Службу зайнятості реформують: що очікувати, на що сподіватися?

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у ході засідання Кабміну підкреслив, що система зайнятості України повинна бути повністю реформована і спрямована на створення нових робочих місць. За його словами, це серйозне завдання, і вирішуватись воно повинно через діалог роботодавців, профспілок та Уряду. Продовжив думку керівника уряду і виконувач обов’язків Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко, який, зокрема, зазначив, що реорганізація державної служби зайнятості дозволить вивільнити центри зайнятості на місцях від адміністративних функцій та покращити швидкість та якість надання послуг. 
З огляду на заяви чиновників високого рангу цікаво дізнатися, над якими питаннями сьогодні працює Олександрійський міськ- районний центр зайнятості. Про це та інше ми поспілкувалися з його директором Іриною Мукієнко.

- Ірино Миколаївно, прокоментуйте, будь ласка, які саме завдання стоять перед вашою службою у контексті реформування?
- Щодо реформування служби, то сьогодні для нас дуже важлива підтримка з боку роботодавців, які забезпечують створення нових робочих місць, наявність вакансій і можуть поділитися своїми думками щодо удосконалення роботи служби зайнятості. На рівні держави впроваджуються зміни у законодавстві про зайнятість населення, паралельно з якими служба зайнятості здійснює масштабну реорганізацію структури, мета змін якої - підвищення якості та доступності отримання послуг клієнтами служби.


– Розкажіть про це детальніше.
- Сьогодні служба зайнятості стала чи не єдиною у державі сервісною службою європейського рівня, яка постійно впроваджує прогресивні методи сприяння зайнятості населення, а також створила потужну матеріально – технічну базу. Крім того, служба зайнятості фактично має потужний всеукраїнський електронний ресурс, за допомогою якого адмініструється вся робота спеціалістів центрів, і яка містить повний ресурс осіб, які звернулися до центру зайнятості. Саме це дозволяє громадянам України отримувати послуги не тільки за місцем реєстрації, але й за місцем проживання. 
Крім того, державною службою зайнятості створена єдина база вакансій по всій Україні, якою можна користуватися як за допомогою фахівців служби зайнятості, так і самостійно в будь-який зручний час.
Державна служба зайнятості запустила в роботу новий сучасний сервіс для осіб, що шукають роботу, та безробітних – «Електронна черга». Відтепер не обов’язково відвідувати центр зайнятості, щоб записатися на індивідуальний прийом до фахівця будь – якого центру зайнятості України з метою отримання консультацій з питань: сприяння працевлаштуванню; вибір професії; профнавчання; профорієнтації; тимчасової зайнятості; юридичних аспектів у сфері зайнятості, реєстрації у центрі зайнятості тощо. Це можна зробити в режимі online за допомогою Інтернету.


- Якою була ситуація на ринку праці в 2016 році?
- Стан економічного розвитку міста Олександрії і Олександрійського району та зайнятості населення тісно пов’язані між собою, тому економічні перетворення, що відбуваються, повною мірою знаходять своє відображення на ринку праці. Чисельність громадян, що перебуває на обліку в службі зайнятості із року в рік збільшується, і це пояснюється тим, що в установах, організаціях та на підприємствах міста та району відбуваються процеси реорганізації.
У 2016 році кількість осіб, зареєстрованих в службі зайнятості, становила 9987 осіб, у тому числі 2586 проживають у сільській місцевості. Чисельність жителів району, що перебували на обліку в центрі зайнятості, в порівнянні з минулими роками (зокрема, 2013р.) збільшилась більш ніж на 37%.
Станом на 1 січня 2017 року статус безробітних мали 2149 осіб, зокрема 629 осіб - сільські мешканці.


