Від ЖЕКу до ОСББ, або Що ми знаємо про державні програми з енергоефективності


Багатьом олександрійцям абревіатура ОСББ давно і добре відома. Це об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, які сьогодні діють практично у всіх країнах світу. Україна не є виключенням і нараховує нині більше 15 тисяч таких об’єднань. В Олександрії їх — ​39, а в Олександрійському районі — ​6. Про кредитування ОСББ, зокрема, йшлося під час круглого столу «Можливості для енергоефективності в місті Олександрії», що відбувся в стінах Олександрійської міськради.
Захід пройшов за участі Представництва ЄС, Держагентства з енергоефективності, Офісу віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міської і районної влади, журналістів та активістів ОСББ.

У першу чергу, тут йшлося про державні програми з енергоефективності.
Банки, наприклад, видають ОСББ кредит на придбання енергоефективних матеріалів для утеплення будинків, заміни вікон і дверей у під’їздах, встановлення індивідуальних теплових пунктів, приладів обліку тепла тощо. А від загального тіла кредиту держава повертає 40–60%.
Однак, на сьогодні жодне олександрійське ОСББ цією програмою не скористалося. Загалом по області до неї долучилося лише 8 об’єднань.
Можна, як варіант, писати проекти з енергоефективності і залучати фінансування ЄС. Але то теж ініціатива самих людей. І про це також говорили.
Хоча, звичайно, крім квартплати ОСББ може отримувати додатковий прибуток й від інших речей. Наприклад, здаючи в оренду підвали, горища, розміщуючи рекламу на фасадах, тощо. Тут багато чого напряму залежить від активності керівника об’єднання.
Отож, загальну ситуацію з реалізації заходів з енергозбереження по місту та району присутнім озвучили провідні фахівці цієї галузі — ​Геннадій Лоцман (заступник міського голови з питань ЖКГ) та Юрій Кас'яненко (начальник профільного відділу Олександрійської РДА).
Значну увагу процесу енергозбереження в країні приділили також всеукраїнські експерти, зокрема, Представництва ЄС Сергій Ладний, представник Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Костянтин Гура, аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Юлія Чеберяк та інші.
Так от. Виявивши в своєму будинку всі «слабкі» місця, «ОСББешники» створюють кошторис та проводять ремонти. Бригади робітників винаймають напряму, в обхід посередників, не так, як це, приміром, робить «Житлогосп». І тут немає вказівок «згори». Люди самі господарюють і самі вирішують, хто ремонтуватиме їхні під’їзди, прибиратиме та облаштовуватиме прилеглу територію, вивозитиме сміття, тощо.
Та й обсяги ремонтів напряму залежать від платоспроможності мешканців багатоповерхівки. Або від того, чи брав будинок кредити на свій благоустрій чи отримав якісь спонсорські кошти.
В. Тимофєєва.