Місцева преса - під прицілом

Тільки - но на державному рівні заговорили про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації,  на підставі прийнятого Верховною Радою відповідного  Закону України, як з регіонів почали надходити тривожні звістки  про звільнення неугодних редакторів комунальних газет. Нещодавно подібний прецедент стався у Новомиргороді, що на Кіровоградщині. 

25 грудня 2015 року Новомиргородська районна рада сьомого скликання на другій сесії прийняла рішення про призначення головного редактора районної газети «Новомиргородщина», скориставшись ситуацією, що у чинного редактора закінчився контракт. На захист свого колеги виступила обласна організація Національної спілки журналістів України, яка прийняла відповідне звернення до НСЖУ, Президента  та Кабміну України.
У ньому, зокрема, йдеться про таке: «Рішення Новомиргородська районна рада сьомого скликання прийняла  всупереч Статуту редакції, затвердженому рішенням районної ради №369 від 14 січня 2008 року, згідно з яким головний редактор призначається районною радою за поданням голови ради та голови районної державної адміністрації. На момент проведення сесії та прийняття рішення ні усного, ні письмового подання ні від голови ради, ні від голови РДА не було. А під час розгляду питання про призначення головного редактора голова РДА був відсутнім. Таким чином, було порушено не лише Статут редакції, а й право та обов’язок одного із співзасновників видання – райдержадміністрації – на подання кандидатури на посаду головного редактора.
Також не було прийнято рішення про звільнення чинного головного редактора газети Володимира Піскового. Що поставило й самого керівника, й весь трудовий колектив у становище невизначеності.
Викликає обурення й етична сторона процедури зміни керівника ЗМІ. Напередодні підписання Президентом України Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» голови державної адміністрації і районної ради, як представники засновників, не видали розпорядження про проведення конкурсу на заміщення вакантної посади, не обнародували Положення про такий  конкурс та проект відповідного рішення. Питання також не розглядалося на профільній комісії районної ради. 
Таким чином, депутати перевищили свої повноваження, а також не врахували інтереси своїх виборців, коли на посаду керівника прибуткової редакції районної газети «Новомиргородщина», яку займає журналіст з 35-річним стажем та відповідним досвідом, член НСЖУ, призначили людину, далеку від журналістики та з освітою, що зовсім не відповідає профілю діяльності підприємства. 
Питання, що викликає сумніви щодо своєї юридичної та етичної відповідності, вносилося на розгляд тричі й було проголосоване лише 18-ма депутатами.
Правління обласної Спілки журналістів закликає Новомиргородську районну раду скасувати неправомірне рішення, прийняте 25 грудня 2015 року про призначення головного редактора районної газети «Новомиргородщина». А за необхідності, провести процедуру зміни керівника редакції районної газети «Новомиргородщина» відповідно до вимог чинного законодавства та етичних норм.
А також залишає за собою право повідомити про факти порушень в НСЖУ, Президенту України, Кабінету міністрів України та оприлюднити їх в ЗМІ.  
Прийнято членами правління ОО НСЖУ 4 січня 2016 року».