Фестиваль різдвяного узвару

Різдво - світле і багате на звичаї свято, яке щороку з нетерпінням чекають дорослі і діти. Красиво вбрана ялинка, чудові подарунки, мелодійні колядки, смачна трапеза - все це елементи торжества, без яких воно втрачає свою чарівність. У кожній країні світу існують свої традиції на Різдво. В Україні вони також індивідуальні й автентичні, але не менш цікаві, ніж в будь-якому іншому куточку нашої неосяжної планети.
Це, мабуть, найчарівніший час року, коли люди поринають в атмосферу дива і дарують собі та своїм близьким незабутню казку. Ось і працівники районної бібліотеки підготували для своїх користувачів цікавий захід напередодні Різдва Христового. Вони всією бібліотечною родиною разом з постійними читачами влаштували Фестиваль різдвяного узвару. 
Вітаючи гостей, директор Олександрійської РЦБС Надія Чуянова підкреслила, що фестиваль з відродження традицій українського народу вже стає традиційним. Бо минулоріч тут проходив Фестиваль різдвяної куті. А цьогоріч культпрацівники відшукали рецепти різних смачних узварів, приготували їх і вирішили пригостити ними своїх гостей. Біля гарних глечиків із напоями були і рецепти їхнього приготування.
Та попередньо виконавець Сергій Андрейченко звеселив піснею про Різдво, а ведучі Тамара Бабич та Ніна Волошаненко розповіли про історію свята, про його традиції, про головні різдвяні страви, серед яких кутя та узвар, та їхні інгредієнти. А потім запросили посмакувати цілющими напоями. Так-так, цілющими, адже навіть назва походить від слова «заварювати»: щоб зберегти максимум вітамінів у сушених фруктах і ягодах, на основі яких готують узвар, їх часто не кип’ятили, як в компоті, а заварювали окропом і настоювали, як чай. А якщо дослідити історію слова ще далі, то дізнаємося, що в його основі — слов’янське слово «узвар» — так раніше називали овочевий, ягідний відвар, компот, кисіль або цілющий трав’яний настій. По-сучасному старовинне слово стало звучати набагато простіше — як «відвар», втративши частину своєї таємничої чарівності. Однак, як би не називався напій із сушених ягід-фруктів, він зберігає в собі силу і енергію літа, сонця і природи! 
Були тут узвари із шипшини і яблук, вишень, чорниці і горобини, йошти, калини, кураги, традиційні різдвяні. Кожен мав свій неповторний смак і аромат. Вкотре переконуєшся, якими мудрими були наші предки, коли постійно споживали такі натуральні напої, на відміну від сучасних українців, які все частіше на святкові столи виставляють «Живчик», «Кока-колу», «Фанту», від яких ніякої користі для організму. Але це вже окрема тема.
Повернімося до приємної фестивальної атмосфери, де ще подивували його учасників приємною цікавинкою – майстер-класом із розпису різдвяних смаколиків – пряників, які також майстерно приготували господарі свята. Пряники були у формі ялинок, сердечок, зірочок, кілець. Старші і молодші учасники, у тому числі і я, так захопилися цією справою, що не помітили, як вже й пряники та білковий крем до них скінчився. Хтось поглядав на зразки традиційних узорів розписів, а хто сам щось мудрував. На пряниках-ялинках «розвішували» іграшки та гірлянди, на інших смаколиках - казкові орнаменти і дивовижні форми. Яскраві кольори і втілення найцікавіших фантазій... Дизайнерам-кулінарам припало до душі це просте і дуже смачне заняття. По закінченні заходу вони змогли посмакувати пряниками з узваром, а решту забрати з собою для рідних.

Такі чудові фестивалі  - прекрасна можливість творчо провести час, здивувати і захопити гостей, створити душевну атмосферу справжнього свята і зробити смачні подарунки своїми руками. Дякую від імені всіх учасників невтомним працівникам культури, бібліотечним фантазерам за дивовижне народне свято за відродження традицій наших пращурів.
О. СТОРЧОВА.
Більше фото

Медові різдвяні пряники з корицею

Ексклюзивний рецепт 

для читачів «Сільського вісника»

Для приготування цих смаколиків нам знадобляться: мед – ​3 повних ст. ложки; борошно пшеничне – ​2 склянки; яйце куряче – ​2 шт.; масло вершкове – ​70 гр.; цукор – ​5 ст. ложки; кориця мелена – ​1 л. ложка;(за бажанням); сода – ​1 ч. ложка.
Приготування: Мед, яйця, цукор, корицю і соду перемішати. Соду гасити не потрібно, вона буде взаємодіяти з медом. М’яке масло дрібно нарізати і додати в суміш.
Розмішати, накрити кришкою і поставити суміш на водяну баню на 10 хвилин. Періодично помішувати. Суміш стане однорідною повітряною масою.
Потім зняти суміш з вогню і додати 1 склянку (обсяг 250 мл.) просіяного борошна. Все перемішати. Залишити рідке тісто охолонути. Якщо додати відразу все борошно, то його піде набагато більше і пряники будуть дуже щільними, зате довше не засохнуть.
Коли суміш буде теплою, можна додати борошно, що залишилося. Тісто має бути м’яким, але не прилипати до рук. Борошна знадобиться ще 1–1,5 склянки. Накрити тісто рушником і залишити на 30 хвилин.
Від тіста відокремлювати невеликі шматки, розкачувати товщиною в 0,5 см. і вирізати фігурки. Викладати на деко, застелене папером для випічки, нещільно (пряники добре піднімаються).
Випікати в розігрітій до 180 °C духовці хвилин 10. Пряники спочатку підійдуть, потім темне тісто посвітлішає, а потім воно придбає приємний коричневий колір.
Для декорування печива можна використати глазур (айсинг). Приготувати глазур дуже просто, з її допомогою можна робити справжні шедеври!
Білок одного сирого яйця змішуємо з чайною ложкою лимонного соку та 2-ма чашками цукрової пудри. Пудру додаємо потроху, щоб глазур набула потрібної консистенції – ​була не надто густою, але й не текла. За бажанням, додаємо харчовий барвник.
Беремо кондитерський пакетик (або звичайний) та наповнюємо його глазур’ю. Малюнки і візерунки робимо за власною уявою.