Без ФАПів на селі не обійтись

У сільській місцевості медична когорта представлена лікарськими амбулаторіями та ФАПами – фельдшерсько-акушерськими пунктами, які надають невідкладну медичну допомогу та проводять профілактичну роботу.
Всього ж в Олександрійському районі на сьогодні працюють 20 ФАПів, в чотирьох  з них не вистачає медичних працівників в зв’язку з плинністю кадрів. Та в серпні закінчують навчання за державним замовленням шість молодих спеціалістів, частина з яких за розподіленням буде направлена на заміщення вакантних місць. І відповідно завідувачів ФАПів ми і попросили коротко розповісти про свої будні, про те, як вони забезпечені необхідними ліками, і як сприймають майбутню реформу у медичній галузі. 

Костенко Наталя Борисівна працює в Світлопільському ФАПі 25 років:
Наш ФАП обслуговує лише один населений пункт, де офіційно проживає 192 людини, але реально мешкає близько 160 осіб. За час моєї роботи в медицині були і цікаві історії, і не дуже приємні. Пригадую, як одного разу взимку довелось транспортувати породіллю до Олександрійської районної лікарні. Оскільки службового транспорту не маємо, то довелось їхати на власній машині. У дорозі вона кілька разів  виходила з ладу і нам доводилось навіть штовхати її.  Було важко і водночас страшно за породіллю – хвилювалися, що не встигнемо. Та все ж    до лікарні  ми добрались і свою почесну місію  виконали.

Що ж до медичної реформи, то трохи  переживаю. Нині із Світлопілля до Олександрії недалеко, а якщо перенесуть центральну лікарню в інший населений пункт чи відбудеться скорочення, то «нашими» дорогами нелегко буде дістатися.
Я, чесно кажучи, противник змін, не вірю, що від них буде краще людям.  Скажімо, ми не впевнені, що не буде скорочення ФАПів в малих населених пунктах. І це відверто непокоїть,  адже саме тут люди можуть отримати найпершу допомогу. Важливо, що для цього маємо достатньо ліків, на які сільська рада виділила кошти. Також до нас періодично виїжджають лікарі з Новопразької амбулаторії, з Олександрійської районної лікарні.

Дворцова Анастасія, завідуюча Михайлівським ФАПом, працює 3 місяці:
У моєму обслуговуванні знаходиться два населених пункти – Пахарівка, де проживає 150 осіб та 385 осіб - в Михайлівці. Окрім прийому на місці, доводиться навідуватися до хворих вдома. Якщо потрібно швидко дістатись з ФАПу до пацієнта, який знаходиться в одному з населених пунктів, то транспорт надає товариство «УкрАгроКом». Фахівці з районної лікарні також проводили прийом сільських мешканців у нашому ФАПі. Ліки на невідкладну допомогу маємо.
До медичної реформи ставлюсь з певним позитивом, адже якщо  в державі буде розроблений державний або соціальний пакет, то найуразливіші групи населення матимуть більший перелік медичних послуг. Хотілося б, щоб зміни були на користь як для всієї медичної галузі, так для ФАПів зокрема.


Кутоманова Наталя Вікторівна, завідуюча Недогарським ФАПом, працює 15 років:
На ФАПі працюю з 2001 року, а завідуючою - з 2004. В обслуговуванні знаходиться 5 населених пунктів Недогарської сільської ради – Вільний Посад, Мар’ївка, Глибоке, Новоулянівка та Недогарки, де проживає близько 770 осіб. Нелегко, звичайно, охоплювати таку кількість людей, особливо важко в негоду, коли дощ чи сніг. Буває, що рідні хворих приїздять за мною на власному авто. Коли ситуація потребує невідкладного втручання, то сільська рада надає автівку для виїзду. Зазвичай працюю до обіду, а далі - виклики, патронажі, обслуговування території і так шість днів на тиждень. Добре, що є під рукою хороший «друг» - велосипед, на якому й долаю по кілька кілометрів.
Не обходять наше населення увагою і районні фахівці. Зокрема, навесні приїздили терапевт та гінеколог, а також сільські жителі мали змогу обстежитися на виїзному флюорографі. За потреби запрошуємо й інших лікарів.
Ліків на невідкладну допомогу маємо достатньо, а медичну апаратуру бажано б обновити. Тож для цього сільська рада на сесії виділила нам субвенцію на придбання тонометрів та необхідних речей.
Реформа медицини поки нас не торкнулася, та й невідомо, як вона на нас, працівників ФАПів та саму діяльність установ, вплине. Але я вважаю, що в селі обов’язково повинен бути ФАП.

