Олександрiйщина щедрувала ...

Гостей вітають Богдан Куруп, голова РДА, і Олександр Лисенко, керівник апарату РДА
На Щедрий вечір напередодні Старого Нового року згідно з народними звичаями гурти ходять щедрувати та бажати господарям усіх благ та достатку. Не забувають про цю традицію і в селах та селищах Олександрійського району. 13 січня святкова атмосфера панувала і в Олександрійській райдержадміністрації.

З самого ранку керівництво та службовців адміністрації привітав колектив Олександрійського районного будинку культури. Опісля святкового настрою протягом дня додавали творчі колективи Олександрійщини - фольклорний гурт «Петриківські козаки» та хор «Хлібодар» з Нової Праги, аматори Березівського будинку культури та Протопопівський гурт «Криниченька», а також діячі культури з Недогарок та Ізмайлівки.


Усі вони за доброю традицією щедрували і вітали присутніх на заході працівників державної установи з Новим роком, Різдвом Христовим. У ці моменти в приміщенні адміністрації відчувалась атмосфера справжнього народного свята.
Вдячні глядачі зустрічали і проводжали творчі колективи рясними аплодисментами, а за давніми українськими традиціями щедрувальники отримали гарні побажання та святкові гостинці від голови райдержадміністрації Богдана Курупа. Але на цьому заходи для колективів з Олександрійщини не завершились.
Зокрема, хор «Хлібодар» з Нової Праги завітав також до Олександрійського політехнічного коледжу, в Свято-Іллінську церкву в Головківці, на молочно-товарний комплекс «Петриківське молоко» у Новій Празі.  А інший музичний колектив з Нової Праги «Петриківські козаки» натомість завітав у відділ освіти Олександрійської райдержадміністрації.
Та не лише новопразькими щедрувальниками знається район, оскільки щедрували того дня по всій Олександрійщині.

 i нас привітали

Недогарські щедрувальники на  ґанку редакції. Фото на згадку.

Щедрівками Маланки і Василя на Старий Новий рік вітали редакцію «Сільського вісника» творчі колективи Недогарської сільської ради і школи та Протопопівської сільської ради і трьох клубів (Недогарок, Протопопівки, Березівки).
Разом із веселими вітаннями традиційно вони привнесли до нас невід’ємну частку українського фольклору, що увібрав у себе національний колорит та менталітет нашого народу. І створили в редакції по-справжньому дивовижну атмосферу свята, бо подарували  колективу кілька чудових імпровізованих дійств. А гарно поколядувавши, пішли від нас не з порожніми руками. 
Що цікаво, такі святкові дійства від недогарців у переддень Маланки та Василя для редакції «Вісника» стали вже традиційними.  Новою і оригінальною програмою вони подивували нас і цьогоріч.  А загалом своїм добрим традиціям колектив незмінно слідує вже багато років. Цей гарний фольклорний звичай вони започаткували ще у далекому 1994-му. Вперше його ініціювала директор Недогарського НВК Валентина Іванівна Калашнік. Відтоді і по сей день вона це дійство й режисує. А допомагають їй у цьому не менш активні та дієві педагоги – Олена Радіонова, Лариса Кравченко та Людмила Кумпан. Разом щороку вони пишуть сценарій, потім проводять репетиції і зрештою втілюють задумане в життя. 
Колектив театралів складається щонайменше з п’ятнадцяти осіб. Досить давно в ньому виступають, наприклад, Катерина Камінська, Олександр Овчарюк, Ірина Бондаренко, Ганна Вакуленко та Микола Іванів. Серед молодих кадрів варто відзначити Віталія Дрючкіна, Ольгу Попадін, Ірину Коломойченко, Євгенію Цебрієнко та інших. Три роки поспіль разом з дорослими акторами виступає і 10-річний Данило Радіонов (цьогоріч виконав роль Півника- на фото).


Костюми аматори виготовляють самі. Кажуть, що справа це не затратна, але досить символічна і значима. До того завжди обов’язково створюють символ Нового року. Цьогоріч таким стали два символічні Півники. 
Щедрувати фольклористи зазвичай починають у своєму рідному селі – в Недогарках. Спершу вітають ветеранів праці та пенсіонерів, колишніх сільських голів. І люди залюбки їх зустрічають, радо й гостинно приймають.  Не шкодують подарунків. Так само, як це відбувається і в місцевих агрогосподарствах - ФГ «Рис-К», яке очолює Сергій Ремез, ФГ «Сімфо» - керівник Олександр Олійник та ТОВ «Мар’ївське» - Анатолій Корпусенко. Всі вони також раді щедрувальникам і всі добре віддячують їм за театралізоване дійство й святковий український колорит.
Пощедрувавши у сільській громаді, орендованим  автобусом колектив вирушає в Олександрію, де спершу відвідує  районний відділ освіти, а потім  районну раду,  адміністрацію і редакцію своєї улюбленої газети - «Сільський вісник». 
На зібрані від щедрування кошти актори купують щось необхідне для Недогарського НВК. Цьогоріч вже замовили спеціальний стенд у методичний кабінет та ноутбук для свого дитсадка. А торік, до слова, - придбали для навчального закладу сучасні музичні колонки. Всі учасники колективу дуже вдячні своїм землякам за щедрі дарунки і гостинні зустрічі, які планують продовжувати і наступного року. До того ж їхні традиції успішно переймають місцеві школярі. Діти гуртуються в невеликі колективи і колядують та щедрують у своїх селах, зберігаючи старі добрі традиції.
Н. Луценко.