Олександрійщина - напередодні головного свята аграріїв

Апаратна нарада з керівниками структурних підрозділів РДА, територіальних управлінь міністерств і відомств України відбулася під керівництвом першого заступника голови РДА Юрія Коваля. 

Розпочинаючи нараду, Юрій Леонідович передусім проаналізував помітні події минулого тижня, у підготовці і проведенні яких були задіяні  представники сільських територій району. Оцінюючи їхню активність, Юрій Леонідович зазначив, що спільні зусилля профільних управлінь і відділів РДА та представників органів місцевого самоврядування у реалізації намічених планів стали запорукою вдало проведених заходів по відзначенню Дня працівників соціальної сфери, конкурсу хорових учнівських колективів «Співаймо разом», а також успішного  виконання поточних завдань, серед яких – продовження ремонтних робіт на окремих ділянках доріг місцевого значення. 
Діяти за принципом спільності інтересів Юрій Коваль закликав і в питанні підготовки району до відзначення головного свята аграріїв – Дня працівників сільського господарства, що припадає цього року на 20 листопада, та проведення з цієї нагоди сільськогосподарського ярмарку для жителів Олександрії  та гостей міста. «Є пропозиція поярмаркувати за тиждень до свята, місце обираємо традиційне - біля стадіону «Ніка»», - сказав  Юрій Коваль. Він доручив начальнику управління агропромрозвитку РДА Олександру Ткаченку взятися за підготовку заходу. 
Також Юрій Леонідович поінформував про те, що Олександрійський район працює наразі над розробкою плану соціально – економічного розвитку на наступний, 2017 рік, про який голова РДА буде доповідати в обласній державній адміністрації 16 листопада. «Захист програми є усталеною практикою, - уточнює Юрій Коваль, - оскільки документ містить чимало соціальних проектів, реалізація яких знаходиться на контролі, у тому числі, і обласної влади». 
Продовжилася нарада інформацією Олександра Ткаченка про ситуацію на полях району. За його словами, наші аграрії, використовуючи кожну погожу днину, закінчують збір кукурудзи та продовжують готувати ґрунт під врожай наступного року. Що стосується сходів озимих культур, то лише 20% з них знаходяться у доброму стані, решта – у слабкому і зрідженому. Але це не привід для занепокоєння ситуацією. Є упевненість у  тому, що таке  явище тимчасове, оскільки осіння погода  цього року сприяє тому, щоб озимі культури встигли набратися сил до настання холодів та морозів, говорить О. Ткаченко. За його словами, аграрії переконані, що з врожаєм наступного року буде все гаразд. 
На нараді також обговорено ситуацію в бюджетних закладах району,  де, за словами, керівників профільних відділів та установ, температурний режим витримується і відповідає встановленим нормам.  Це, зокрема, стосується шкіл, садочків, дошкільних закладів, ФАПів, амбулаторій, центральної районної лікарні. 
Далі увагу учасників наради Юрій Коваль зосередив на тому, що районна влада продовжує  відслідковувати розмір заробітної плати в галузі сільськогосподарського виробництва.  Про необхідність такого контролю  постійно наголошує голова ОДА С. Кузьменко. Саме за його словами, аграрна галузь має бути локомотивом і в плані  достойних заробітних плат. Її середній розмір повинен бути на рівні 5 тисяч гривень, підкреслив головуючий. Тримати  і надалі дане питання на контролі Юрій Коваль доручив Олександру Ткаченку та Ірині Табачковій, начальнику управління соціального захисту населення РДА. 
Про  стан наповнення місцевих бюджетів податками і зборами, а також про криміногенну ситуацію в районі Юрія Коваля поінформували начальник місцевої податкової інспекції Альона Тітекіна та керівник районного відділення поліції Олександр Кодак.
І. БАЛАШОВА.