Чухрай Діна Дмитрівна, завідуюча Гаївським ФАПом, стаж 22 роки:
Під моєю «опікою» перебуває 284 жителя Гайового, в основному люди пенсійного віку. Кілька разів на рік приїздять лікарі з районної лікарні, а також двічі на місяць - сімейний лікар з Шарівської амбулаторії, з якою ми разом обслуговуємо пенсіонерів, інвалідів, маленьких діточок.
Ліками для надання першої медичної допомоги наш ФАП повністю забезпечений, є тонометр. У нас і населення небагато, і за три кілометри в Шарівці знаходиться амбулаторія. Добре, що роботою ФАПу опікується і сільська рада, і ПАТ «Шарівське» (керівник Віктор Кузьменко).

Шевченко Катерина Олександрівна, завідуюча Лікарівським ФАПом, стаж 1,5 роки:
В обслуговуванні Лікарівського ФАПу знаходиться три населених пункти – Лікарівка, Новоолексіївка та Запоріжжя, де проживає до 700 осіб. Звичайно, не просто охопити таку територію та добратись до віддалених населених пунктів, особливо пішки, адже велосипед, який передавали ще до мого приходу на роботу, викрали. Доводиться долати відстані то пішки, то на попутному транспорті, то на власному авто, то рідні хворих забирають мене. В основному непереливки з Новоолександрівкою, адже від ФАПу туди добиратись близько 10 кілометрів.
Медапаратури в цілому вистачає. Маємо великий фізкабінет, де більше 10 різних приладів, всі в робочому стані, що дає змогу лікувати людей на місці і не витрачати час на поїздки до райцентру. Є і ліки для першої допомоги. У цілому, щоб знизити температуру, зняти сердечний напад чи допомогти у випадку алергічної реакції, є можливість та ліки.
На виїзні прийоми лікарів з районної лікарні збираємо якомога більше людей, інформуючи їх заздалегідь. Окрім того, запрошуємо сільчан обстежитися на флюорографі, який також виїздить на місце. Людям зручно – не треба затрачатися на дорогу і свій час марнувати.
Щодо медичної реформи скажу так: якщо це буде страхова медицина, то ідея непогана, але для нашої країни вона ще проблематична. Ми ще свідомо і фінансово до цього не готові.

Чичелюк Наталя Валеріївна, завідувач Добронадіївським ФАПом, 6 років:
У медицині загалом працюю 9 років, 6 з яких - в Добронадіївському ФАПі, в обслуговуванні якого знаходиться 5 населених пунктів – Добронадіївка, Медове (Леніно 2), Зелений Гай, Катеринівка і Зелений Барвінок, де сумарно проживає близько 880 осіб.
Ліків та апаратури у нас достатньо, адже маємо повністю укомплектований фізкабінет. Щотижня сільська рада виділяє машину і ми виїздимо до Медового та Зеленого Барвінку, а також  за потреби і вдень, і вночі можемо дістатися до пацієнтів на авто сільської ради.
Медичну реформу сприймаю з позитивом, сподіваюся, що вона буде тільки на користь медицині.

Величко Любов Петрівна, завідувач Комінтернівським ФАПом, 9 років:
Комінтернівський ФАП обслуговує 518 осіб в одному населеному пункті – Комінтерн. Бажано щоб коштів виділялося більше щоб деякі укладки невідкладної допомоги, зокрема пологова, протисудомна, анафілактичний шок були більш укомплектовані. Транспорту на ФАП не передбачено, тому доводиться ходити на виклики пішки. Радо зустрічаємо фахівців з районної лікарні. Є у нас апаратура, необхідна для фізпроцедур, ваги дитячі та дорослі. Хотілося б більше покращити матеріальну базу, необхідні кошти і на канцелярію та медичний інвентар.
Конкретної програми медичної реформи я не бачила, тому не можу сказати, як вона - позитивно чи негативно - вплине на медицину. Але ми всі бажаємо, щоб турбота про здоров’я нації була першочерговою на всіх рівнях влади.

У результаті нашого короткого спілкування нам вдалося ще раз пересвідчитися, що в Олександрійському районі працюють досвідчені фахівці своєї справи, які гідно виконують свій обов’язок перед громадою, а також молоді спеціалісти, які вливаються в сім’ю медпрацівників. І ми  щиро віримо в те, що медична реформа, до якої готується Україна, забезпечить кожному з них якнайкращі умови для роботи та лікування хворих.   Нагадаємо,  Кабінет Міністрів України планує передати управління первинною медичною допомогою (а це ФАПи та амбулаторії) на рівень об’єднаних територіальних громад уже цього року.  Крім того, за пропозиціями експертів з питань децентралізації,   госпітальні округи мають стати основою вторинного рівня медичного обслуговування, третинний рівень – на базі областей.


Якою в цілому буде медична  реформа для людей, спрогнозувати практично неможливо, тому наразі  зосередимося на сьогоденні.  У переддень професійного свята, побажаємо всім медичним працівникам району міцного здоров’я та   натхнення! Хай ваш високий професіоналізм, доброта, чуйність, відданість найгуманнішій у світі професії вселяє надію на впевненість у завтрашній день, дарує заслужену шану й авторитет!

Спілкувався Олександр Давидов