Сергій Кузьменко: Проект “Здоров’я наших дітей” – серед пріоритетних у 2017 році

Минулого тижня журналістська когорта Кіровоградщини завітала до обласного центру на прес-конференцію губернатора Сергія Кузьменка. Першочергово він поінформував про основні результати роботи Кіровоградської ОДА за 2016-й рік та пріоритети на 2017-й рік. А потім більше години Сергій Анатолійович відповідав на запитання представників мас-медіа.

Приємно констатувати, що за результатами загальнодержавного моніторингу Кіровоградщина у поточному році з 11-го піднялася на 8-ме місце серед областей України за рівнем соціально-економічного розвитку. Також області вдалося заробити і спрямувати у бюджет на 1,1 млрд. грн. більше, ніж у минулому році (приріст склав близько 50%). За рахунок усіх надходжень до обласного бюджету (майже 8 млрд. грн.) забезпечувалися три стратегічні напрямки: на 43% більше, ніж у минулому році, зросло фінансування програм соціального захисту мешканців області (загальна сума – ​2,5 млрд. грн.); покращилося фінансування охорони здоров’я та освіти (загальна сума – ​2,2 млрд. грн).
У підприємства агропромислового комплексу, інфраструктури та промисловості було вкладено майже 4 млрд. грн. інвестиційного ресурсу.
Не залишилася поза увагою і галузь охорони здоров’я, фінансування спрямовувалося на реконструкцію дитячої обласної лікарні та станції переливання крові, модернізацію окремих корпусів та відділень обласної лікарні, капітальний ремонт обласного госпіталю для ветеранів війни. В обласному центрі відкрито філіал Донецького медичного університету.
Зважаючи на те, що відсотків 80 доріг в Україні, які були збудовані і відремонтовані раніше, не відповідають сучасним навантаженням та нормативним вимогам, Сергій Анатолійович не зміг оминути і цього питання. Він зазначив, що пріоритетними завданнями влади у новому році є удосконалення дорожньої інфраструктури регіону: – ​Цього року продовжувався ремонт доріг Кіровоградщини, – ​акцентував увагу присутніх голова облдержадміністрації.- Залучено з усіх джерел у чотири рази більше коштів, ніж у 2015 році – ​518,5 млн. грн. Вперше з 2012 року здійснено капітальний ремонт значних ділянок доріг державного значення загальною протяжністю близько 50 км.
За словами очільника області, у 2017 році вкрай необхідно провести ремонт проблемних ділянок доріг за напрямками Кіровоград-Умань, Знам’янка-Луганське-Ізварине, криворізький та миколаївський напрямки. - Зважаючи на наші потреби, область готова освоїти близько 1,3 млрд. гривень, – ​додав Сергій Анатолійович.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо продовження мораторію на продаж сільгоспугідь, голова ОДА зазначив, що це питання –  дискусійне для всього суспільства. «Є аргументи «за» і є аргументи «проти». Моя позиція – ​не зашкодити, а, якщо не впевнений в якомусь рішенні – ​можливо потрібно на певний термін, хоча б на рік, залишити за цією позицією «статус-кво», – ​сказав С. Кузьменко.
Поцікавилися представники ЗМІ і думкою щодо децентралізації влади, на що губернатор відповів: – ​Я вітаю процеси, що відбуваються в області у напрямку децентралізації влади. Якщо ми хочемо, щоб громади нарешті стали фінансово спроможними та самостійними, у нас не залишається іншого, як продовжувати обраний шлях.
Пріоритетними завданнями облдержадміністрації на 2017‑й рік, зазначив посадовець, є розвиток проекту “Здоров’я наших дітей” за трьома напрямками: моніторинг якості харчування дітей у школах та матеріальної бази для розвитку дитячої фізкультури і спорту; повне завершення усіх робіт у дитячій обласній лікарні і початок ремонту дитячих відділень районних лікарень та міських дитячих лікарень. У 2017 році буде введено в дію новий інструмент здійснення належного контролю за цими напрямками та розвитку комунікацій з громадою нашої області – ​“Моніторинговий Центр” голови ОДА. Тобто, у 2017-му році ставиться за мету максимально наблизити обласну владу до громади.
О. СТОРЧОВА.