ОЛЕКСАНДРІЙЦІ ПОСПІЛКУВАЛИСЯ З ГУБЕРНАТОРОМ

5 жовтня у районній державній адміністрації відбувся виїзний особистий прийом голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Кузьменка. Сюди зранку прийшли люди, які не в змозі самостійно вирішити проблеми, а тому шукають допомоги від представників влади. Для спілкування з губернатором записались 17 осіб, переважно міські жителі. Але насправді людей було значно більше, оскільки з окремих питань приходило по кілька представників. 
Більша частина звернень стосувалася вирішення питань діяльності окремих ОСББ,  ремонту будинків, погашення заборгованості по заробітній платі колишнім працівникам вугільної промисловості. 
Чисельною була делегація батьків та працівників школи-інтернату, що у сел. Пантаївка. Їх цікавило, по суті, єдине питання: подальша робота закладу. Оскільки на території селища поруч працює ще й загальноосвітня школа, то може постати питання їхнього об’єднання. Адже нині в інтернаті  виховується лише 8 дітей-сиріт, 97 учнів - з прилеглих сіл та районів області, решта – місцеві школярики. Фінансується заклад за рахунок обласного бюджету і сума на його утримання чимала - близько 8 мільйонів гривень. Сергій Анатолійович першочергово заспокоїв представників громади, що у будь-якому разі питання щодо діяльності обох закладів буде вирішуватися разом з колективами та громадськістю селища. Однак усі повинні розуміти, що дві школи на одній території немає можливості утримувати. «Усі діти повинні мати однакові умови для навчання та можливість отримувати якісну освіту, - зазначив губернатор. - Це несправедливо виділяти на одну дитину, що навчається в загальноосвітньому закладі, близько 10 тисяч гривень на рік, а на іншу, що здобуває знання в школі - інтернаті – близько 45 тисяч. Ми краще зробимо одну школу, але таку, щоб навчання було більш комфортним для усіх».
Найбільш емоційною виявилася делегація міських пенсіонерів на чолі з громадським активістом, ветераном шахтарської праці Сергієм Горбачовим, які поскаржилися на погану якість води у місті, на завищені тарифи, неналежне пільгове перевезення пенсіонерів, неспроможність сплачувати за комунальні послуги через маленьку пенсію. З цього приводу  голова облдержадміністрації наголосив: «Що стосується тарифів на комунальні послуги, то вони не встановлюються на рівні обласної адміністрації. Коли ж не вистачає пенсії на оплату послуг, не треба боятися оформлення житлових субсидій. 
Держава сьогодні зробила все можливе для того, щоб люди не відчували проблем з оплатою комунальних послуг. Що стосується пільгових перевезень, то в держбюджеті на цей рік видатки на компенсацію за перевезення пільгових категорій не передбачили. Водночас ми дійшли згоди з місцевими радами компенсувати перевезення з власних бюджетів. Зрозуміло, що хтось має більші бюджети і може виділити більше коштів на часткове погашення пільг, а хтось – менше».
Щодо усіх проблемних питань, які були порушені під час особистого прийому громадян, Сергій Кузьменко дав відповідні доручення оперативно їх вирішити. Всі звернення громадян знаходяться на контролі до остаточного їхнього врегулювання. Окремі з них голова облдержадміністрації пообіцяв вирішити першочергово - відремонтувати дах будинку, в якому мешкає інвалід війни Ілля Шевченко, та віднайти 36 тисяч гривень, яких не вистачає, щоб викупити власну оселю інваліду – колясочнику Ігорю Антоненку, про життєву історію якого вже писав наш часопис.
Після особистого прийому Сергій Анатолійович побував у центральній районній лікарні, де, зокрема, відвідав кабінет, у якому нещодавно встановлено магнітно–резонансний томограф. Як зазначають фахівці, за технологічними показниками він один із кращих в області. Подібний є лише в обласному онкодиспансері.
О. СТОРЧОВА.