У селах Олександрійщини поменшало вовків

За однієї лише згадки про хижаків у багатьох із нас, природно, холоне кров. «Але звідки в наших краях взялися вовки?» — про це ми вже розповідали в попередніх номерах газети. Проте й нині на цю тему побутує чимало розмов, тому ми вирішили до неї повернутись, та знайшли достовірну інформацію з перших уст. 

«Чуток багато: бо то тут, то там в різних селах бачили вовків, де їх раніше не спостерігали, - ділиться з нами керівник районного осередку Українського товариства мисливців та рибалок Володимир Гордовий. - Що ж, насправді, відбувається?»
 «Слава Богу, випадків нападу на людей не зафіксовано, - каже Володимир Климович. - Але на околицях окремих сіл бачили зграї вовків, які нападають на домашню худобу і свійських тварин. Мова йде про ті населені пункти, що оточені лісами. А саме Олександрівку, Недогарки, Червону Кам’янку та Попельнасте». 
Звісно, не всі мешканці вищеперелічених населених пунктів бачили сіроманців на власні очі. Але шкоди від них й без того зазнали. Прикрий випадок, зі слів мого співрозмовника, нещодавно стався поблизу Червоної Кам’янки. Там біля річки вовки розірвали чотирьох кіз. На щастя, в селянські подвір’я не заходили. Через таку і подібні ситуації обласне управління Держлісгоспу видало олександрійським мисливцям дозвіл на відстріл хижаків. Тому щотижня по району тривають планові рейди. «Біля деяких сіл ще не скошена кукурудза. Вовки, очевидно, там і переховуються. І мігрують з села в село, туди де є гарна «кормова база», – констатує Володимир Гордовий. 
Дякуючи цим рейдам, за 10 місяців поточного року на Олександрійщині відстріляли 10 вовків, 112 лисиць, 87 бродячих собак, 30 бродячих котів та 200 ворон і сорок. Хижаків безумовно поменшало. Але, враховуючи існуючу ситуацію, рейди по їхньому відстрілу триватимуть й надалі. З 27 листопада для цього мисливцям не потрібен буде навіть спеціальний дозвіл, бо офіційно розпочнеться сезон полювання на хутрового звіра.   
Н. ЛУЦЕНКО.