Серпнева конференція освітян: відверто про головне

         Традиційна серпнева конференція педагогічних працівників Олександрійського району відбулася 30 серпня. В її роботі взяли участь керівники, педагогічні працівники, голови профспілкових комітетів дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів – всього 86 освітян Олександрійщини. Під час заходу говорили про педагогічні аспекти підвищення якості освіти, про здобутки освітньої галузі району в 2015 – 2016 навчальному році та перспективи розвитку на 2016 – 2017 навчальний рік.

      Відкрили форум керівники району — ​голова РДА Богдан Куруп та голова райради Ольга Коріненко. Звертаючись до освітянської спільноти, Богдан Анатолійович, передусім, подякував їм за щоденні зусилля і наполегливість, що направляють вони на всебічний розвиток дітей. При цьому додав, що усі без виключення навчальні заклади, а їх в районі 25, готові до початку навчального року та роботи в осінньо — ​зимовий період, і в цьому також є величезна заслуга шкільних педагогічних колективів. Важливо і те, сказав Б. Куруп, що на всі ці підготовчі роботи з районного та місцевих бюджетів освоєно 1 млн. 354 тис. гривень. А загальна сума разом з витратами на придбання вугілля вже склала 5,5 млн. гривень, підкреслив виступаючий.
      Зупинився Богдан Куруп і на малоприємних моментах роботи освітянської галузі. Це, передусім, недостатня якість освіти в сільській місцевості. Спричиняє таку ситуацію, на його думку, наявність малокомплектних класів, а в деяких випадках і малокомплектних шкіл, в яких недостатньо можливостей і ресурсів надавати учням повноцінну освітню послугу. І, як наслідок — ​діти не мають конкуренції в межах класу, а згодом втрачають і мотивацію до навчання.

      - І це справді проблема, яку не варто замовчувати, — ​підкреслив посадовець. — ​Маємо спільно вирішувати, як подолати її. Ми відкриті для спілкування і готові до діалогу, — ​сказав Богдан Куруп.
Він звернувся до керівників навчальних закладів стати більш активними у питаннях поліпшення якості освіти: - Маємо докласти неабияких зусиль, щоб відсоток дітей, які беруть участь у шкільних олімпіадах та демонструють достатній рівень знань за результатами ЗНО, у школах району ставав більшим.
      Насамкінець своєї промови голова РДА побажав освітянам невичерпної енергії, сил і наснаги в роботі, добробуту і достатку у родинах.
      Відверто про наболіле, але в конструктивному руслі з надією на подолання негативних тенденцій в роботі окремих сільських шкіл, говорили також голова райради Ольга Коріненко і начальник відділу освіти РДА Олена Полтавець. Йшлося, зокрема, про новації та зміни в системі освіті, нові підходи та важливість достойних результатів, які по закінченню школи мають демонструвати їхні випускники. Водночас обидві керівниці висловили вдячність своїм колегам за титанічні зусилля та подвижницьку працю задля того, щоб освіта в сільській місцевості зберігала свою результативність і престиж. Окрема подяка з вуст Олени Полтавець прозвучала на адресу районної влади за послідовні і систематичні кроки у напрямку матеріально — ​технічного забезпечення галузі.
      Потому конференція продовжилася врученням щорічної премії імені Ф. Оксанича, і зал гучно аплодував переможцям. 
      Отже, у номінації «Наставництво. Інновації. Пошук» перемогу здобула методист районного методичного кабінету Ніна Козакова. Директорку Щасливської ЗОШ І–ІІ ступенів Світлану Михайлову визнано «Керівником року». Вчитель української мови та літератури Новопразького НВК Лариса Валькевич здобула відзнаку в номінації «Педагог — ​майстер». Вчитель хімії та біології Користівської ЗОШ І–ІІІ ступенів Лідія Здоровенко відзначена в номінації «Золотий фонд Олександрійщини», а вчитель української мови та літератури Протопопівської ЗОШ І–ІІІ ступенів Аліна Бєляєва виборола лідерство в номінації «Творчість. Молодість. Перспектива». 
      Найкращим у номінації «Школа успіху» визнано педагогічний колектив Косівської ЗОШ І–ІІІ ступенів. 
      Далі вітали за сумлінну працю та якісну підготовку закладів освіти району до роботи у 2016–2017 навчальному році. Свої заслужені Подяки отримали трудові колективи таких закладів: Войнівського МНВК (директор Р. Солонина), Головківського НВК (А. Куруп), Недогарського НВК (В. Калашнік), Цукрозаводського НВК (Т. Лещенко), Шарівського НВК (О. Малихіна), Новопразького НВК (Л. Мітленко), а також шкіл —  Войнівської (директор С. Покотило), ​Олександрівської (Н.Глущенко), Андріївської (О. Жгун), Косівської (Л. Руденко), Червонокам’янської (Т. Дробот). Серед дошкільних закладів відзначені трудові колективи Андріївського, Войнівського, Ізмайлівського, Косівського, Приютівського, Протопопівського, Улянівського, Червонокам’янського дитячих садочків.
      Під завісу заходу голова районного дитячого парламенту Каріна Бугайченко вручила подяку за організацію Астрошколи та підтримку обдарованої молоді голові районної ради Ользі Коріненко.
І.БАЛАШОВА.