Краса своїми руками

Талановитими не народжуються, ними стають... У процесі наполегливої праці. Майстриня із Нової Праги Ольга Петренко в числі тих, хто має працьовиті руки, які творять справжні дива. У цьому можна було пересвідчитися на покровському ярмарку, що проходив у середині жовтня в її рідному селищі.

На виставці вона представила свою картину, вишиту бісером, «Таємна вечеря» (на фото). Ця чудово виконана робота припала до душі народному депутату України Анатолію Івановичу Кузьменку, який був серед гостей ярмарку. Він, не задумуючись, придбав її. Щодо самої картини, то вона не перша у творчому доробку майстрині, яка вишиває бісером близько трьох років. Її картини, переважно української тематики, та ікони дуже подобаються землякам. Та не тільки їм, бо її роботи знані й за кордоном. Її гарними вишитими (також бісером) рушниками й іконами благословляють батьки своїх молодят на подружнє життя. 
Ольга Григорівна й до цього дивувала своїх земляків та вихованців чудовими виробами. Майстерно виготовляти поробки із паперу вона навчає у гуртку «Орігамі» учнів Новопразької школи-інтернату. Їхні роботи неодноразово виборювали призові місця на Всеукраїнських,обласних, районних виставках та конкурсах.
Важливо, що її хобі ніколи не впливало на якість основної роботи - вчителя початкових класів. Упродовж багатьох років віддає вона свої знання і душевне тепло дітям, по-материнськи, крок за кроком веде їх по життєвому руслу, застерігаючи від помилок, підтримуючи у випробуваннях, радіючи злетам і перемогам своїх учнів. 
Знаючи особливості навчання та виховання в спеціальному закладі, розумієш, що працювати тут здатні лише особливі люди. Бо не кожному під силу стати справжньою мамою цілому класу вихованців, тим більше таких маленьких, безпорадних. Людей, які співчувають дитячій біді, - багато. Людей, у яких це співчуття втілюється в певну дію, - набагато менше. Людей, які обрали своєю роботою щоденну допомогу таким дітям, - одиниці. Серед них і наша героїня. Вона дуже любить своїх  першачків. Діти відчувають цю любов і теж відповідають їй взаємністю. На її уроках завжди цікаво і весело.
Ольга Григорівна з числа тих, хто ніколи не зупиняється на досягнутому. Вона у постійному творчому пошуку. І це не заважає їй здобувати другу вищу освіту у Сумському державному педагогічному університеті на дефектологічному відділенні. У цій життєвій круговерті вона не забуває і про своє головне призначення - матусі чудових донечок. Танюша, яка також гарно вишиває бісером, нині навчається на факультеті економкібернетики у Харківському університеті ім. Каразіна, а менша Яночка, восьмикласниця Новопразького НВК, дуже полюбляє грати в волейбол. Дівчатка пишаються своєю матусею і дуже люблять збиратися разом і ділитися найсокровеннішим. 
О. СТОРЧОВА.