Сесія обласної ради: питання, рішення, цифри

У п’ятницю, 18 листопада, в м. Кропивницькому відбулася 7-ма сесія обласної ради. На ній розглядалося чимало питань, що стосувалися міста Олександрії та Олександрійщини.

На початку пленарного засідання депутати розглянули ряд кадрових питань. За результатами голосування на своїх посадах залишилися директор Олександрійського училища культури Іван Баранов та директор Олександрійського геріатричного пансіонату із спеціальним відділенням Віталій Скляровський відповідно на п’ять та три роки. Проте депутати не захотіли бачити на посаді генерального директора ОКВП “Дніпро – Кіровоград” Романа Ілика, термін контракту якого спливає у грудні цього року.
Тривале, подекуди емоційне обговорення викликало питання щодо внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області, згідно з яким пропонується утворити на території нашого району і міста три спроможні об’єднані громади з центрами: в селищі Нова Прага разом із 8-ма селами, в селі Червона Кам’янка разом з 30-ма селами та у місті Олександрії разом з 44-ма селами та селищами. З критикою виступили члени Опоблоку та Свободи, проте з ними не погодилися 35 депутатів, які своїм рішенням затвердили дані зміни.
Хочеться звернути увагу на ряд рішень, які не були підтримані народними обранцями, хоча їхнє прийняття суттєво б вплинуло на соціальне та економічне становище нашого регіону. Не вистачило лише одного  голосу, щоб підтримати рішення про продаж з аукціону спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування бурого вугілля Миронівського родовища Костянтинівського вуглерозрізу, що розташований у нашому районі. Не дали жодного голосу депутати – олександрійці з Опоблоку, тому і далі сидітимемо без роботи і чекатимемо інвесторів, які захочуть вкладати гроші у наші надра.
Не підтримали депутати і рішення про передачу Олександрійської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів Кіровоградської обласної ради до комунальної власності територіальної громади міста Олександрії. Із 33 необхідних голосів лише 28 було «за». Емоційні виступи першого заступника міського голови Людмили Давиденко та голови профспілки школи Юрія Перевєрзєва схилили шальки терезів у бік популізму, залишивши існування школи-інтернату у «делікатних» умовах. Обласна рада вважає за доцільне передати заклад на баланс міста, оскільки там навчається більшість дітей з Олександрійщини, а при негативному ставленні педколективу до міської влади ті теж не хочуть їх бачити у своєму підпорядкуванні. Тому це, скоріше за все, було не останнє голосування щодо їхньої подальшої долі в освітньому просторі області.
З позитивних новин можна назвати прийняття змін до бюджету на 2016 рік, згідно з якими Олександрійському району виділена субвенція  з державного бюджету на придбання обладнання для навчальних закладів району у сумі 800 тис. грн., а також надано 1 млн. 517 тис. грн. стабілізаційної дотації на заробітну плату та енергоносії для бюджетних установ району.
І.Чемерис, депутат Кіровоградської обласної ради.