Олександрійщина долучається до ремонту обласної дитячої лікарні

З приходом осені та закінченням періоду відпусток традиційно активізуються різноманітні процеси, що так чи інакше впливають на життєдіяльність територій. Про найбільш помітні з них та завдання на найближчу перспективу ми поговорили з головою Олександрійської РДА Богданом Курупом. Детальніше про це у нашому інтерв’ю.

- Богдане Анатолійовичу, в останні тижні головним питанням для усіх бюджетних закладів і не лише для них було питання підготовки до зими. Які наразі маємо зведення з територій?
- Можу з упевненістю говорити, що станом на 19 вересня всі 25 закладів освіти готові до початку опалювального сезону. Говоримо не лише про готовність тепломереж, топкових та котелень до роботи в зимових умовах, а також про заготівлю твердого палива, на що у районному бюджеті передбачено чотири мільйони гривень.Те ж саме можна сказати і про галузь охорони здоров’я, де триває процес закупівлі твердого палива для окремих ФАПів і амбулаторій та ремонти в їхніх приміщеннях. Найбільш вартісні роботи тривають в Шарівці (це проект ЄС/ПРООН, що передбачає застосування енергоефективних технологій, у тому числі запланована заміна котла на піролізний) та Новопразькій амбулаторії загальної практики сімейної медицини, де 550 тисяч гривень виділені з бюджету селища і 150 тисяч – з бюджету району. Що стосується культури, то з 72-х закладів стаціонарне опалення мають 52. Інші – використовують електрообігрівачі. Приємну звістку маємо з Михайлівського будинку культури, де органи місцевого самоврядування подбали про свій осередок культурного розвитку і встановили там теплогенератор. 91 тисячу гривень на ці потреби виділили з сільського бюджету. 
- У цьому контексті хочу згадати про обласну дитячу лікарню, яку упродовж цього року капітально відремонтували, щоправда, не всі корпуси. Наразі перед районами стоїть завдання долучитися до цього грандіозного проекту. Мова йде і про ремонти всередині педіатричного корпусу і про закупівлю необхідного обладнання. Цікаво, чи ухвалені вже на рівні району рішення про нашу солідарну участь в оснащенні цього закладу сучасним медичним обладнанням?
- По - перше, хочу сказати про рішення обласного керівництва щодо нашої участі – воно цілком справедливе. Маємо, дійсно, об’єднавши зусилля, закінчити ремонт закладу, в якому лікуються дітлахи з усієї області. Тому ми також долучаємося до цього проекту і, думаю, спільно з територіями Олександрійського району ми знайдемо кошти. 
- Про яку суму йдеться? Пригадаймо, що протягом 2016 року на дитячу лікарню вже виділено 22 мільйони гривень, із них з державного бюджету – 3,8 мільйона, решта – кошти обласного бюджету.
- Що стосується нашого району, то нам запропоновано інвестувати в цей проект мільйон гривень. Маємо з цього приводу офіційний лист – прохання про фінансову допомогу від обласної влади. Йдеться про кошти районного бюджету і, як було вже сказано, ми розраховуємо на субвенції з місцевих бюджетів за формулою – 50 на 50. Переконаний, голови сільських і селищних рад, а також депутати місцевих рад, радо відгукнуться на заклик голови Кіровоградської ОДА, нашого земляка Сергія Анатолійовича Кузьменка і віднайдуть необхідні кошти для закупівлі медичного обладнання для лікування наших діток. Тим більше, що обласна адміністрація теж іде нам назустріч з багатьох питань, що стосуються нашого краю. Аналогічні суми коштів надійдуть і з інших районів області. 
- Як швидко необхідно акумулювати кошти?
- Дедлайну з цього питання немає. Тому на найближчій сесії це питання ми розглядати не будемо, залишимо його на наступне засідання, яке відбудеться у жовтні. 
Маємо спланувати свою роботу таким чином, щоб наше рішення про виділення коштів було ухвалене напередодні жовтневої сесії обласної ради. Її рішення буде базовим для перерахування коштів на потреби обласної дитячої лікарні. Думаю, усі зацікавлені, щоби необхідне обладнання було придбано якнайшвидше.
