Робочі будні новопразьких листонош

Новопразькі листоноші на початку робочого дня
За будь-якої погоди, в будні і в свята листоноші завжди на своєму бойовому посту. І так складається, що їхня професія за віки фактично змін і не зазнала. І, незважаючи ні на що, поштарі з важкими сумками, газетами й листами, вчасно приходять до своїх клієнтів. Хоча після того, як світ оповила інтернет-павутина, популярність друкованих ЗМІ дещо зменшилась. Однак не втратила свою цінність і унікальність. Бо в сільській глибинці сьогодні мешкають переважно пенсіонери, яким газета була і буде постійним другом і порадником. Отож у найспекотніший для листонош час, період передплати, ми побували в Новопразькому відділенні зв’язку та поспілкувалися з його працівницями.

Дякуючи відданій праці восьми листонош, поштове відділення в Новій Празі збережене, хоча, якщо відверто, то знаходиться у не надто привабливому стані. Технічно не знало капітальних ремонтів років двадцять, а поточних - років п’ять. Але, незважаючи на всі ці незручності, працює тут доволі злагоджена команда поштарів на чолі з завідуючою Світланою Осіповою. Зустрічаючи у себе представників редакції «Сільського вісника»,  керівниця легко ділиться своїми думками про повсякденні клопоти та турботи. Розповідає про дружній колектив та при нагоді вітає з ювілеєм і свою колежанку Світлану Чухно, яка 17 листопада відзначила своє 50-річчя. Тридцять років поспіль жінка працює тут листоношею. Найдосвідченіша працівниця у відділенні. 
Дев'ять років поштарем тут і Наталія Жир. У які галузі життя її тільки не закидало, хоча за фахом вона оператор взуттєвого виробництва. Однак завзята і вправна корінна мешканка Нової Праги все ж знайшла себе в сфері поштового зв’язку. Обслуговує сьогодні чималу дільницю - протяжністю в 19 км на 325 дворів і 195 пенсіонерів. У селищі її добре знають і вдячні за такий нелегкий та відданий труд. Тричі на тиждень своїм постійним читачам вона доставляє до півтисячі примірників газет. На своєму старенькому велосипеді розвозить і пенсії, і перекази, і продукти. Все, що замовляють односельці. Каже, що найтяжче працювати взимку, бо чималу ношу доводиться носити в руках. 
Десятий рік у відділенні працює і Валентина Раченко. Монтажник радіоапаратури за фахом давно знайшла себе в поштовій галузі і сьогодні, незважаючи на труднощі, не уявляє себе поза її межами. Працює на дільниці в 15,6 км. на 316 дворів і 150 пенсіонерів. Каже, що свою роботу дуже любить і до людей намагається ставитись із добром та розумінням.  Ця робота сьогодні фактично і основний дохід Валентини, хоча й не надто великий, в середньому 1100-1200 грн. «На жаль, останнім часом плани по передплаті і продажу суміжних та додаткових товарів ми не виконуємо. Платоспроможність населення падає. А  коли немає планів, то немає і премій. Натомість навантаження додалося. Декому доводиться обслуговувати по півтори-дві дільниці», - розповідає Валентина.  
Трішки про свої робочі будні розповіла і Наталя Плахтюкова, листоноша, що тричі поверталася в поштове відділення і залюбки продовжує тут працювати. Кілька разів була скорочена у зв’язку з об’єднанням дільниць, але згодом продовжила тут свою роботу. Багатодітна мати розповіла, що давно вподобала свій фах і шукати чогось іншого не бажає.
А ми в свою чергу щиро дякуємо колективу листонош Новопразького відділення зв’язку за вчасну доставку до читача нашої районки та постійну багаторічну і тісну співпрацю. 
Н. Луценко.
Наталія Жир

Валентина Раченко

Наталя Плахтюкова

Світлана Осіпова