Кращого депутата годі й шукати

Любов Замкова
Минулого тижня депутат Олександрійської райради від БПП «Солідарність» Любов Замкова зустрілася з нашим журналістом. Та, підсумовуючи  досягнення й  окреслюючи перспективи, розповіла про свою громадську діяльність.
Два скликання Любов Миколаївна є депутатом Олександрійської районної ради. Двічі мешканці Косівської та Костянтинівської сільрад підтримували її  кандидатуру. І вона брала на себе відповідальність перед людьми, перед країною і, врешті-решт, перед життєвими викликами та йшла цим нелегким шляхом. Хоча й розуміла - бути депутатом непросто. Тим більше, коли ти ще й постійно занурений в справи великого підприємства, бо Любов Миколаївна - заступник директора ТОВ «Колос». Людина вона дуже зайнята, а все-таки зі свого щільного робочого графіка викроїла час і для спілкування з нами.

«Найчастіше виборці звертаються до мене щодо вирішення земельних питань, або питань, пов’язаних з медициною чи освітою. Наприклад, допомогти з переоформленням спадщини на землю, відновити втрачені документи, влаштувати рідну людину в лікарню, порадити фахового лікаря, який би допоміг із встановленням діагнозу. Подекуди звертаються й батьки, щоб я посприяла їхнім дітям пройти в «Колосі» виробничу практику», - розповідає Любов Миколаївна.
Насправді, дуже велика кількість звернень. І  переважно  - вирішення проблем мешканців Косівки та Костянтинівки. Але звертаються й жителі інших сільських територій, та навіть з Олександрії.
По можливості, як говорить депутат, вона нікому не відмовляє і практично всі питання вирішує. Прикладів таких чимало. А більшість пов’язана з підтримкою освітньої галузі, відновленням сільських доріг, матеріальною допомогою та багато іншого. Чимало звернень стосуються і благоустрою Косівки. І тут для депутата важливо належним чином оцінити свої можливості і відповідальність перед людьми та власною справою. А, по суті, депутатська діяльність невідривна від господарських питань в ТОВ «Колос», бо упродовж багатьох років базове господарство посилено підтримує соцсферу села і взагалі місцеву громаду та всіляко намагається поліпшити існуючу ситуацію, примножуючи духовну спадщину рідного краю.
Дякуючи тому, люди в Косівці довіряють Любові Замковій в усіх її починаннях,  і тому вкотре підтримали, як депутата. Та відгукуються про неї досить позитивно. І в принципі, допомагає вона не лише цим двом вищезгаданим сільрадам, а також і сусідній Захарівській у Світловодському районі. За плечима депутата незчисленна кількість добрих справ.
Сьогодні ж основний акцент у своїй депутатській діяльності пані Люба приділяє питанням територіальної реформи. Вважаючи, що децентралізація - процес невідворотний, вона всіляко відстоює право Косівської школи на те, щоб бути базовою і окремим освітнім округом. Для цього вже зараз заклад має достатню технічну базу і необхідну кількість дітей.
А  якщо більш поглиблено торкнутися питань децентралізації, то, на думку депутата райради Любові Замкової, сільські території сьогодні повноцінно ще не готові до цієї реформи. Не готові, бо не мають необхідної інфраструктури (йдеться про відсутність комунальних підприємств). А, відповідно, не всі розуміють, як освоїти кошти, яких в сільських і селищних бюджетах стало більше завдяки фінансовій децентралізації, куди їх спрямувати, і що це дасть. Цим питанням, на її думку, і варто сьогодні опікуватись, бо якщо відбудеться об’єднання, то відсутність нормальної інфраструктури не змінить існуючу ситуацію.
«В інфраструктурі об’єднаної громади  мають бути комунальні підприємства, які б опікувалися питаннями водопостачання, вивезення сміття, розчистки лісопосадок,  чи надання інших послуг, пов’язаних з благоустроєм. І про створення таких підприємств треба думати вже сьогодні. Тому питання треба вирішувати на рівні депутатів районної ради та розробляти стратегію роботи таких підприємств», - переконана моя співрозмовниця.
Також болючим питанням для депутата є ремонт дороги обласного значення Олександрія – Глинськ. На жаль, відновити її не вдається. Асигнувань з обласного бюджету не передбачено, а своїми силами сільрада та ТОВ «Колос» зробити це не в змозі. Питання залишається відкритим і над ним ще варто попрацювати. Хоча, як говорить Любов Миколаївна, ремонт цього відрізку дороги відбувався за рахунок окремих господарств та силами сільрад, проте потребує втручання депутатів всіх рівнів і обласної влади зокрема. Тільки у такому разі питання можна зрушити з мертвої точки.
Н. ЛУЦЕНКО.