- Чим служба зайнятості може допомогти більшості безробітних?
- Служба зайнятості є тільки посередником між особами, які приходять до неї з метою пошуку роботи, і роботодавцями, які шукають найманих працівників. Якоїсь «своєї», «власної» роботи, на яку служба зайнятості зобов’язана працевлаштувати громадян у нас немає, адже ми не є виробництвом і платних послуг не надаємо.
Завданням служби зайнятості є створення сучасного сервісного майданчику, де зустрічаються шукач роботи і роботодавець, який потребує робітника. Ми не «шукаємо роботу», а «сприяємо пошуку», «організуємо», «проводимо», «беремо участь». Тобто, докладаємо багато зусиль для працевлаштування безробітного, але відповідальність за власну професійну реалізацію лежить й на самій особі. Без зусиль самої людини позитивного результату не буде.
На думку певної частини роботодавців, на обліку в центрі зайнятості перебувають особи, які не бажають працювати. Дійсно, переважна кількість шукачів роботи не бажає працювати… Не бажає працювати без гідної заробітної плати, належних умов праці та гарантованого соцпакету. Але ж працювати в наш час краще, ніж бути безробітним. 


- Чи зміцнюються ваші взаємини з роботодавцями? І чи стабільний перелік підприємств і підприємців, які є надійними партнерами служби зайнятості?
- Завдяки тісній співпраці з роботодавцями протягом 2016 року на 10,9% більш, ніж у 2015 році, зросла кількість вакансій, заявлених роботодавцями для укомплектування. Збільшення кількості наявних вакансій спостерігалося у всіх видах економічної діяльності та в усіх професійних групах. Надійними партнерами Олександрійського міськрайонного центру зайнятості на сьогодні залишаються ТОВ «Олександрійський цукровий завод», ТОВ «УкрАгроКом», СВК ім. Фрунзе, ТОВ «Комінтерн Агро», ПАТ «Райагрохім», ТОВ «Агродар ЛТД», ТОВ «Колос», ФГ «Олександрівське» та ФГ «Південне». Висловлюємо їм щиру подяку за спільну роботу та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю. 


- Чи співпрацює державна служба зайнятості з рекрутинговими агентствами щодо працевлаштування українців за кордоном?
- Державна служба зайнятості уклала договори про співпрацю з одними з найбільших рекрутингових компаній України: “HeadHunter” та “Rabota.ua”. У рамках підписаних домовленостей рекрутингові компанії та служба зайнятості розпочали обмін інформацією про вільні робочі місця та консультування з питань надання послуг роботодавцям та особам, які шукають роботу.


– Які професії сьогодні найзатребуваніші у нас?
Лідерами з кількості вакансій залишаються висококваліфіковані робітники – водії, швачки, слюсарі, токарі, електрогазозварники, робітники з ремонту електроустаткування тощо. Також затребувані працівники сфери послуг (продавці, кухарі, офіціанти, перукарі, охоронники тощо). У сільськогосподарському секторі - озеленювачі, тваринники та робітники з обслуговування сільськогосподарського виробництва. Серед найпростіших професій найбільш затребувані підсобні робітники, прибиральники, двірники, вантажники та комірники. 
До речі, служба зайнятості використовує в своїй роботі не тільки інформацію про вакансії, які подають роботодавці, а й інформацію із альтернативних джерел (засоби масової інформації, Інтернет - портали, оголошення).
Разом з тим, зарплата, яку пропонують роботодавці, залишається низькою, лише 3,1 % заявлених роботодавцями вакансій, мають заробітну плату вище 4 тисяч гривень. Середній розмір заробітної плати у вакансіях станом на початок 2017 року становив 3,1 тис. грн., зокрема, у 21,9 % вакансій пропонувалася заробітна плата у мінімальному розмірі (3200 грн.).
Протягом 2016 року чисельність працевлаштованих за направленням служби зайнятості становила 2785 осіб, зокрема 898 осіб, які мешкали у сільській місцевості. При цьому 378 осіб працевлаштувалися до набуття статусу безробітного.


