Життя, як мудра книга

Ганна Михайлівна Клокова
Коли буває справжній ювілей?  Мабуть, тоді,  коли людина може пишатися за недаремно прожиті роки, за результати своєї праці. Саме ці слова - про Ганну Михайлівну Клокову, адже все її життя - приклад служіння обраній професії, якій віддала 47 років свого життя. Якби в юності хтось сказав Ганні Михайлівні, що вона майже п’ять десятиліть працюватиме на одному місці, вона б нізащо не повірила. Але доля розпорядилася саме так, бо нічого випадкового в житті не буває. 

У далекому 1968 році очолила Ганна Михайлівна сільську бібліотеку і до своєї професії завжди ставилася з розумінням, що бібліотекар працює для читача, якому потрібно допомогти створити гарний настрій, комфортні умови, а вона, як ніхто інший,  уміє і любить працювати з людьми. Ганні Михайлівні притаманні ґрунтовні  фахові знання своєї справи, висока професійна освіченість, культура. Свою професійну діяльність вона завжди поєднувала з громадською.
 Ганна Михайлівна – справжній  взірець сільського інтелігента, людяна,  доброзичлива, віддана обраній справі. Вона завжди відгукнеться на чужу біду, ніколи не відмовить у допомозі. «Не май сто кіп у полі, а май друзів доволі» - говорить народна мудрість. Ганна Михайлівна має вірних друзів, які завжди підтримають, підставлять плече допомоги.
Ця жінка з тих, про яких говорять - «патріот». Для неї найкраще місце на землі – рідне село Попельнасте, де вона народилась, де пройшли її дитячі роки з дивом – казкою, з матусиною піснею та батьківською ласкою. Нелегко прийшлося їй в житті. «Я мушу бути сильною», - казала сама собі, коли, після смерті чоловіка, одна піднімала двох синів. Сьогодні сини Руслан і Вадим – опора і надія Ганни Михайлівни, а внук Євгеній – справжня втіха для бабусі.
Сільський бібліотекар - небайдужа до проблем своєї громади, своїх земляків,  ініціативна, завжди сповнена цікавих ідей і творчих планів. Вона має чудові організаторські здібності та невичерпний творчий потенціал, організовує численні літературно-мистецькі заходи за власними сценаріями.  Завдяки їй, у бібліотеці  зібрано записи старовинних українських пісень,  предмети побуту, одягу, витвори народних майстрів, створено  полички «Традиційний одяг», «Українська минувшина», «Усна народна творчість», «Скарби бабусиної скрині».  Простір життя Галини Клокової на диво широкий - вона автор багатьох ліричних  віршів.  
За багаторічну плідну працю Ганна Михайлівна неодноразово нагороджувалася подяками, грамотами. Але найголовніша нагорода  для неї - шана і повага від людей. І в день її ювілею чимало її друзів, читачів, односельців щиро дарували їй свої слова подяки, вітання і побажання здоров’я, миру і злагоди.
Н. ЛЕВЧЕНКО, завідуюча організаційно-методичним відділом центральної районної бібліотеки.