Аграрії Олександрійщини успішно переймають міжнародний досвід

Микола Благоренко
Провідне агрогосподарство Олександрійського району - товариство «Колос» (директор Олександр Замковий), яке інтенсивно займається і рослинництвом, і тваринництвом, активно співпрацює зі своїми іноземними колегами. Останній рік особливо успішно переймає закордонний досвід з питань агрономії.

Щоб розширити свої можливості у вирощуванні кукурудзи та сої, провідні фахівці «Колосу» їздили за океан. Про це, зокрема, розповідає Микола Благоренко, головний агроном господарства. Він побував у Сполучених Штатах, куди поїхав з чітко визначеною метою — ​вивчити досвід американських аграріїв у вирощуванні зернових та удосконалити технології їх виробництва тут, в Україні. Разом з ним до Америки відправилися ще кілька фахівців «Колосу».
«Питання підвищення якості української кукурудзи та сої і удосконалення методів їхнього якісного вирощування для нас пріоритетне і тому ми почали переймати досвід іноземних колег, найефективніші агротехнології світу, які з успіхом можна запроваджувати у нас і таким чином увійти до числа лідерів з вирощування цих культур в регіоні», — ​розповідає агроном.
Подорож до США лише посилила впевненість олександрійських спеціалістів у необхідності такої тісної співпраці і удосконаленні багатьох питань, пов’язаних з агросектором. На кону також стоїть й імідж великого підприємства і його здатність забезпечити належну якість вирощених зернових.
«Співпраця налагоджена таким чином, що провідні американські агрономи, вчені, керівники великих агрогосподарств також приїздять на Олександрійщину і спостерігають, як ми вирощуємо свої культури. Дають слушні рекомендації, консультують. За цей рік американські колеги п’ять разів побували в «Колосі». Першочергово спостерігали за процесом вирощування кукурудзи і сої, консультували з питань підживлення та захисту рослин, вибору посівного матеріалу і таке інше», — ​продовжує Микола Благоренко.
На переконання досвідченого фахівця, міжнародний обмін додає професіоналізму і дозволяє компанії постійно вдосконалюватись, використовуючи в своїй роботі усе нові й нові технології.
​Віталій Маловічко
Цю думку підтверджує і його колега, також досвідчений агроном — ​Віталій Маловічко.
Але, окрім співпраці з американськими вченими, «Колос» вже не один рік тісно співпрацює з голландською компанією «Цехаве корм», яка підтримує підприємство у питаннях збалансування кормів для тваринницької галузі.
Ця співпраця налагоджена вже понад 10 років і дозволяє контролювати якість виробництва кормів в спеціалізованому цеху, що діє на базі господарства. Новації зменшують затрати і собівартість продукту та інших показників. У цьому, принаймні, переконаний заступник директора ТОВ «Колос» Тетяна Курочка. Вона ж впевнена, що такий прогресивний підхід компанії до роботи позначився не лише на діяльності всього підприємства, а також і житті всього села Косівка, адже більшість його мешканців працює у «Колосі» і отримує за свій труд гідні заробітки.
Н. ЛУЦЕНКО.