- Якщо безробітний не може працевлаштуватися за спеціальністю, то, можливо, йому варто здобути інший фах?
- Громадяни, що втратили роботу, за відсутності підходящої роботи, можуть за направленням служби зайнятості отримати нову професію, пройти перепідготовку та підвищення кваліфікації. Державна служба зайнятості пропонує професійне навчання в 11 центрах професійно – технічної освіти, які створені для навчання дорослого населення, і це суттєво відрізняє їх від інших навчальних закладів. Вони пропонують широкий спектр напрямів підготовки робітників для всіх галузей економіки: промисловості, будівництва, агропромислового комплексу, транспорту і зв’язку, сфери послуг тощо.
Службою зайнятості забезпечується й тимчасова зайнятість населення, зокрема шляхом організації та проведення громадських та інших робіт тимчасового характеру. Слід наголосити, що проведення зазначених робіт є вигідним для всіх, у тому числі й для територіальних громад – адже виконуються роботи, що мають суспільну користь та сприяють їхньому соціальному розвитку. А для безробітних громадян участь у таких роботах дозволяє отримувати додатковий заробіток, працювати в колективі, відчувати себе потрібним іншим, активізувати свої прагнення до зміни соціального статусу та пошуку постійної зайнятості. 
У громадських та інших роботах тимчасового характеру у січні – грудні 2016 року взяли участь 685 безробітних, з них 171 особа - мешканці сільської місцевості.


– На які послуги, окрім працевлаштування та навчання, можна розраховувати у службі зайнятості?
– Центр зайнятості також підтримує підприємницьку ініціативу серед безробітних. Зокрема, сприяє започаткуванням ними власної справи, і за необхідності надає знання щодо ефективного ведення малого бізнесу.


– Окрема тема – демобілізовані учасники АТО. Що їм пропонує служба зайнятості?
- Сьогодні демобілізовані учасники АТО потребують неабиякої підтримки: моральної, матеріальної та інформаційної. Так, фахівці Олександрійського міськрайонного центру зайнятості не стоять осторонь подій, а намагаються внести частинку своєї допомоги. З початку 2015 року послугами служби зайнятості скористався 231 демобілізований учасник АТО, в тому числі 67 осіб - мешканці сільської місцевості, всі вони мали статус безробітного та отримували відповідну матеріальну допомогу. Для учасників АТО проводяться цільові семінари з метою підвищення поінформованості про послуги державної служби зайнятості, визначення шляхів професійної адаптації до потреб ринку праці, заходи з організації на підприємницьку діяльність, надаються індивідуальні послуги. Всього протягом 2015 - 2016 років отримали роботу 39 осіб, зокрема 13 сільських мешканців, у тому числі 9 осіб започаткували власну справу за рахунок виплати допомоги по безробіттю одноразово. На військову службу за контрактом було прийнято 5 осіб, у т.ч. 2 мешканця району, з числа колишніх учасників АТО.
Служба зайнятості тісно співпрацює з військкоматом щодо проведення подальшої роботи з демобілізованими військовослужбовцями. Для сприяння оперативному працевлаштуванню учасників АТО проводяться наради з роботодавцями з питань дотримання трудового законодавства стосовно демобілізованих працівників, організовано збір інформації про вільні посади, з яких мобілізовано працівників підприємств до лав Збройних Сил України, а також обговорюються питання щодо шляхів взаємодії з роботодавцями для подальшого працевлаштування громадян.


- Чи зверталися до вас вимушені переселенці з Криму та східних регіонів?
- З початку окупації АР Крим та проведення антитерористичної операції до державної служби зайнятості звернулися за допомогою у працевлаштуванні 250 мешканців АР Крим, Донецької та Луганської областей, з них 35 сільських мешканців. Олександрійський центр зайнятості сприяв працевлаштуванню 63 таких громадян, зокрема 11 осіб з сільських територій, 3 особи отримали одноразову виплату допомоги з безробіття для організації власної справи.
З компенсацією роботодавцю витрат на оплату праці за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа вимушених переселенців було працевлаштовано 4 особи, в тому числі один з числа сільських мешканців.


- Дякуємо Вам за змістовну розповідь.
Спілкувалася О. СТОРЧОВА.