Перейменування на Олександрійщині: вулиці Леніна стали Центральними

З ухваленням Закону  «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» більш відомого, як закон про декомунізацію, в селах та селищах Олександрійщини почалося перейменування вулиць, провулків, парків та скверів.

Якщо ж підрахувати, то за цей час на території Олександрійського району було перейменовано 27 вулиць та чотири провулки, названих на честь лідера більшовиків Володимира Леніна, також змінили назви 16 вулиць, які увіковічнювали пам'ять Жовтневого перевороту 1917 року – «Жовтнева». Аналогічна кількість в нашому регіоні була і кількість вулиць Чапаєва, також змінили назви 11 вулиць Щорса та 7 вулиць Горького. Також не догодив громаді перший у світі космонавт Гагарін, в одному з населених пунктах зникла вулиця, названа на його честь.

На  що ж  змінили села та селища Олександрійщини старі комуністичні назви? У результаті перейменування на сьогодні в районі з’явилась вулиця «Центральна» в 19 населених пунктах, 15 вулиць з назвою «Вишнева» та 8 вулиць «Степова» і 6 «Польова». Також додались «Квітнева», «Виноградна», «Квіткова», «Травнева» та інші подібного штиву.

У  Новій Празі використали історичне надбання та назвали вулицю на честь відомого місцевого краєзнавця Федора Плотніра, а в Косівці згадали про бійців, які постали на захист Батьківщини, та перейменували вулицю – «Захисників України». Червонокамянська громада теж не залишила поза увагою свого видатного земляка, перейменувавши вулицю на честь Олександра Тараненка, поета, автор збірок поезій та прозових творів. У селі Новоолексіївка Лікарівської сільської ради відтепер є вулиці «Ліни Костенко» та «Устима Кармелюка», а в Запоріжжі цієї ж сільської ради з’явились вулиці Михайла Грушевського та Петра Сагайдачного.

Микола Бугайов, заступник голови Новопразької селищної ради:
-    Багато суперечностей було з приводу назв вулиць в селищі. Громадськість пропонувала свої варіанти, на комісії з перейменування ми запропонували ряд своїх назв, але депутатський корпус, на жаль, не схвалив частину з цікавих пропозицій, тож вирішили надати вулицям нейтральні назви. Та все ж таки радує, що в нашому селищі тепер є вулиця на честь видатного  земляка Федора Плотніра.

Тетяна Кіцелюк, Щасливський сільський голова:
-   При перейменуванні вулиць брались до уваги побажання їхніх мешканців. Наприклад, на слуханнях з нагоди перейменування жителька вулиці Островського Марина Воробйова зазначила: - Я вважаю, що краще підібрати назви для вулиці гарні і нейтральні, які не залежать від політичної влади і віяння часу. На сімейній раді ми вирішили запропонувати на зборах назви – вулиця Миру та вулиця Щастя.
Тож і з’явилися у нас замість вулиці Леніна, Островського, Горького і Жовтневої – Центральна вулиця, Овнянська, Миру і Польова.

Киричата Людмила Станіславівна, секретар Добронадіївської сільської ради:
-    Колишню вулицю Соціалістичну перейменували на Квіткову, бо це у нашому селі своєрідна квітуча вулиця, тут багато домогосподарств потопають у квітах. Колишню вулицю Петровського перейменували в «Рубіжну», бо вона одна з крайніх вулиць села, наш рубіж. Інші вулиці називалися за таким же принципом – на  теперішній вулиці Липовій ростуть липи, на Калиновій - біля колодязів росте калина.

Можна констатувати, що мало хто звернувся до спадщини своїх населених пунктів та використав це історичне надбання для перейменування. І замість пострадянських вулиць, які підпадають під декомунізацію, в Олександрійському районі з’явилась безліч плодово-ягідних вулиць. 

Олександр Давидов