Олександр Ткаченко про підсумки роботи хліборобів

Грудень –місяць, коли, зазвичай, підбивають підсумки року. Якими вони є у хліборобів нашого краю, розповідає  начальник управління агропромислового розвитку Олександрійської РДА Олександр Ткаченко.
- Олександре Миколайовичу, з якими результатами цьогоріч Олександрійщина завершила  хліборобський рік?
- Якщо говорити про підсумки року, то наш район, як і завжди, вніс свої 10% у коровай області, зібравши в 2016-му більше 300 тис. тонн зернових культур, включаючи кукурудзу, і тим самим не поступився іншим. На фоні області мені не соромно за наших аграріїв. 

- Які господарства спрацювали найкраще?
- Не буду зупинятися на окремих показниках, а скажу лише, що у нас всі господарства спрацювали досить добре. Якщо говорити про кращих, то серед таких можна назвати «Агродар-ЛТД»(керівник В.Мірошніченко), ТОВ «УкрАгроКом» (П. Фесюк), СВК ім. Фрунзе (М.Гончаренко), ФГ «Олександрівське» (М. Муленко), ФГ «Південне» (О. Валькевич), ФГ «Джерело-2» (С.Баранець), ТОВ «Степ» (Г. Замрика), ФГ «Сузір’я» (Д. Губарєв) та інші. У 2016 році навіть дрібні господарства, які мають 100-150 га землі, намагаються підтягнутися до вищевказаних провідних господарств. І тому ми отримали такий результат і маємо непогані здобутки.
- Сільськогосподарський сезон закінчився, новий – розпочався. Що вже зроблено для врожаю наступного року?
- В аграріїв новий рік розпочався ще у серпні, бо саме тоді вони розпочали перші роботи, закладаючи врожай на наступний рік. Почався посів озимої пшениці, ячменю та ріпаку. Тривав  процес підготовки грунту під урожай 2017-го. Єдине, що трішки завадило, так це примхи погоди, але навіть за таких умов район цьогоріч має значно кращі показники посіяних озимих, ніж минулоріч. 
- Скільки гектарів посівних площ на Олександрійщині відведено під озимі зернові культури? І в якому стані вони знаходяться зараз?
- Хочеться відзначити, що озимих зернових під урожай 2017-го в районі посіяно 26 480 га, що на 10 тис. га більше, ніж в 2015-му. Це загалом середній показник. Бо були роки, коли ми сіяли навіть більше. Орієнтовно 30 тис. га. 
Якщо говорити про стан озимих культур, то на сьогодні можна констатувати, що 25% посівів від загальної кількості площ знаходяться в доброму стані, 70% - у задовільному, а 5%  - слабкі і зріджені. 
Для порівняння, в минулому році слабких і зріджених посівів було близько 40%. Тому, якщо погодні умови будуть сприятливими, і не виникатиме жодних катаклізмів, то пересівати їх не доведеться. 
- З якими проблемами, на Вашу думку, агропідприємства можуть зіткнутися під час весняно-польових робіт 2017-го?
- Більшість своїх проблем аграрії пов’язують з несприятливими погодно-кліматичними  умовами. Бо мають сьогодні потужну матеріально-технічну базу, сучасні трактори і сівалки, достатню кількість посівних матеріалів, необхідні паливно-мастильні матеріали і комплектуючі. Також іншою проблемою є цінова політика на збіжжя, яке збирають аграрії. Але вплинути на її зміну ми не можемо. 
- Олександре Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, чи маємо потенційних інвесторів, котрі готові прийти у район?
- Район відкритий для інвесторів та інвестицій. І у нас практично немає як такої переробної галузі. Тому кожен керівник готовий співпрацювати з інвестором, який вкладатиме кошти в переробку і створення нових підприємств.  Але поки це відкрите питання.  
- До речі, а які справи у тваринництві?
- На сьогодні в нашому районі працює 10 сільгосппідприємств, які займаються тваринництвом. Мова йде про свинарство та утримання великої рогатої худоби. Флагманом у цьому сенсі залишається «Петриківське молоко» групи компаній «УкрАгроКом». Підприємство має високі здобутки і сьогодні його продукція досить затребувана. Воно працює напряму з відомими в Україні молокозаводами. А наряду з ним гарні показники демонструють і ФГ «Олександрівське», ФГ «Південне», ТОВ «Колос», ПАТ «Шарівське» та інші. Перспективним для району є розвиток вівчарства, але це в планах. Тим більше актуально, враховуючи спалахи африканської чуми свиней.   
- Розкажіть, будь ласка, детальніше про поголів’я великої рогатої худоби.
 - Якщо говорити про загальні показники тваринницької галузі, то наш район є одним з найкращих в області. Що стосується поголів’я приватного сектору, то помітна тенденція до скорочення поголів’я ВРХ та свиней. Змінити ситуацію може лише прийняття певних державних програм, й зміни в держполітиці. 
- Чи є якісь перспективи щодо створення переробних підприємств?
- Повторюся, що у нас в районі практично немає переробних підприємств. Але розвивати переробку потрібно. Тож, можливо, з’являться якісь державні програми, котрі стимулюватимуть появу таких підприємств. Аграрії готові брати в цьому участь та далі розвивати свій бізнес.
- Прийнятий держбюджет - 2017, у рамках якого скасоване пільгове оподаткування дрібних і середніх сільгоспвиробників. Як це позначиться на їхній роботі? 
- Поки що не можу прокоментувати це питання, бо не бачу механізму, як воно буде реалізоване. Інтерв'ю з цього питання зможу дати, коли відповідний документ офіційно з'явиться у пресі. Тож треба зачекати. 
- Щороку район традиційно влаштовує сільськогосподарські ярмарки. Чи матимуть вони продовження й надалі?
- Якщо говорити про ярмаркові заходи, то район є їхнім постійним учасником, причому, як на рівні області, так і міста. Традиційно у нас проводиться «Покровський ярмарок», який чудово себе зарекомендував.  Ми - активні учасники міжнародної виставки «АгроЕкспо» і маємо чимало заслужених нагород.Тож і в  наступному році усі ці заходи будуть реалізовані. Прагнутимемо зберегти всі гарні традиції. 
Користуючись нагодою, хочу привітати всіх мешканців нашого району і аграріїв у тому числі з наступаючим Новим роком. Хай рік Півня принесе нам високі врожаїв, гарну погоду, буде більш вдалим, ніж нинішній, і все заплановане реалізується.  
Інтерв’ю записала Н. Луценко.