Небезпека вкотре нагадує про себе

Підсумовуючи 2015 рік, на жаль, доводиться констатувати, що до всіх тривожних і хвилюючих нас всіх проблем, додалася ще одна, яка носить вельми кричущий для суспільства характер. Ця проблема вкрай небезпечна і називається африканською чумою свиней, що загрозливо поширюється по всій Україні. 
Зупинити це поширення, незважаючи на всі розмови на всіх рівнях і прийняті заходи, у 2015 році, на превеликий жаль, не вдалося. Більше того, ця смертельно небезпечна хвороба підійшла і до меж Олександрійського району. Лічені дні тому, буквально 17 грудня стало відомо про те, що в особистому підсобному господарстві жителя села Дзержинське Кременчуцького району Полтавської області зареєстровано загибель 5 голів свиней із 44, наявних у домогосподарстві. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в державному науково – дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно – санітарної експертизи (м.Київ) встановлено діагноз на африканську чуму свиней загиблого поголів’я. З цього приводу редакція нашого часопису «Сільський вісник» звернулася до начальника управління ветеринарної медицини в Олександрійському районі Станіслава Лум’яника і попросила вже вкотре для наших читачів зупинитися на цій проблемі і прокоментувати ситуацію з цим останнім загрозливим випадком африканської чуми.
- Станіславе Васильовичу, що можна сказати про тенденції поширення на Україні цього небезпечного захворювання?
- Треба одразу зізнатися, що тенденції дуже невтішні. Якщо у 2014 році у нас в Україні було 17 випадків захворювань свиней на африканську чуму, то у 2015 році – вже зареєстровано 38 випадків. Ось географія цього захворювання: у тій же Полтавській області, крім останнього в Дзержинському, ще два випадки в Пирятинському та Гребінківському районах, в Київській області – 6 випадків, Чернігівській – 13, Рівненській -  2, Житомирській – 1, Сумській – 6, Одеській – 2, Миколаївській – 5, Черкаській – 1. 
- Наскільки небезпечним для Олександрійщини є останній випадок у Дзержинському?
- Небезпека, насамперед, полягає в тому, що цей населений пункт розташований всього – на-всього за 40-45 км від Світловодська і 30 км – від Онуфріївки. Крім того, не треба забувати, що наша область – центральна в Україні і вона межує (наприклад, Гайворонський та Улянівський райони) з Одеською і Миколаївською областями, де теж зареєстрована чума. Тобто, нас вже зі всіх сторін оточує ця небезпека і ускладнюється вона тим, що причиною появи АЧС в Україні є сезонна міграція диких кабанів, які передусім мігрували з Росії до Луганської області і занесли вірус хвороби для подальшого його поширення. Ось чому в 2014 році в 11 випадках із 17 носіями зараження були саме дикі свині.
Що стосується Дзержинського, то слід відмітити, що у Полтавській області ветеринарна служба дотримується чіткого виконання законодавства щодо заходів проти чуми. За даним випадком оперативно проведене засідання Державної протиепізоотичної комісії при Кабміні України під головуванням міністра аграрної політики. Заражених свиней умертвили і спалили. Буквально наступного дня до вогнища хвороби виїхав заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини України Юрій Травкін і в Світловодську та Онуфріївці разом зі своїми спеціалістами і місцевою владою провів засідання надзвичайних протиепізоотичних комісій, на яких було розроблено низку заходів, щоб не допустити подальшого розповсюдження чуми. Але це все нас мало тішить, адже невиліковна хвороба вже біля меж нашого району. А тому тепер нам потрібно зробити все, що не встигли зробити, можливе і неможливе, щоб упередити таку хворобу у себе в районі.
- Які наслідки чекають ті території, де виявляється чума?
- Наслідки, без перебільшення, дуже страшні, а тому її бояться всі  країни світу і заходи проти неї здійснюють дуже жорсткі. У зоні вогнища чуми встановлюється епізоотична межа в радіусі 3-5 км, де все поголів’я свиней без ніякого винятку вбивається безкровним методом і спалюється. Ще раз наголошую на тому, що ця хвороба невиліковна і проти неї немає вакцини в жодній країні світу. Більше того, будь-які спроби лікування цієї хвороби є протизаконними і недопустимими.
За зоною у 3-5 км встановлюється зона ризику в радіусі від 5 до 20 км, звідки всіх свиней вивозять на м’ясокомбінат для переробки. Наступна до 150 км – зона спостереження. У ній ветпрацівники обходять усі двори, здійснюють (де це ще не було зроблено) щеплення свиней проти звичайної класичної чуми і встановлюють контроль за виконанням всіх ветеринарно – санітарних вимог.
Хвороба для всіх нас неймовірно страшна і тим, що з території, де вона виникає, забороняється і перекривається вивезення не лише м’яса свинини і самих свиней, а й вивезення зерна за межі цієї території і в цілому за межі України. Якщо зважити, що Україна щороку вивозить за кордон 20-22 млн. тонн фуражного зерна і значною мірою лише за рахунок цих коштів наші господарства виживають, то важко навіть уявити, які катастрофічні економічні наслідки можуть чекати Україну, які ні з чим не порівняєш.
