Аграрії збирають цукрові буряки і сіють озимі




Станом на 15 вересня в районі продовжується комплекс осінньо-польових робіт, що включає в себе багато напрямків. У тому числі й збирання пізніх зернових культур та солодких коренів, підготовку грунту під посів 2017-го. І в цих нелегких буднях знову перед аграріями постали чергові випробування, зумовлені несприятливими погодними умовами, які не дозволяють повною мірою виконати заплановане. 

Через відсутність дощів, як наголошує начальник районного управління агропромрозвитку Олександр Ткаченко, сільгоспвиробнтикам вдалося посіяти лише 5% площ озимих зернових від запланованих 35 тис. га. Що стосується озимого ріпаку, то від плану в 4 тис. га посіяли 3360 га. Продовжувати ж посів цих культур наразі економічно необґрунтовано, - говорить Олександр Миколайович. - Тому станом на 15 вересня всі аграрії району призупинили посівну кампанію. Сподіваються, що погода ще дозволить реалізувати заплановане. Хоча нинішня ситуація і посушливий вересень – фактично повторення минулорічної, коли дощів не було цілих два місяці. Втім, місцеві аграрії не втрачають надії й віри в те, що за тиждень-два їм таки вдасться посіяти озиму пшеницю та ячмінь, пізні терміни яких припадають на кінець вересня – початок жовтня.

 «Коли в грунті немає вологи, повноцінно виконати весь комплекс осінньо-польових робіт практично неможливо. Це стосується не лише посіву озимих культур, а й збирання солодких коренів, які почали викопувати цими вересневими днями. Дощів бракує, а втрат додається.  Тож поки що від усіх посіяних площ цукрового буряка, а саме 3844 га,  сільгоспвиробники району зібрали лише 200 га з урожайністю 40 тонн з гектара.
Також на полях району продовжують збирати соняшник, сою та кукурудзу. Збір олійних культур йде досить високими темпами. 19% врожаю від усіх площ вже зібрано. Середня урожайність в межах району склала 21 цнт/га. Від прогнозованих площ сої у 8628 га зібрано 20% з урожайністю 20 цнт/га. Втім, щедрі врожаї не надто тішать аграріїв, бо, як і кожному дбайливому господарю, їм би хотілося кращого.


Що ж стосується врожаю пшениці за 2016 рік, то, як наголошує О.Ткаченко, він хоч і був дещо менший, ніж в 2015-му, проте на рік наш регіон буде забезпечений хлібом в повному обсязі.  А от чи утримаються ціни на цей життєво необхідний продукт, керівнику управління сказати важко, бо не все залежить від наших хліборобів.

Наталія Луценко