«Децентралізаційний марафон» триває. У фокусі - Олександрійщина

Понад півсотні заходів, спрямованих на поглиблене інформування громад з питань децентралізації, до кінця цього року буде реалізовано на Кіровоградщині. Окремі з них пройдуть і на території Олександрійського району. А в життя їх запровадять в рамках  широкомасштабної загальноукраїнської акції «Децентралізаційний марафон», що охоплює весь центральний регіон. Більше розповідає Володимир Нижник, консультант з правових питань Офісу реформ Кіровоградського РВ АМУ. 


-Мета марафону – поглиблене консультування нових територіальних громад про переваги децентралізації, роз'яснення її процесів та допомога в підготовці необхідних документів і проектів, - наголошує експерт. – З червня і по сьогодні ми провели 17 зустрічей в потенційних ОТГ Кіровоградського, Гайворонського, Світловодського, Маловисківського та Новоархангельського районів. А на початку вересня плануємо побувати в Новій Празі та Олександрії, і трохи пізніше в Червоній Кам’янці. Ви запитаєте, чому саме в цих населених пунктах? А тому, що відповідно до Перспективного плану, 26 серпня, на черговій сесію Кіровоградської облради саме їх мають розглянути, як найоптимальніші варіанти об’єднання громад. До діалогу на цих територіях плануємо залучити провідних фахівців з області. До речі, в обласний центр вже неодноразово запрошували  представників та керівників з існуючих територіальних громад, які діляться досвідом з життя населених пунктів до і після об'єднання.
Аналізуючи вже проведенні заходи, В. Нижник відзначає, що є громади, які дійсно спроможні виконувати поставлені перед ними функції, а є й такі, що взагалі не хочуть нічого робити, а просто живуть за старими правилами, бо так зручніше. Головною проблемою об’єднання, на його переконання,  є виключно людський фактор. Може тому сьогодні на Кіровоградщині і створено лише три ОТГ  (Маловисківська,  Бобринецька та Новоукраїнська), тоді як в Україні їх вже 172.
До речі, Маловисківська та Бобринецька  об’єднанні громади з початку року мають прямі міжбюджетні відносини. І на даний час перевиконання дохідної частини, зокрема, Бобринецької ОТГ складає 5 мільйонів гривень, а Маловисківської - 2 мільйони. З наступного року за подібною схемою запрацює і Новоукраїнська ОТГ. Окрім того, до кінця поточного року реальну можливість об’єднатись мають ще Соколівська та Новоандрусівська громади з Кіровоградського та Світловодського районів. Втім, загалом пришвидшити цей процес на інших територіях, як вважає Нижник, допоможе саме «Децентралізаційний марафон». Але в цьому певен не лише він, а й головні його натхненники та ініціатори - Асоціація міст України спільно з представниками USAID і проектом «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)».

Наталія Луценко, спеціально для "Сільського вісника"