- Знаю, що до сільських і селищних рад районна влада звертається за фінансовою підтримкою з багатьох питань…
- Це, дійсно, так. Скажімо, на утримання закладів охорони здоров’я, придбання медикаментів та на харчування хворих нам справді посильну допомогу надають території. І я надзвичайно щиро вдячний їм за розуміння і підтримку. Думаю, в усіх нас є відчуття, що ми робимо спільну справу на благо наших земляків. Тим більше, що ми не знаємо, чи будуть у наступному році створені госпітальні округи і які зміни вони принесуть у галузь охорони здоров’я. Тому сьогодні першочерговим для нас завданням є збереження повноцінної роботи медичних закладів. 
- Хочу згадати про ще одне доручення голови ОДА – необхідність підвищення заробітних плат у сільському господарстві до 5 тисяч гривень. У який спосіб районна влада може його реалізувати? Чи достатньо у вас важелів впливу на сільгоспвиробників, щоб досягти консенсусу у даному питанні?
- У першу чергу, хочу сказати про те, що підвищення заробітної плати завжди позитивно впливає на динаміку економічних процесів, пришвидшує їх. Завдання влади – створювати умови та механізми для реалізації соціально значимих проектів. Тому у виконанні доручення Сергія Кузьменка, переконаний, мають бути зацікавлені усі сторони, у тому числі і сільгоспвиробники, які, знаємо, мають для цього фінансові резерви. Про це свідчать обсяги зібраного врожаю та сьогоднішня цінова політика держави. Тож з приводу заробітних плат будемо зустрічатися з ними і шляхом переговорів досягати консенсусу. Вірю, що вони нас почують і приймуть відповідні управлінські рішення, адже мова йде про наших людей, які живуть і працюють на Олександрійщині. А наші керівники господарств, як відомо, соціально відповідальні. 
- Чимало заяв чуємо сьогодні від керівників держави стосовно підвищення в наступному році заробітних плат освітянам та медикам. Що можете сказати з цього приводу? 
- Можу сказати лише те, про що зазначив керівник Уряду, презентуючи головний фінансовий документ. А саме, що передбачається збільшення заробітних плат для вчителів - на 30% і для лікарів - на 20%. У проекті бюджету-2017 зберігається система стипендій для студентів. Обнадійливою для нас також є інформація, що в бюджеті на наступний рік передбачаються кошти на масштабне будівництво українських доріг, що дозволить розвивати національну економіку та транспортні і логістичні можливості країни. Якщо говорити конкретніше, то для регіонів це додаткові надходження в бюджети, додаткові робочі місця і розвиток інфраструктури. Також Уряд заявляє і про підтримку невеликих фермерських господарств, на що запропоновано виділити 5,5 мільярдів гривень. Варто сказати і про збільшення видатків на регіональний розвиток до 9 мільярдів гривень, що включає ресурси Державного фонду регіонального розвитку, субвенцію на соціально-економічний розвиток та підтримку об’єднаних територіальних громад.
- До речі, про дороги. Нині багато розмов про ремонт автошляху на відрізку ділянки автомобільної траси Знам’янка – Луганськ – Ізварине. Відомо, що  на виконання цих робіт область нині отримує  чималі інвестиції. Цікаво, які перспективи маємо з ремонтом доріг місцевого значення?
- Питання, дійсно, актуальне. Бо стан сільських доріг мало кого влаштовує. Але, на жаль, з відомих причин не все можливо вирішити швидко і у стислі терміни. Відомо, що ремонти доріг  потребують солідних коштів. Скажімо цього року у сільських і селищних радах загалом передбачено на ці потреби 3,6 мільйона гривень. Поки що використано з них лише 2,5 мільйони -цифра більше, ніж скромна. Тому без підтримки держави у цьому питанні нам аж ніяк не обійтися. І ми, насправді, не втрачаємо надію, що допомога таки буде. Бачимо, що проблема вже  зрушилася з місця; з державного бюджету почали надходити кошти на ремонти. Чекаємо, поки   першочергово відремонтують ділянки доріг державного значення. В обласній державній адміністрації з цього приводу констатують, що нинішнього року наша область отримала з державного бюджету 225 мільйонів гривень на проведення середнього та капітального ремонту автомобільних доріг.   Найближчим часом, за словами С. Кузьменка,  до області має надійти ще близько 130 мільйонів гривень кредитних коштів, передбачених для проведення ремонтних робіт на проблемних ділянках автошляхів. Очікується, що наступного року   динаміка фінансування галузі буде збережена. Для нас це обнадійлива інформація. Думаю, що ми таки дочекаємося свята і на своїй вулиці. З огляду на запевнення урядовців, сподіваємося, що державні кошти дійдуть і до сільських територій.
Спілкувалася І. Балашова.