Юні парламентарі Олександрійщини обрали нового голову

Наприкінці минулого тижня майже сорок із п’ятдесяти двох юних парламентарів району зібралися на свою першу сесію, відкрила яку і привітала всіх її учасників директор центру дитячої та юнацької творчості Оксана Демченко. Слід додати, що це були найактивніші учні сільських шкіл, які не лише вчаться бути політиками, а й намагаються стати повноправними учасниками у вирішенні важливих питань своїх шкіл та району загалом. Програма сесії була доволі насиченою. Одними з найголовніших питань були: звіт голови районного парламенту дітей, перевибори голови та членів комісій, обговорення та затвердження плану роботи на наступний навчальний рік.

Звітуючи  про результати діяльності депутатського корпусу, голова парламенту Карина Бугайченко, учениця Користівської ЗОШ, розповіла, що у міжсесійний період районним парламентом було організовано та проведено ряд виховних, просвітницьких, інтелектуальних та навчальних заходів. Зокрема, у рамках проекту «Я і моя армія» на підтримку українських бійців проводилися благочинні акції у всіх навчальних закладах району. Дитячими руками було виготовлено маскувальні сітки для вояків АТО, обереги та листівки із українською символікою та малюнками.  Учні разом з дорослими проводили збір продуктів, проводили ярмарки, а на виручені кошти (понад 56 тис. грн.) придбали спальні мішки, каремати, бронежилет, термобілизну, ліки, індивідуальні пакети, теплий одяг, шкарпетки, наколінники та інші необхідні воїнам речі та продукти. Понад 200 учнів взяли участь у районному фестивалі-конкурсі патріотичної пісні «Червона калина». Також планували і обговорювали шляхи реалізації учнівських проектів «Галерея героїв Кіровоградщини», «Ордени і медалі в моїй родині», «Лідер+», акції «Let’s do it, Ukraine!». У рамках щорічної суспільної акції школярів України «Громадянин» учні одинадцяти загальноосвітніх навчальних закладів зібралися разом, щоб обмінятися досвідом роботи та презентувати нові, змістовні напрацювання з вирішення суспільних проблем у громаді. У червні працював п’ятиденний національно-патріотичний пришкільний дитячий оздоровчий табір «ПАТРІОТ», у якому відпочивали 30 активних, творчих, ідейних учнів Протопопівської, Користівської загальноосвітніх шкіл та Цукрозаводського навчально-виховного комплексу. Учнівські колективи брали участь у районному конкурсі екологічних агітбригад.
На одній із сесій районного парламенту дітей розглядали й тему «Децентралізація у питаннях і відповідях». А щоб краще орієнтуватися у реформах, парламентарі запросили до себе голову Олександрійської районної ради О.Коріненко і почули від неї відповіді на свої запитання.
Талановиту, обдаровану молодь було представлено на фестивалі-конкурсі «Крок до зірок».  Ерудити загальноосвітніх навчальних закладів району змагались у чемпіонаті «Інтелектуальна ліга», районних чемпіонатах «Інтелектуальна ліга»,  «Брейн-ринг» та «Що? Де? Коли?».
Після заслуханого звіту, юні парламентарі мали ще важливе завдання – обрати керівний склад нового районного парламенту. Спершу вони заслухали передвиборні програми двох кандидатів на посаду голови, а потім більшістю голосів обрали собі нового очільника - Аріну Стецунову, дев’ятикласницю Протопопівської школи, а її заступником - Анастасію Недвігу, одинадцятикласницю Войнівської школи. Також були обрані голови і члени семи комісій.
Крім того, шкільні лідери активно брали участь у вправі на знайомство «Тік-так», у навчальному тренінгу районної Школи лідерів «Я - лідер», які провела методист ЦДЮТ Інна Щербатюк, та почерпнули цікаву інформацію під час майстер-класу методиста ЦДЮТ Наталії Гавриленко з виготовлення святкової листівки.
Після обговорення та затвердження плану роботи на наступний навчальний рік, сесію районного парламенту завершили. Молоді депутати, захоплені від вражень та позитивно налаштовані, відбули по домівках для міжсесійної роботи. Успіхів вам, шкільні лідери.
О. СТОРЧОВА.