Як зробити життя в Косівці привабливішим, знає Олександр Горбань

Олександр Горбань
Саме йому громада нещодавно довірила добробут села, обравши  новим керівником. І що сказати, сільськими проблемами 27-річний голова перейнявся сповна, хоча і вважає, що вони мало чим відрізняються від негараздів інших сіл району. З єдиною різницею: Косівці пощастило в тому, що селом давно опікується базове господарство ТОВ «Колос» та ТОВ «Агротехнології». Дивлячись на все ще існуючі негаразди, молодий вчитель фізкультури і корінний мешканець села вирішив хоч якось їх позбутися та пішов на вибори. 

«Я ж тут виріс, школу закінчив, потім вищу освіту здобув і знову повернувся в рідне село. Тут сьогодні мешкаю з сім’єю. Маю дружину і двох дітей. Певний час працював вчителем у місцевій школі, а останній рік не мав постійного місця роботи. Звичайно приємно, що односельці мені повірили, підтримали. Користуючись нагодою, хочу їм подякувати за це», - говорить Олександр. 
Очоливши сільраду, новий керівник почав з елементарного, як-то кажуть, з простих речей. Акцент зробив на благоустрої.  Щонайперше - продовжив займатися вуличним освітленням та ремонтом сільських доріг. До вирішення останньої проблеми залучив і небайдужих мешканців села. Разом і підсипали, і розрівнювали найскладнішу ділянку місцевої дороги. Підтримали громаду в цьому підприємці – Олександр та Любов Замкові. 
«Кілька односельців звернулися в сільраду за матеріальною допомогою, яка їм і була надана, – продовжує розповідь голова. – Також ми замовили і вже встановили в селі дві автобусні зупинки. А головне, на стадії вирішення залишається питання автобусного сполучення села з містом. На жаль, відрізок шляху до Косівки надто проблемний. Тут хоч БТРи випускай, і ті не витримають. Тому особливого бажання обслуговувати наших мешканців перевізники не виявляють. А ще питання погіршує такий факт: державна компенсація за перевезення пільговиків настільки символічна, що не додає запалу автомобілістам. Ситуація складна, і що гріха таїти, її обов’язково треба вирішувати, тому сільська рада сприятиме цьому». 
У планах керівника також і заміна сільського водогону, сім кілометрів якого встиг відновити попередник. Окрім того, щоб економити газ, сільський клуб переведено на солом’яні брикети. Альтернативне опалення має і дитячий садок. 
«З нового року маємо надію фінансово підтримати і свої освітні та медичні заклади. Заклали в бюджет кошти на допомогу учасникам АТО»,  - говорить  О. Горбань.
На запитання, чому ж попередникам так і не вдалося вирішити всі ті існуючі негаразди, новообраний керівник зазначив: «Навіть якщо людина знаходиться на своєму місці, то діюча система оподаткування не дає їй реальної змоги втілити в життя заплановане. Отримані кошти, які залишаються на місцях, не дозволяють усунути існуючі проблеми».
Реалізувати задумане в  життя, як сподівається керівник,  допоможе децентралізація, до якої сьогодні цілеспрямовано крокує українська спільнота, а також є надія на спонсорів.
Н. Луценко.