ковтонюк. Вона зазначила, що у минулому році населений пункт був перейменований і наразі тривають роботи із встановлення знаків з новою назвою села. Як і торік, громада запланувала продовжити ремонт сільських доріг, ФАПу (відновити покрівлю, огорожу та встановити лавочки для сидіння), а за потреби й допомогу дитсадку. 
Дещо іншу ситуацію озвучив очільник одного із найбільших і досить перспективних сіл району - Войнівки - Михайло Ручйов. Враховуючи спалах африканської чуми, 2016-й видався для войнівчан не таким простим, але все заплановане вони все ж зробили. Тепер продовжують працювати в тому ж напрямку і темпи не збавляють. У планах - продовжити ремонт сільських доріг, надання допомоги школі та дитсадку. Під питанням відкриття в садочку додаткової групи. Також у поточному році мають намір розробити генплан Войнівки. Окрім того, можливо з часом місцеву бібліотеку переведуть у приміщення сільського клубу. Це питання наразі на стадії вирішення. 
А от Костянтинівський сільський голова Олександр Клімов зазначив, що бюджет громади невеликий, тому багато й не планують. Торік встановлювали в селі вуличне освітлення, допомагали соцсфері, займалися благоустроєм та іншими питаннями. У 2017-му в планах паспортизація місцевого сміттєзвалища, курганів, а також упорядкування лісосмуг, встановлення зупинок, виділення субвенції школі та медзакладам, ремонт сільських доріг. Вислухавши доповідача, Богдан Анатолійович акцентував увагу присутніх на першочерговій підтримці і розвитку соціальної сфери й благоустрою територій, зокрема, рекомендував приділити значно більше уваги Бутівському НВК. 
Очільниця Дівочепільської громади Лариса Кобан розповіла, що з минулорічними планами їм вдалося впоратись. Займалися, зокрема, ремонтом доріг, реконструкцією вуличного освітлення, допомагали закладам соцсфери, особливу увагу приділяли благоустрою. У поточному році планують відремонтувати дах сільського будинку культури, паспортизувати місцеве сміттєзвалище та допомогти з ремонтом дитсадка. Як і раніше, надаватимуть субвенцію Олександрівській школі і закладам охорони здоров’я. На жаль, бюджет громади обмежений, тож реалізовувати масштабні проекти самотужки їм не під силу. 
Значно інша ситуація в Олександрівській громаді. Її очільниця Віта Бершавська розповіла, що багато чого корисного вони встигли зробити для своєї громади торік. Основні акценти робили на благоустрої сільських територій. Почистили лісосмуги при в’їзді в Олександрівку, вирубали чагарники й порослі в парковій зоні, ліквідували стихійні сміттєзвалища, навели лад на кладовищах. У центрі села разом із школярами насадили хвойні дерева, облаштували зупинки у всіх населених пунктах. Окрім того, підтримували заклади соцсфери. І цьогоріч планують здійснити капремонт будинку культури, ремонт сільської ради, допомогти з обладнанням для місцевої амбулаторії, продовжити відновлення сільських доріг та інше.
Основним акцентом в розвитку Новоселівської громади у поточному році стане відновлення сільських доріг та ремонт водомережі. Про це, зокрема, розповів її очільник Олександр Кива. Також він наголосив, що як і раніше, підтримуватимуть заклади соцсфери, паспортизують місцеве сміттєзвалище, почнуть ремонт місцевого будинку культури, і відновлюватимуть вуличне освітлення. 
Михайлівська сільська рада, так само як і Новоселівська, основні пріоритети розставила щодо ремонту сільських доріг та завершення реконструкції вуличного освітлення, а також вирішення нагальних питань в плані благоустрою сіл. Розповів про це її очільник Сергій Гаврилов. Також громада надаватиме субвенції на підтримку закладів соціальної сфери, у тому числі Улянівській школі й Михайлівському дитсадку, ФАПу і будинку культури. 
Особливості соціально-економічного розвитку Косівської громади озвучував її керівник Олександр Горбань. Він зазначив, зокрема, що всі попередні плани були реалізовані, а відтак сільська влада за підтримки місцевих агрогосподарств і сільських активістів продовжать працювати на благо території. У планах - допомога сільській бібліотеці, продовження ремонту водогону, заміна водонапірної вежі, продовження ямкового ремонту доріг, підтримка соціально вразливих категорій і таке інше. До цього часу найбільш проблемним питанням для даної території є незаконна вирубка лісосмуг та незадовільна робота місцевої лікарської амбулаторії, на керівницю якої від сільчан надходить чимало нарікань. Тому очільник громади попросив керівника району посприяти у вирішенні даних питань та заручився його підтримкою. 
Завершила цикл нарад-зустрічей очільниця Головківки – Тетяна Кузьменко. Основним пріорітетом для сільчан, як і торік, залишиться підтримка соціально вразливих категорій населення. Активно діятиме програма заходів з надання матеріальної допомоги гостро нужденним громадянам, інвалідам, учасникам АТО та іншим. Також планово надаватиметься підтримка закладам соцсфери та поступово вирішуватимуться питання благоустрою.  
Наш кор.