- Настільки стійкий вірус хвороби до умов середовища, де він перебуває?
- Тут теж нічого втішного. На жаль, вірус дуже стійкий. У гною, наприклад, він зберігається до 5 місяців, у трупах тварин – більше 10 тижнів, або 70 днів, у копченій ковбасі – понад 5 місяців, у замороженому м’ясі – більше року. Але підвищений температурний режим дуже негативно впливає на вірус. При кип’ятінні він практично вбивається одразу. Навіть температура при прасуванні його знищує.
- Станіславе Васильовичу, Ви сказали, що нам потрібно зробити все, щоб не допустити в районі цієї хвороби. Що саме треба зробити?
Передусім хочу наголосити, що основною причиною захворювання свиней на африканську чуму є невиконання і недотримання рекомендацій служби ветеринарної медицини, яка їх пропонує, щоб не допустити цю хворобу. Тому ще раз хочу достукатися до свідомості кожного і ще раз говорю про те, що ця хвороба не тільки конкретного двору, села чи господарства, а й певних, можливо, навіть великих обсягів території, де вона може створити катастрофічні проблеми. Як нам вберегтися від страшної африканської чуми свиней? Перш за все, я дуже прошу, щоб жителі району прислухалися до моїх слів до моїх рекомендацій аби не допустити чуму до себе в двір, в своє господарство.
Перш за все, вкрай необхідно, щоб ваше господарство було на винятково закритому режимі. Що це означає? Це, щоб якомога менше, якщо це свиноферма, було доступу туди людей. А якщо це своє господарство, то щоб господар заходив і виходив від поголів’я тільки за умови переодягання, зміни одягу. У тому одязі, що ви ходите по вулиці, по подвір’ю, полю, до свиней заходити не можна. Це особливо стосується взуття, адже вірус чуми настільки малий, що його не побачиш неозброєним оком, а лише під мікроскопом і його тільки на кінчику голки чи на лапці мухи може бути сотні тисяч. А щоб свиня захворіла, достатньо всього-на-всього і десятка одиниць цього вірусу.
По-друге, змінний одяг обов’язково необхідно прасувати й дезінфікувати. Якщо це ферма, то робити це лише на фермі і ні в якому разі не вдома. Для цього там повинні бути дезінфікуючі параформалінові камери.
Добре думайте, чим ви годуєте тварин. Ні в якому разі не годуйте відходами їжі. Якщо ж ними, то обов’язково їх прокип’ятіть. Не запарюйте, в тому числі дерть пшениці чи кукурудзи, а обов’язково її прокип’ятіть, і лише у вареному стані давайте свиням.
Не купуйте м’ясо і м’ясопродукти на стихійних ринках, бо там можуть продавати продукцію невідомої якості, в тому числі і заражену, і з заражених областей. А з нею можете занести вірус і до себе додому.
Регулярно потрібно проводити очищення тваринницьких приміщень, їхню дезінфекцію, побілку. У будь-якому випадку, якщо свиня захворіла, звертайтеся до державної служби ветмедицини, яка вас обслуговує, щоб своєчасно виявити діагноз захворювання. Якщо ж це, не дай, Боже, африканська чума, то ще раз наголошую, що вона не підлягає ніякому лікуванню. Це забороняється законодавством. Такі тварини потрібно лише знищувати.
Якщо ж ви забиваєте своїх свиней, то обов’язково надавайте їх для огляду спеціалісту ветмедицини. Це для вашої ж безпеки. Тим більше, якщо ви будете везти це м’ясо на ринок продавати, то на це потрібен дозвіл на забій, щоб мати гарантію на споживання м’яса.
Не використовуйте для випоювання тварин воду з водойм, з яких можуть пити дикі свині. Не допускайте на свою територію, де є свині, сторонніх людей і транспорт. За фермами повинен бути закріплений той транспорт, який не виїжджає за межі ферм. Не повинно бути на фермах бродячих тварин, як і на дворах домоволодінь, бо навіть і своя тварина, кіт чи собака, може занести у двір вірус чуми зі сторони.
У нас, на жаль, давно заведена безпечна практика, що трупи тварин не відвозимо в біотермічні ями, не спалюємо їх, а вивозимо десь в посадку, чи ще кудись. У тому числі і відходи від свиней, яких забиваємо. Їх, в кращому разі, просто зариваємо в землю. Цього ніяк не дозволяється робити. Якщо ж немає біотермічної ями, то в крайньому разі спаліть труп чи відходи тварини, бо рано чи пізно до них доберуться пацюки або ж миші і винесуть відходи на поверхню, а разом з тим і вірус хвороби, якщо він є.
Запам’ятайте: що здоров’я ваших тварин тільки у ваших руках. Якщо ви хоч ці вимоги, що я вам назвав, будете виконувати, то навіть в тому випадку, коли африканська чума свиней буде ходити, образно кажучи, навколо нас, то в наших господарствах і дворах, в нашому районі цієї хвороби ми не допустимо. Прислухайтеся до моїх слів, шановні читачі.
- Дякую за розмову.
Спілкувався В. ЮРЧЕНКО.