ДУМАЄМО ПРО ПЕРЕРОБКУ


Відомо, що наш район з року в рік займає на Кіровоградщині лідируючі позиції по збиранню ранніх зернових культур і по суті у валовому їх зборі посідає десяту частку загальнообласної зернової скарбнички. Але, певно, всіх нас в районі цікавить таке, наприклад, просте запитання, як ми розпоряджаємось своїм збіжжям, чи маємо потужності для його промислової переробки. 

Та ось  в цьому нам якраз і нічим гордитися. Правда, маємо в ТОВ «УкрАгроКом» деякі можливості з виробництва ячної крупи та у ФГ «Степ» (С. Скороход), що теж виробляє крупи, але це зовсім не ті обсяги круп’яних виробів, які б могли забезпечувати потреби району.
Можна, звичайно, згадати Новоукраїнський завод хлібопродуктів, який виготовляє крупу геркулес і гречану, але і це вже на рівні області не задовольняє потреби людей. Тож крупи нам доводиться купувати з інших областей. Ми ж своє зерно відправляємо на елеватори, потім його закуповують трейдери і вже далі розпоряджаються ним на власний розсуд. Отож на сьогодні практично все зернове збіжжя, що вирощується в районі, йде на ринок у сировинному вигляді. А тому керівники наших сільгосппідприємств по суті задумуються над тим, яким чином і де розпочати вкладення якихось інвестицій для створення власної переробки зернової сировини та подальшої торгівлі кінцевою продукцією. 

Приклад у цьому плані може продемонструвати наш обласний центр, який є одним із лідерів виробництва соняшникової олії в державі. Це при тому, що Україна з виробництва олії знаходиться в трійці лідерів світу. Отож, якщо на цьому рівні буде в нас і виробництво круп’яних виробів, тоді повною мірою можна буде говорити про нашу незалежність. Якщо ж знову згадати Сергія Скорохода, то він спокійно може забезпечити борошном весь ринок нашого району й міста Олександрії. А про нарощування виробництва круп  потрібно все ж таки думати, як в районі, так і в межах області. І тоді нам ніщо не зможе загрожувати навіть за умов перекриття всіх каналів до нас ззовні вкрай необхідної продукції.  Бо ж будемо мати свої потужності.

Але ж, як би там не було, можу запевнити наших читачів у тому, що проблем з нестачею необхідної продукції у нас в цьому році абсолютно не буде ніяких. Ні в чому. Ні в борошні, ні в крупах, ні в цукрі. І про це подбали наші славні хлібороби.


О. Ткаченко, начальник райуправління агропромрозвитку.