фотовиставку присвятили невиліковно хворим дітям

Втомлені хворобою і приречені на смерть — ​вони теж мають “право жити без болю”. Під таким гаслом у стінах Олександрійської РДА відбулась емоційна фотовиставка портретів маленьких пацієнтів гематологічного відділення Кіровоградської обласної дитячої лікарні під назвою — ​«Дорослі очі на дитячому обличчі».
На майже двадцяти світлинах можна було побачити суворі будні невиліковно хворих дітей Кіровоградщини. А серед них лише одна дівчинка, що поборола страшний недуг. Решта — ​й досі на межі.

Двері до цих моторошних світлин присутнім відкрили громадські активісти обласного відділення "Всеукраїнської мережі ЛЖВ" (люди, що живуть з ВІЛ) — ​Вікторія Семененко та Костянтин Данильченко, які власне й організували цей захід в Олександрії.
У заході взяли участь голова Олександрійської РДА Богдан Куруп, його заступник Олександр Безкровний та директор районного центру соцслужб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Чемерис.
І, перш за все, прагнули привернути увагу оточуючих до проблеми паліативної допомоги, лікування та знеболення тяжкохворих, які часто йдуть з життя в муках, так і не дочекавшись полегшення.
Психологічно важким проектом на Кіровоградщині обласний осередок «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» опікується вже майже два роки. Долучилися вони й до відкриття паліативного відділення на 15 ліжок у міській лікарні № 1 м. Кропивницького. Необхідність у такому є й в Олександрії. Тим більше, що, зі слів представників області, на даний час в нашому регіоні проживає 335 невиліковно хворих, з яких 6 дітей і 165 дорослих з району та 164 — ​з міста.
Загалом, на всю область налічується 88 паліативних діток, а найбільше в Добровеличківському та Олександрійському районах — ​18 та 6 відповідно.
Громадські активісти переконані, що вирішити непросту проблему з наданням паліативної допомоги на Олександрійщині можна, але треба створити спеціалізоване відділення чи хоспіс, або паліативні ліжка (по місту є потреба в дев’яти, по району — ​в чотирьох). При тому, за українським законодавством, їх утримання забезпечується виключно з місцевих бюджетів.
Н. ЛУЦЕНКО.