Розглянута ситуація в інформаційному просторі Олександрії

На черговому засіданні бюро Олександрійської територіальної організації НСЖУ, яке відбулося сьогодні, 16 вересня, розглянуто два питання. Першим було звернення, у якому спілчани – журналісти заявляють про свою незгоду із діями Олександрійського міського голови, пов’язаними із вказівками щодо здійснення перевірок роботи міських друкованих та електронних ЗМІ. Автори документу розцінюють такі дії, як помсту за критичні зауваження щодо його діяльності та тиск на журналістську спільноту. Обговоривши ситуацію в інформаційному просторі Олександрії, члени бюро підтримали звернення одноголосно, шістьма голосами (текст звернення читайте нижче).

Наступним розглянули питання про розгляд заяви на вступ до Національної спілки журналістів  України єпископа Олександрійського та Світловодського Боголєпа (Валерія Гончаренка). Клопотання - рекомендації з цього приводу надійшли до територіальної організації від редакторів двох міських газет: «Олександрійського тижня» - Сергія Кривуня та «Вільного слова» - Людмили Приходько. 
У своїх поданнях керівники видань зазначають про співпрацю із єпископом, про його просвітницьку діяльність на сторінках своїх видань. «Стиль написання матеріалів В. Гончаренка, гарне мовне чуття, здатність яскраво розповісти про подію повною мірою оцінили і колектив редакції, і читачі газети» - пише, зокрема, Людмила Приходько. «З упевненістю можна сказати, єпископа Боголєпа можна назвати людиною, яка має гаряче серце, ясний розум і безмежно любить Україну. Здається, що саме такі риси повинні бути притаманними кожному українському журналісту» - продовжує думку колеги Сергій Кривунь.
Під час обговорення розділяли таку думку і троє із шести присутніх членів бюро. Натомість були й інші аргументи, здебільшого суб’єктивні, що ґрунтувалися на окремих життєвих ситуаціях. Говорили про начебто нетолерантне ставлення до журналістів, вибірковість у спілкуванні з працівниками ЗМІ та небажану присутність служителів культу у лавах спілки. У результаті дискусії думки розійшлися і голоси розділилися порівну.
У підсумку, секретар територіальної організації НСЖУ І. Балашова наголосила, що у будь-якому разі рішення бюро носить рекомендаційний характер і остаточну ухвалу прийматиме правління обласної організації НСЖУ. 

ЗВЕРНЕННЯ
Олександрійська територіальна організація Національної Спілки журналістів України заявляє про свою незгоду із діями Олександрійського міського голови, що пов’язані із вказівками щодо здійснення перевірок роботи міських друкованих та електронних ЗМІ. Розцінюємо такі дії, як помсту за критичні зауваження у ЗМІ щодо його діяльності та тиск на журналістську спільноту. Вважаємо неприпустимим, коли посадовець такого рівня поширює тезу про нечесність журналістів та причетність до різноманітних порушень закону.
Останній приклад: міський голова на свій сторінці у соціальній мережі та на засіданні виконавчого комітету 8 вересня у присутності членів виконавчого комітету та під запис відеокамер, дав доручення заступнику міського голови Сергію Гриценку перевірити діяльність всіх журналістів міста шляхом отримання через пенсійні органи влади та податкову службу інформації стосовно доходів кожного олександрійського журналіста, який працює у ЗМІ чи самостійно.
У зв’язку з цим ми зазначаємо:
1. Незаконні перевірки, як спосіб тиснути на журналістів за виконання професійних обов’язків є грубим порушенням закону і тому такі доручення є підставою для розгляду цього питання правоохоронними органами, а за журналістами залишається право звернення до суду.
2. Ми хотіли б упередити від незаконних дій чиновників щодо розголошення персональних даних та конфіденційної інформації про особу і закликаємо припинити вчиняти тиск на журналістів, зупинити агресивне ставлення до критичних зауважень, якщо вони стосуються не особистих образ, а є критичною оцінкою дій влади, зокрема, щодо використання бюджетних коштів, вчинення тих чи інших дій.
3. Ми звертаємо увагу на те, що всі особи, наділені будь – якою владою, в тому числі міський голова, депутати міської ради, члени виконавчого комітету, є публічними людьми, чиї дії мають практично безмежний простір для критики. Всі представники влади мусять чути точку зору різних людей, бачити її і сприймати, якщо вона не порушує Конституцію та закон, як альтернативну.
Україна – це країна з європейським вектором розвитку, направленим на інтеграцію до кращих зразків європейського законодавства, яке захищаючи приватне життя, надає право гострої критики дій посадовців включно із найвищими очільниками держав. Оцінка свободи слова є критично важливою для країн, де перемагає право, і де є можливість відстояти своє право законними методами.
Ми закликаємо поважати закон і припинити тиск на журналістів і надати правоохоронним органам відповідну правову оцінку діям міської влади, упередити надалі порушення закону.



Прийнято на засіданні бюро 16.09.2016 р.