Як Водохрещу на Войнівці святкували


У ніч з 18 на 19 січня православні християни відзначили Хрещення Господнє - одне з найдавніших християнських свят, що завершує Різдвяні святки.
Зі святом, встановленим на честь хрещення Іоанном Хрестителем Ісуса Христа в річці Йордан, відбувається обряд очищення. Свято також вважається великим днем духовного просвітництва, коли Христос дарував людині можливість отримати благодать Духа Святого, прощення гріхів і відродитися для нового життя.
Цієї ночі  вода набуває цілющих властивостей і допомагає духовному очищенню і оновленню людини. Однією з головних традицій на Водохреща є купання в ополонці, а також освячення води. Занурення у воду, яка є початком всього живого на землі, у цей день вважається священним звичаєм і, за повір'ям, цей ритуал дозволить позбутися від неприємностей і хвороб.
У народі вважають, що в день Хрещення, коли в храмах освячується вода, вона робиться нетлінною і не псується багато років, навіть якщо її тримати в закритій посудині. Вважається, що це відбувається кожен рік і виключно на свято Водохрещі.

Не зважаючи на те, що погода внесла свої корективи,  свято Водохреща на Войнівському водосховищі таки відбулось, щоправда з невеликою затримкою в 5-10 хвилин. Далі все за розкладом  – служба та  освячення води олександрійським священнослужителем -  отцем  Сергієм з УПЦ КП, купання та польова кухня. Не побачили учасники заходу виступів колективів народної самодіяльності з сіл Олександрійського району та дитячого колективу «Нові імена». І все тому, що аматори з району не змогли дістатися через негоду, та, власне, через несприятливі погодні умови не стали залучати і дітей.
- На святі не було виїзної торгівлі. Також за рішенням організаційного комітету не було і післякупальних розваг, які, на нашу думку, недоречні під час війни, – розповідає Сергій Волков, голова Асоціації підприємств та підприємців Олександрії.   -    Всього ж учасниками дійства були  близько 500 людей.  Хоча бажаючих взяти участь у заході зазвичай набагато більше, але  цьогоріч погода внесла свої корективи. Курсування автобусів до місця проведення Водохреща стало неможливим через снігові затори.  Тому бажаючі пірнути в ополонку або ж освятити воду добирались самотужки: хто автомобілем, а хтось і пішки.
Були, правда, настрої взагалі захід відмінити і не проводити його. Але, якщо 18 років  ми все організовували, то і на 19-й раз не відмовилися від своїх планів. Можливо, щось вийшло краще, щось гірше, але для нас це традиція і нічого не може її змінити, навіть погодні умови.  Те, що свято відбулося, для нас найголовніше,  – резюмував Сергій Волков.

Він також додав, що захід пройшов без ексцесів та проблем. Тому можна вважати, що   організатори втілили в життя свій задум, подарувавши   учасникам свята гарні і незабутні емоції.     Залишається подякувати усім, хто причетний до його проведення. Окрема вдячність   керівництву  Олександрійської райдержадміністрації, Асоціації підприємств та підприємців Олександрії (АППО),   народному депутату України Анатолію Кузьменку та директору ТОВ «Гермес-Трейдінг» Юрію Скічку, які   особисто сприяли його проведенню.