Міжнародний кінофестиваль - на Олександрійщині

Традиційно у жовтні стартує Мандрівний міжнародний фестиваль Docudays UA. Найкращі документальні фільми українських і зарубіжних режисерів про права людини цьогоріч зможуть побачити мешканці понад 250 міст і містечок 23 областей України. Серед них і Олександрія.
Двадцять першого листопада у рамках акції «Україна - територія гідності і свободи» у районному будинку культури відбувся перегляд фільмів цього фестивалю. Перед початком про сам захід і його кінопокази поінформували директор районного будинку культури Юлія Єлсукова (на фото у центрі) та регіональний координатор фестивалю по Кременчуцькому регіону Альона Глазкова (на фото праворуч).
Символічно, мабуть, і те, що стартував фестиваль у День гідності та свободи з показу стрічки «Мова». Її режисером є Сергій Лисенко з Дніпропетровська – один з тих, що, покинувши все, присвячує весь свій час зйомкам у зоні АТО та на звільнених територіях. Під час Майдану він ретельно фільмував всі ключові моменти протистояння у Києві.  У картині йдеться про діяльність активісток, які організували безкоштовні курси української мови на Сході та Півдні України та привозять у місті й містечка книжкові ярмарки, музичні гурти, проводять зустрічі з письменниками.   «Якщо на Сході буде більше книжок, і їх будуть читати, то, можливо, нам більше не доведеться купувати бронежилети...», – говорить героїня фільму, кураторка курсів Анастасія Розлуцька. А літня слухачка курсів зазначає: «Хочу вивчити українську мову, щоб більш ніхто не здумав мене «захищати» лише через те, що я говорю російською». 
Друга картина, яку теж продемонстрували олександрійцям, режисера Андре Гьорманна із Німеччини «Кровлі: кожному ковбою потрібен свій кінь». Вона також не залишила байдужими глядачів, переважно молодь. Адже який хлопчик не мріє стати ковбоєм? А для 11-річного Кровлі, який живе з батьком на ранчо в Америці, це – звичний спосіб життя. Однак для того, аби стати «справжнім» ковбоєм, необхідно навчитися багатьом речам, а часом – і виявити неабияку сміливість. Для Кровлі цей шлях починається із завдання приборкати дикого коня...
Слід зазначити, що місією фестивалю є створення можливостей для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. І таким способом сприяти розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції. 
Організатори зазначають, що центральна тема цьогорічного фестивалю – «Крізь ілюзії», адже сьогодні країни й народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями. Руйнується ілюзія про стабільність того світовлаштування, про яке разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України й нездатність українців до самоорганізації. Перед українцями, своєю чергою, постало фундаментальне питання: чи не час владі й суспільству позбавитися ілюзії, що країну можна реформувати без змін базових відносин в економічній, соціальній та культурній сферах.
Саме тому фестиваль 2016 року включає більше сорока найкращих документальних фільмів України та світу, що порушують питання, спільні як для України, так і всього світу. Проходить він за підтримки Посольства Швеції в Україні.
Побували на перегляді фільмів, а потім взяли участь у їхньому обговоренні голова районної ради Ольга Коріненко і заступник голови райдержадміністрації Юрій Коваль, представники бюджетних установ, студенти.
Наш кор.