Центрально – українське дитяче містечко замість обласної дитячої лікарні

Такий амбітний проект щодо перевтілення згаданого закладу у надсучасну лікувальну  установу реалізує в області голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко. 
Реконструкція відбувається у межах ініційованого ним проекту розвитку дитячої медицини "Здоров’я наших дітей".  Масштабне перевтілення триває в лікарні вже протягом року. За цей час зроблено чимало.  Побачити все на власні очі журналісти районних і обласних видань мали можливість минулої п’ятниці, під час спільного рейду з головою ОДА.

Представники засобів масової інформації у супроводі головного лікаря Василя Хорощака відвідали нещодавно реконструйовані та оснащені корпуси лікарні, побували в приміщеннях, де нині тривають ремонтні роботи, поспілкувалися з медичним персоналом та пацієнтами стосовно змін.
Спілкуючись з журналістами, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко відзначив, що ідея перетворити головну дитячу лікарню Кіровоградщини на своєрідне центрально-українське дитяче містечко виникла досить давно, після відвідин цього закладу, у який понад 30 років не вкладали капітальних інвестицій. Вже тоді фахівцям доручили провести детальні розрахунки вартості цього амбітного проекту. За попередніми даними, орієнтовна сума склала близько 150–170 мільйонів гривень. Після того, як минулого року в реалізацію проекту вклали першу інвестицію (близько 40 мільйонів гривень з Державного фонду регіонального розвитку) було розпочато реконструкцію центрального, найбільшого корпусу лікарні.
На сьогодні капітально відремонтовано, оснащено та введено в експлуатацію два лікувальні корпуси закладу та господарський, упорядковано прилеглу до них територію, зведено новий паркан. Тривають ремонтні роботи у найстарішому корпусі лікарні, де розміщувався блок хірургічних відділень. Важливо додати, що в дитячій хірургії щороку оперується до трьох тисяч  дітей.
У центральному відреконструйованому корпусі, де журналісти відвідали реанімаційне, травматологічно-ортопедичне, фізіотерапевтичне відділення, оновлений стоматологічний кабінет, а також відділення інтенсивної терапії новонароджених, від старої лікарні залишилися лише стіни. 
Усе інше — ​від комунікацій і оздоблення до меблів і апаратури — ​оновлено та осучаснено. Сьогодні у відділеннях до послуг пацієнтів комфортні теплі палати з окремими санвузлами та зручними багатофункціональними меблями, обладнання європейського рівня та все, що необхідно для якісного лікування. Побачене, справді, вразило.
Ще в одному, капітально відремонтованому корпусі, розміщено лабораторію найвищої категорії, де, завдяки хорошим умовам та висококласному обладнанню, роблять усі необхідні аналізи з достовірністю 99,9–100%. На рік тут роблять близько 600 тисяч лабораторних досліджень.  «Це загальноклінічні, гематологічні, імуносерологічні, генетичні, цитологічні, клінічні дослідження», - розповіла журналістам завідуюча лабораторією, лікар клінічної і лабораторної діагностики Тетяна Клубнікіна.   
Варто також зазначити, що лікарня тепер має автономну кисневу станцію, у якій готують кисень для операційних. Завдяки централізованій компресорній усю апаратуру підключено до системи подачі стиснутого повітря. 
Окрім цього, капітально відремонтовано і господарський корпус, де вже функціонує пральня з новою побутовою технікою
З корпусу, який наразі реконструюється, пацієнтів переведено в інші. Нині робітники вже завершують зовнішнє облицювання цього приміщення (поки ще сприяє погода), розпочато і внутрішні ремонтні роботи.
Сергій Кузьменко розповів, що сьогодні на оновлення дитячої обласної лікарні вже освоєно близько 90 мільйонів гривень. Це кошти з різних джерел — ​Державного фонду регіонального розвитку, про які вже йшлося, з обласного та районних бюджетів. Нині лише на завершення реконструкції корпусу, де розміщуватимуться хірургічні відділення, треба близько 40 мільйонів гривень. 10 мільйонів від цієї суми вже виділено районними бюджетами, що складає половину від обіцяної суми. Ще 10 мільйонів очікують з міського бюджету Кропивницького. Є сподівання і на інші джерела фінансування, зокрема на субвенцію з держбюджету на соціально-економічний розвиток територій. З коштів, передбачених на реконструкцію лікарні, у рамках проекту "Здоров’я наших дітей" заплановано, зокрема, закупити новітнє медичне обладнання на суму понад 20 млн. грн.
Останній об’єкт дитячої обласної лікарні — ​адміністративний корпус, заплановано капітально відремонтувати у наступному, 2017 році, а для цього теж потрібні інвестиції. До речі, площа, на якій розміщена лікарня, складає 7 гектарів і вся вона також буде облаштована. На подвір’ї з’явиться повноцінна зона відпочинку — ​дитячий майданчик, сквер і палісадник.
Важливо зазначити, що Олександрійщина одна з перших відгукнулася на заклик голови ОДА долучитися до грандіозного проекту. На останній сесії районної ради вже виділено субвенцію у розмірі мільйона гривень на підтримку реконструкції лікарні. Приємно констатувати, що до цього причетні усі сільські і селищні ради. Завдяки спільній підтримці, наш район, як завжди, у трійці лідерів. У той же час коштів потрібно ще чимало. Тому обласна влада продовжує стукати в усі двері, щоб грандіозний проект відбувся сповна. В успішне завершення масштабної реконструкції вірить і головний лікар Василь Хорощак. Він, як ніхто інший, знає: нічого неможливого немає! Головне, впевнено йти до свої мети і в результаті ми отримаємо своє унікальне Центрально — ​українське дитяче містечко, яке, безперечно, слугуватиме не лише дітям регіону, а й всієї України. Що в умовах майбутньої медичної реформи,   цілком реально.
І. Балашова.