Лекція лікаря - просвіта для школярів

Кваліфікований лікар-гінеколог Мирослава Пилипенко разом із завідуючою жіночою консультацією ЦРЛ Вітою Зарецькою нещодавно провели ряд виїзних лекцій для підлітків Користівської, Цукрозаводської та Новопразької шкіл. Просвітні заходи організували в рамках Всесвітнього дня лікаря. Їхня мета – розповісти школярам про особливості підліткового та дорослого життя. Зокрема, щодо гормональних змін в організмі дівчат та хлопців, про їхнє здоров’я, тривожні дзвіночки щодо захворювань та інфекцій. Говорили також і про небажану вагітність, сучасні засоби контрацепції, візит до гінеколога та інше. 

Виїзні лекції проходили у вигляді круглого столу, за яким підлітки мали змогу задати медикам всі хвилюючі питання. Причому не лише вголос, а також і в письмовій формі. Запитання були різні, та медики намагалися дати на них вичерпні  відповіді. 
«Тема статевого виховання – це не лише проблема сім’ї, а й вчителів та медиків, які разом мають її вирішувати. Та в нас чомусь виходить навпаки: діти самі вишукують собі інформацію, але не знають, як її правильно оцінити. І, як результат, трагічні наслідки – СНІД, аборти, безпліддя, хронічні запальні процеси й таке інше», - відзначає Мирослава Пилипенко. 
З її слів, останні роки не втрачає актуальності тема підліткової вагітності. Наприклад, цьогоріч у районі на обліку знаходиться 7 вагітних дівчат у віці від 15 до 17 років. Окрім того, є факт народження трьох діток  ВІЛ-інфікованими дівчатами. 
Аби попередити ці випадки, районні медики планують і надалі проводити в місцевих школах профілактичні лекції, про що обіцяють інформувати наших читачів. 
В. ТИМОФЄЄВА.