Юрій Коваль: «Ситуація в районі контрольована. Спалах африканської чуми свиней локалізували»

фото з сайту Моя Александрия
Олександрійщина активно включилася у боротьбу проти африканської чуми свиней, спалах якої на минулому тижні зафіксовано у приватного фермера в с.Войнівка. Після низки протиепізоотичних заходів хворобу вдалося локалізувати. Наразі інших лабораторних підтверджень наявності вірусу у тварин у цьому населеному пункті не виявлено. Про це під час щопонеділкової апаратної наради в ОДА поінформував заступник начальника головного управління ветеринарної медицини в Кіровоградській області Юрій Травкін.

Він зазначив, що в районі проведено значну роботу. Зокрема, у с.Войнівка встановлено три карантинні пости. Увесь транспорт, що проходить через них, проходить обробку та контроль на вивезення поголів’я і м’яса. На постах цілодобово перебувають ветеринари.


Наразі спеціалісти управління ветеринарної медицини проводить облік поголів’я свиней у Войнівці. Вони вже обійшли 580 із 837 дворів. Також проведено зустріч із місцевим населенням для ознайомлення їх з подальшими діями щодо знищення інфекції. Він подякував першому заступнику голови Олександрійської РДА Юрію Ковалю за оперативність у прийнятті управлінських рішень та їхню дієвість під час налагодження ефективної роботи відповідних служб, які задіяні в локалізації інфекції та недопущення її поширення на інші території району.

У свою чергу, Юрій Коваль під час скайп-спілкування поінформував губернатора про те, що ситуація з африканською чумою контрольована, однак є проблеми зі здачею м’яса.
Голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко заявив, що це питання вирішуватимуть сьогодні в робочому порядку. Очільник області закликав діяти до інфекції жорстко, аби швидше зняти з території статус носія хвороби.


“Ми повинні розуміти, що африканська чума свиней — економічна проблема. Наше завдання зробити так, щоб швидко вирішити цю проблему, щоб територія втратила статус носія інфекції. Треба провести жорсткі заходи. У нас немає можливості для лояльних дій”, — акцентував С.Кузьменко.